Koje filmove neizostavno gledamo na Netflixu?
Koje filmove neizostavno gledamo na Netflixu?

Koje filmove neizostavno
gledamo na Netflixu?

Nakon meksičkih serija koje smo zabeležili i odgledali na Netflixu, na red stižu i aktuelni filmski naslovi. Skrolujući kroz  sadržaj popularne streaming platforme uočili smo da je u odnosu na prethodne godine repertoar znatno obogaćen – pa je samim tim bilo teško fokusirati se na jedan filmski naslov. Svakako, u prvom redu preporučujemo nedavno prikazane filmove The Killer i Nuovo Olimpo  koje potpisuju eminentni režiseri David Fincher i Ferzan Özpetek. Dok osim njih istaknuto mesto na must-watch listi dobijaju i ovi noviteti…

Temporada de huracanes (Hurricane Season)

Nagrađivani roman Temporada de huracanes adaptiran je nedavno u istoimeni film. Radnja se odvija nelinearno i podeljena je u činove. Prvi kadrovi uvode nas u ruralni fiktivni grad u Meksiku i prikazuju telo u fazi raspadanja kako pluta u mutnom kanalu za navodnjavanje. Ispostavlja se da je ubijena Veštica, transrodna žena za koju mnogi veruju da je imala magijske sposobnosti. Nakon prologa radnja se vraća u blisku prošlost i kroz povezane priče glavnih likova otkrivaju se mračne tajne koje su zapravo dovele do ubistva čuvene Veštice. Pohlepa, želja za osvetom, promašeni životi, magijska verovanja – samo su neke od tema kojima je ovo ostvarenje ispunjeno i zasigurno će ostaviti upečatljiv utisak tokom stominutnog trajanja.

Film je u celosti obavijen izrazito sablasnom atmosferom i prepoznatljivim  folklorom, pa se samim tim  može svrstati u meksički noar žanr. Režiju potpisuje Elisa Miller, cenjena meksička rediteljka i dobitnica Zlatne palme, dok je u samoj adaptaciji učestvovala i autorka romana Fernanda Melchor.

Voleuses (Wingwomen)

Francuska glumica Mélanie Lauren režirala je novu krimi komediju Voleuses. Film je premijerno stigao na streaming platformu Netflix 1. novembra, dok je jednu od vodećih uloga u ovom ostvarenju ponela  čuvena francuska glumica Isabelle Adjani. Radnja je usmerena na dve nerazdvojne prijateljice, Carole i Alex, koje su uz to profesionalne pljačkašice. Dugi niz godina rade za oholu ženu Marraine, a nakon poslednjeg zadatka odlučuju da se povuku iz posla.

Međutim, Marraine ih neće pustiti sve dok ne izvrše oproštajni zadatak – krađu umetničkog dela od neprocenjive vrednosti na Korzici. Obična pljačka pretvara se u pravu avanturu – a sve dobija riskantnu pozadinu u momentu kad glavne junakinje shvate da se iza svega krije nameštaljka. Osim Isabelle Adjani i Mélanie Laurent glavne uloge tumače Adèle Exarchopoulos i Manon Bresch.

Rustin

Netflix često u svoj filmski repertoar uvrsti kvalitetne biografske filmove, a mimo toga ne prolazi ni novo ostvarenje Rustin. Film govori o Bayardu Rustinu, Afroamerikancu koji se šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka neprestano zalagao za rasnu jednakost. Sredinom 1963. godine istakao se kao jedan od organizatora protesta March on Washington, na kojem je između ostalog Martin Luther King Jr. održao čuveni govor I Have a Dream.

Rustin je nakon smrti, 1987. godine, pao u zaborav, te ova biografska drama služi kao podsećanje na hrabrog Afroamerikanca koji se nije ustezao da javno iskaže stavove i svoju seksualnu orijentaciju. Glavne uloge poverene su glumcima Colmanu Domingu i Chrisu Rocku, dok su Barack i Michelle Obama bili producenti. Film je dostupan na streaming platformi Netflix od 17. novembra.

Učitati još
Zatvori