Četiri ostvarenja domaćih autora koja ne treba da propustite na Japansko-srpskom festivalu filma
Četiri ostvarenja domaćih autora koja ne treba da propustite na Japansko-srpskom festivalu filma

Četiri ostvarenja domaćih autora koja ne treba da propustite na Japansko-srpskom festivalu filma

Jubilarno, deseto izdanje Japansko-srpskog festivala filma ove godiće biće održano od 8. do 12. novembra na više bioskopskih lokacija širom Beograda. Uz bogat filmski program, festival će ove godine obeležiti i gostovanje reditelja Petera Webbera, koji će ovom prilikom prvi put posetiti našu zemlju, a u okviru festivala održaće masterclass predavanje. Japansko-srpski festival filma jedinstvena je prilika da domaća publika upozna istaknuta ostvarenja japanske – ali i domaće kinematografije. Stoga, sa programa smo izdvojili četiri filma srpskih autora čije projekcije ne treba da propustite.

Da li ste videli ovu ženu, r. Dušan Zorić, Matija Gluščević

Domaće ostvarenje čiji je uspeh odavno nadmašio granice naše zemlje, Da li ste videli ovu ženu na kratko se vraća u domaće bioskope, nakon premijere na prošlogodišnjem Festivalu autorskog filma. Od tog trenutka, debitantski film Dušana Zorića i Matije Gluščevića privukao je pažnju na brojnim festivalima u svetu, a prikazan je i u njujorškom muzeju MoMA, u okviru prestižnog filmskog programa New Directors/New Films. Ukoliko do sada niste imali prilike da pogledate ovu žanrovski i tematski hrabru priču o specifičnom iskustvu ženske egzistencije, ne treba da propustite jedinstvenu projekciju u okviru JSFF-a.

Da li ste videli ovu ženu na repertoaru je od 18 časova u petak, 11. novembra, u bioskopu Cineplexx Galerija.

Aurorin san, r. Dragana Jovanović

Dokumentarni film Aurorin san mlade rediteljke Dragane Jovanović, premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu Beldocs, eksperimentalno je putovanje u svet snova – ali i kolektivnog nesvesnog koji autorka istražuje kroz razgovore sa svojim prijateljima. Identifikujući motive koji se javljaju, Dragana ovim filmom uspostavlja vezu između individualnog i kolektivnog, nudeći nove okvire za razumevanje identiteta, ali i kulture, kroz ono što se odigrava kada sanjamo.

Film Aurorin san biće prikazan u subotu, 11. novembra u 21 čas, u Muzeju Kinoteke.

Kristina, r. Nikola Spasić

Film Kristina možda ste već imali prilike da pogledate u okviru prvog izdanja Novi Sad Film Festivala, ili tokom narednih dana, kada je bio na bioskopskim repertoarima. Ipak, ukoliko su vam tadašnje projekcije promakle, nova prilika dolazi u okviru Japansko-srpskog festivala filma. Kako je reditelj Nikola Spasić objasnioKristina je „pre svega namenjen ljubiteljima arthouse filmova. Specifičan je po dokufikcijskom stilu režije, a glumica u filmu glumi samu sebe“. Obrađujući nesvakidašnju temu u srpskoj kinematografiji odvažno i na nešto drugačiji način, reditelj Nikola Spasić i scenaristkinja Milanka Gvoić kreirali su jedinstveno delo vredno pažnje.

Kristinu možete pogledati od 19 časova u subotu 11. novembra, u Muzeju Kinoteke.

Foto: JSFF Press

Učitati još
Zatvori