Journal podsetnik: Pet kultnih komedija koje treba ponovo da pogledate
Journal podsetnik: Pet kultnih komedija koje treba ponovo da pogledate

Journal podsetnik: Pet kultnih komedija
koje treba ponovo da pogledate

Postoje filmovi koje gledamo iznova iako smo odavno utvrdili gradivo, pa smo u stanju i da izgovaramo filmske citate u istom trenutku kada se pojave na ekranu. Stoga, danas želimo da se zajedno sa nama prisetite kultnih (veoma subjektivna kategorija) komedija. U nastavku teksta pogledajte koje su komedije u pitanju.

Kultne komedije

Annie Hall, 1977.

Film Annie Hall reditelja Woody Alena je satirična komedija-drama koja predstavlja frustrirajuću romantičnu stvarnost. Woody Alen i Diane Keaton u glavnim ulogama postavili su temelj i strukturu moderne romantične komedije koja se zasniva na dijalogu.

Monty Python and the Holy Grail, 1975.

Film Monty Python and the Holy Grail je britanska komedija nastala u produkciji grupe komičara Monty Python – Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, i Michael Palin. Radnja je stavljena u period srednjeg  veka i ispričana kroz priču kralja Artura. Ova komedija izabrana je kao jedna od najboljih komedija svih vremena.

Ghostbusters, 1984.

Film Ghostbusters iz 1984. godine je ultimativni klasik reditelja Ivana Reitmana i predstavlja ismevanje naučno-fantastičnih filma osamdesetih godina. Radnja se odvija u Njujorku u trenutku kada Peter Venkman, Raymond Stantz i Egon Spengler ostaju bez posla i osnivaju milje pod nazivom Ghostbusters (Isterivači duhova) koji se bore protiv zlih duhova.

 

Clueless, 1995.

Tinejdž komedija devedesetih koja zauzima značajan položaj u modnom osvešćivanju mladih i time stekla uticaj kultnog ostvarenja i stilske inspiracije. Film Clueless podiže hormonske, statusom opsednute i nezgodne interakcije likova na uzvišene nivoe krzo istaknute dijaloge i jasno vidljive ideje.

 

Scream, 1996.

Franšiza filmova Scream koja broji čak pet nastavaka, svakako govori o popularnosti ove horor-komedije. Prvi deo iz 1996. godine započinje smrtonosnom igrom izvesnog ubice koji targetira grupu tinejdžera. Film je opisan kao – smešan, strašan i pametan u isto vreme.

Foto: Profimedia

Video: Youtube

Učitati još
Zatvori