Na repertoaru: „Senka Karavađa“ – film o umetniku u kom žive genijalnost i neposlušnost
Na repertoaru: „Senka Karavađa“ – film o umetniku u kom žive genijalnost i neposlušnost

Na repertoaru: „Senka Karavađa“ – film o umetniku u kom žive genijalnost i neposlušnost

Nakon što smo nedavno pokrenuli rubriku Na repertoaru koju je otvorio film Crveno nebo za koji važi da je jedan od najboljih autorskih filmova ove godine, sada izdvajamo jednako vredan film. Reč je o filmu koji donosi priču čuvenog italijanskog umetnika Karavađa u domaće bioskope. Buntovan i nemiran, pobožan i skandalozan, nezavisan i silovit, Karavađo je, kakvim ga reditelj Mikel Plačido opisuje u ostvarenju Senka Karavađa / Caravaggio’s Shadow / umetnik apsolutnog talenta u kom žive genijalnost i neposlušnost.

Između svetlosti i tame

Duž Italije, 1610. godine, Karavađo je jedan od najbriljantnijih slikara svog vremena, ali i buntovnik protiv odluka crkve. Obavešten da umetnik u svojim delima prikazuje prostitutke, lopove i skitnice, papa Pavle V naređuje vatikanskoj tajnoj službi da sprovede istragu o Karavađu nakon čega treba da odluči da li slikara da pomiluje ili ne. Jer nakon što je osuđen na smrt zbog ubistva ljubavnog rivala, Karavađo to i traži. Istraživač, poznat kao Senka, započinje istragu koja će ga navesti da otkrije poroke i vrline umetnika čiji život drži u rukama.

Senka Karavađa

Prema rečim reditelja Plačida, film opisuje velikog umetnika poput rok zvezde koja živi u kovitlacu života i koja bi u današnja vremena nastanjivala Njujork ili London. Karavađo je došao u Rim, centar sveta, univerzum imigranata, prostitucije, kardinala, prinčeva i naslilnika. Mesto ogromnog bogatstva i ogromnog siromaštva, gde novac teče u palatam i gde beskućnici gladuju na uličicama.

Film Senka Karavađa od četvrtka, 28. decembra naći će se u domaćim bioskopima. Film reditelja Mikela Plačida donosi priču o zamršenom i avanturističkom životu jednog od najvećih likovnih umetnika u istoriji, Mikelanđelu Merizi, poznatom kao Karavađo.

Foto: MCF MegaComFilm

Učitati još
Zatvori