Rekapitulacija: Filmovi koji su obeležili godinu
Rekapitulacija: Filmovi koji su obeležili godinu

Rekapitulacija: Filmovi koji su
obeležili godinu

Tokom 2023. godine neprestano je stizao bogat i raznolik sadržaj iz ugla sedme umetnosti. Podjednako su popularne streaming platforme i bioskopski repertoari obezbedili filmove koji su se ubrzano kretali u različitim žanrovskim pravcima. Barbie i Oppenheimer postavili su nove (i verovatno nedostižne) standarde na mnogim razinama – i preostaje nam da saznamo ko će u njihovom #barbenheimer rivalstvu odneti ubedljivu pobedu tokom predstojećih dodela filmskih nagrada.

Nakon kraćeg preseka sledi lista preostalih filmova koji su obeležili godinu.

5. Saltburn

Jedan od filmova koji su zasigurno izazvali najviše oprečnih mišljenja, koja su se kretala od oduševljenja pa sve do zgražavanja, jeste Saltburn. No, ako izostavimo dve neprijatne scene za gledanje, može se slobodno reći da je ovo ostvarenje pravi spektakl. U prilog toj tvrdnji stoje glamurozni kostimi i vrhunska ekipa mladih glumaca. Radnja se odvija u leto 2006. godine i prati dvojicu mladića prispelih iz različitih klasa. Povučeni Oliver Quick i razvratni Felix Catton odlaze na aristokratsko imanje, Felixove porodice, koje od samog početka odiše riskantnom atmosferom. Saltburn postaje mesto nad kojim lebde skrivene strasti i motivi – a upravo  sve to dovodi do (ne)očekivane nesreće.

Glavne uloge u ovoj psihološkoj drami tumače Jacob Elrodi, Barry Keoghan, Rosamund Pike i Alison Oliver. Dok scenario i režiju potpisuje Emerald Fennell, široj publici poznata kao rediteljka filma Promising Young Woman.

4. A Thousand and One

Nekadašnja pevačica i, ‘it’ devojka harlemskih ulica, Teyana Teylor, poslednjih godina infiltrirala se i u svet kinematografije, najpre, gostujućim ulogama. Nakon tih kraćih rola, usledila je i ova glavna u nezavisnom filmu A Thousand and One – koji je premijerno prikazan na festivalu Sundance. Režiserski debi Afroamerikanke A. V. Rockwell osvojio je nagradu glavnog žirija na najcenjenijem festivalu nezavisnog filma i nakon toga postigao zapažen bioskopski uspeh širom Amerike. Teyana Teylor oduševila je kako žiri tako i mnogobrojnu publiku upečatljivom glumom, a čini se da je to odlična odskočna daska za njenu buduću filmsku karijeru.

Radnja filma odvija se u Harlemu između 1994. i 2005. godine, i prati Afroamerikanku Inez i borbu da povrati šestogodišnjeg sina Terryja – koji usled njene zatvorske kazne završava u hraniteljskom sistemu. Vođena surovim zatvorskim tretmanom, dvadesetdvogodišnja Inez, vraća se nazad u Njujork s namerom da otme sina kako bi mu naposletku nadoknadila prekinuto detinjstvo. Porodična veza iznova se uspostavlja i na dirljiv način prikazuje svu jačinu roditeljske ljubavi. Pored sjajne Teyane Taylor, film je ispunjen emocionalnim nabojem – dok ulice Harlema daju upečatljiv vibe 90-ih.

3. May December

Ostvarenje May December otvorilo je ovogodišnji Filmski festival u Njujorku. Film je izazvao veliko interesovanje kako zbog same tematike, tako i zbog glumačke ekipe koju predvode Natalie Portman, Julianne Moore i Charles Melton. Radnja je zasnovana po istinitom događaju i prati dve žene. Jedna je Gracie Atherton-Yoo, koja je dvadeset godina ranije imala aferu s trinaestogodišnjim Joeom, inače, najboljim prijateljem svog sina. Pored brojnih prepreka i velike razlike u godinama, Joe i Gracie, stupaju u brak i naposletku dobijaju blizance.

Nenadano u njihovu ustaljenu svakodnevicu ulazi glumica Elizabeth Berry s namerom da upozna Gracie, čiji će  lik zatim preneti na filmsko platno. Tako na površinu izlaze mnoge skrivene emocije i nerešena pitanja. Režiju i scenario potpisuje Todd Haynes.

2. Nuovo Olimpo

Tursko-italijanski režiser Ferzan Özpetek otvorio je vrata bioskopa Nuovo Olimpo – koji na senzualan način slavi queer ljubav i, ispisuje retro/dirljivo pismo Večnom gradu i sedmoj umetnosti.

Prvi čin odvija se krajem sedamdesetih. Tačnije, 1. novembra 1978. godine. U sumrak, na filmskom setu, dešava se susret dvojice dvadesetpetogodišnjaka. Jedan je Enea, student filmske režije pun ambicija. Dok je drugi Pietro, introvertni student medicine. Nakon prvog i neposrednog kontakta njihovi putevi ukrštaju se nekoliko dana kasnije u bioskopu Nuovo Olimpo. Osim što spaja ljubitelje italijanskih filmskih klasika, ovo mesto vremenom je postalo utočište za sve muškarce homoseksualne orijentacije. Između Enee i Pietra razvija se pulsirajuća strastvena veza, čija se kulminaciju potom odigrava na terasi velelepne vile u centru Rima. Nakon jednog nemilog događaja njihova veza  biva okončana i narednih četrdeset godina oni žive u iščekivanju ponovnog susreta.

1. Killers of the Flower Moon

Čuveni sineasta Martin Scorsese svetu sedme umetnosti podario je još jedno remek-delo – krimi/vestern sagu Killers of the Flower Moon. Radnja se odvija dvadesetih godina XX veka i prati Indijance iz plemena Osejdž u Oklahomi. Nakon pronalaska nafte nadomak njihovih poseda postaju najbogatije pleme na tlu Amerike. Međutim, uskoro Osejdži, jedan po jedan, počinju da umiru pod nerazjašnjenim okolnostima.

Vest o događajima koji se odigravaju na Divljem zapadu stižu do FBI-ja, novoosnovane službe, čiji članovi potom odlaze u Oklahomu kako bi rešili najveću zaveru u američkoj istoriji. Radnja filma zasnovana je na istinitim događajima, koje je prethodno u istoimenom dokumentarističkom krimi romanu opisao autor David Grann. Glavne uloge tumače Leonardo DiCaprio, Robert De Niro i maestralna Lily Gladstone.

Učitati još
Zatvori