Jesenje filmske manifestacije u gradu koje ne propuštamo
Jesenje filmske manifestacije u gradu koje ne propuštamo

Jesenje filmske manifestacije u
gradu koje ne propuštamo

Za sve ljubitelje sedme umetnosti, predstoji nekoliko uzbudljivih nedelja tokom kojih će se u Beogradu održati filmske manifestacije vredne pažnje. Kako bioskopi na otvorenom privode kraju letnju sezonu, vreme je da se preselimo u bioskopske sale. Tamo ćete imati priliku da tokom poslednjih dana septembra i prvih nedelja oktobra pogledate nešto drugačija ostvarenja, i to posebno evropske, ali i domaće kinematografije.

Artist’s Film, program umetničkog filma MSUB

Muzej savremene umetnosti u Beogradu ove jeseni pokreće program umetničkog filma – posvećen pokretnoj slici, videu i filmu kao sve popularnijoj i neprestano razvijajućoj umetničkoj formi.U ovogodišnjem, prvom izdanju programa umetničkog filma MSUB će predstaviti izbor filmova umetnika koji su u dosadašnjoj praksi stekli najviša svetska priznanja i slavu u oblasti filma. Umetnici ovogodišnjeg filmskog programa u MSUB su Anri Sala, Širin Nešat i Ali Čeri.

Program umetničkog filma Artist’s Film u Muzeju savremene umetnosti pokrenut je sa idejom da ponudi živopisan prikaz odabranih umetnika i njihovih dela koji su inspirisani filmom kao medijem i osećaju potrebu da ga tumače i odgovore na svoj način. Tokom trajanja Artist’s Film programa, Muzej će organizovati i razgovore sa umetnicima. otvarajući time mogućnost za diskusije i prezentacije raznolikih umetničkih dostignuća, teorija i pristupa, kao i upoznavanje sa samim umetnicima.

Anri Sala

Program umetničkog filma u Muzeju savremene umetnosti započinje 29. septembra projekcijom filmova Anri Sale Take Over, dok će razgovor sa umetnikom biti upriličen u subotu 30. septembra u 16 časova u Muzeju savremene umetnosti. Take Over je video i zvučna instalacija koja se sastoji od dva filma, kroz koje umetnik istražuje odnose između muzike i narativa, arhitekture i filma, prožimajući kvalitete različitih medija na kompleksne i intuitivne načine. Oba filma prvobitno su zamišljena da se prikazuju istovremeno sa njihovim odgovarajućim zvučnim zapisima koji se prepliću u tandemu. Za ovu priliku u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, filmovi će biti prikazani jedan za drugim u periodu od 29. septembra do 8. oktobra.

Take Over (2017)

17. Festival srpskog filma fantastike

Sedamnaesto izdanje Festivala srpskog filma fantastike (FSFF) biće održano od 29. septembra do 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda. U takmičarskom programu naći će se 27 filmova iz Srbije, regiona i sveta, od ukupno 41 prijavljenih.

Programom dominiraju horor filmovi, poput Bdenja Marka Marinkovića, a tu su i ostvarenja Stoper u noći Davida Kolakovića, Moje carstvo ispod Dušana Popovića, Veliki petak Andrije Mitrovića, te Poslednji dan na Zemlji Rajka Radovića. Među takmičarskim filmovima ima i predstavnika naučne fantastike, poput filma Loading Memory Glitch Nemanje Pavlovića, ali i fantastike, kao što su Alter Ego Teodore Modragović i Zgažene Aleksandra Teokarevića.

Za nagradu Koskar takmičiće se filmovi podeljeni u četiri selekcije: međunarodna, regionalna, domaća i selekcija Fantastični klinci. Od ove godine uvedena je nova takmičarska kategorija Mali Koskar koja se dodeljuje za mlade autore do 17 godina.

12. GoetheFEST

Dvanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta, održaće se u oktobru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom Refleksije – između percepcije i stvarnosti biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmova koji pružaju duboku analizu aktuelnih pojava u savremenom društvu, te onih koje su za savremeno društvo relevantne. Čak pet filmova inspirisano je istinitim događajima.

Ovogodišnji GoetheFEST otvara beskompromisna filmska adaptacija bestselera proslavljenog nemačkog stand-up komičara, podcast voditelja i pisca Feliksa Lobrehta Sunce i beton u režiji Dejvida Vnenta. Film vodi u centar socijalnih nepravdi, berlinski Nojkeln. Za četvoricu tinejdžera i glavnih protagonista, ovo je kvart pun droge, rep muzike, nasilja i dosade.

Sunce i beton (2023)

U programu 12. GoetheFEST-a našao se i debitantski film Obični, Sofi Linenbaum, te ostvarenje Visara Morene, Egzil, koji je na Sarajevo Film Fstivalu 2020. godine osvojio nagradu za najbolji film. Iz programa posebno izdvajamo film Zbornica Ilkera Čataka, nominovanog za Oskara i ovenčanog sa pet velikih filmskih nagrada koje dodeljuje Nemačka filmska akademija. Na programu je i danski kandidat za najprestižniju filmsku nagradu Oskar, dansko-nemačko-švedsko-francuska koprodukcija Sveti pauk reditelja Alija Abasija, čiji autori ističu da je reč o najiranskijem filmu ikada snimljenom, koji je začeo pukotinu u cenzuri dugoj pedeset godina. Film Zaljubljena Orfeja je poseban u ovogodišnjem izboru, redak po tome što u sebi spaja operu i film, kao i po savremenosti i iznenađenjima.

Zbornica (2023)

Program zatvara film Čovekove mere Larsa Karumea, istorijska drama koja se bavi mračnim poglavljem nemačke kolonijalne istorije, zločinima nad namibijskim plemenima Herero i Nama, koji se smatraju prvim genocidom 20. veka.

Čovekove mere (2023)

Beogradski program 12. GoetheFEST-a održava se od 12. do 15. oktobra u Kulturnom centru Beograda, novosadski program u Kulturnom centru Novog Sada od 19. do 22. oktobra, a niški program u sali 5 bioskopa Cineplexx Niš od 26. do 29. oktobra. GoetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije. Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa čuvenog Berlinala, jednog od najznačajnijih svetskih festivala autorskog filma.

Foto: PR / Jutta Benzenberg / Daniela Radojković

Učitati još
Zatvori