Novi film režisera Ferzana Özpeteka stigao je na Netflix
Novi film režisera Ferzana Özpeteka stigao je na Netflix

Novi film režisera Ferzana
Özpeteka stigao je na Netflix

Nakon nedavno održanog Filmskog festivala u Rimu, četrnaesti dugometražni film italijansko-turskog režisera, scenariste i književnika Ferzana Özpeteka stigao je na Netflix. Sledstveno tome su jedan od najpriznatijih evropskih sineasta današnjice i popularna streaming platforma gledaocima otvorili vrata bioskopa Nuovo Olimpo – koji na senzualan način slavi queer ljubav i, ispisuje retro/dirljivo pismo Večnom gradu i sedmoj umetnosti.

@ferzanozpetek
@ferzanozpetek

Nuovo Olimpo – oda ljubavi u četiri čina

Polazna tačka u filmu jeste autobiografska i temelji se na kratkoj i intenzivnoj vezi koju je u mladosti doživeo režiser Ferzan Özpetek. Vođeni tom (važnom) činjenicom, i mi, kao gledaoci, sa jednog prisnijeg aspekta počinjemo da posmatramo svaki kadar.

Prvi čin odvija se krajem sedamdesetih. Tačnije, 1. novembra 1978. godine. U sumrak, na filmskom setu, dešava se susret dvojice dvadesetpetogodišnjaka. Jedan je Enea, student filmske režije pun ambicija. Dok je drugi Pietro, introvertni student medicine. Nakon prvog i neposrednog kontakta njihovi putevi ukrštaju se nekoliko dana kasnije u bioskopu Nuovo Olimpo. Osim što spaja ljubitelje italijanskih filmskih klasika, ovo mesto, vremenom je postalo utočište za sve muškarce homoseksualne orijentacije. Između Enee i Pietra razvija se pulsirajuća strastvena veza, čija se kulminaciju potom odigrava na terasi velelepne vile u centru Rima. Nakon jednog nemilog događaja njihova veza  biva okončana i narednih četrdeset godina oni žive u iščekivanju ponovnog susreta.

Spoj prošlosti i sadašnjosti

Decenije prolaze. Iz sedamdesetih radnja nas evokativno vodi kroz osamdesete i devedesete godine XX veka. A epilog seže čak do 2015. Za to vreme Enea postaje renomirani filmski režiser koji ne krije seksualnu orijentaciju, već je slavi kroz svoje filmove. Dok sa druge strane Pietra vidimo kao uspešnog doktora, koji egzistira u braku bez ljubavi. Hronološki niz spaja prošlost i sadašnjost, izgubljene ljubavnike i naposletku implicira da se jednom stvorena iskra strasti nikada ne gasi.

@ferzanozpetek

Seksi minimalizam i vanvremenska lepota Rima

Neraskidivu vezu s Večnim gradom slavni režiser, Ferzan Özpetek, otpočeo je davne 1976. godine. Otad sav životni mikrokosmos njegovih filmskih junaka pulsira kroz živopisne rimske ulice i arhitektonske građevine. Sve karakteristike koje inače krase umetnički opus slavnog italijansko-turskog sineaste mogu se zapaziti i u  ostvarenju Nuovo Olimpo. Priča za početak ima autobiografske elemente, radnja je ispunjena nesvakidašnjim spletom okolnosti, dok se senzualnost gorljivo razliva iz scene u scenu. Počevši od prvog susreta glavnih junaka u bioskopu iz filmskog naslova, sve do momenta kad Pietro strastveno razmazuje marmeladu na usnama svog ljubavnika –  Özpetek ostaje neprikosnoven u beskompromisnom kreiranju seksi minimalizma koji ni u jednom momentu ne prelazi na teritoriju banalnosti.

A kad sve sumiramo…

Potraga za srećom, ispitivanje ljubavi u svim njenim oblicima, poruka filma koja podseća da uvek postoji neko za koga se vredi boriti (i, izboriti), zatim, ležerna elegancija kojom odišu kadrovi, vizuelni prikazi prohujalih decenija, vanvremenski  omaž sedmoj umetnosti i bioskopu (kao čuvaru sećanja), retro razglednice iz Rima i nagoveštaji mogućih susreta – prepliću se u dvosatnoj intimnoj drami – koja u prvi mah budi sva čula, dok nas naposletku preplavi  iskonskim emocijama.

Imdb ocena: 7.2/10

Journal ocena: 10/10

Ko čini glumačku ekipu?

Glavni nosioci radnje jesu glumci mlađe generacije Damiano Gavino i Andrea Di Luigi. Osim njih ističe se i renomirana italijanska glumica Luisa Ranieri, kojoj je dodeljena uloga vlasnice bioskopa Nuovo Olimpo. Ona vizuelno u potpunosti podseća na divu italijanske muzičke scene, Minu, čije setne numere gotovo uvek upotpunjuju Özpetekove filmove. Nuovo Olimpo je dostupan od 1. novembra (datum koji ima poseban značaj i u samom filmu) na streaming platformi Netflix.

@ferzanozpetek

Foto: Instagram @ferzanozpetek; Video; YouTube

Učitati još
Zatvori