Počinje Novi Sad film festival: Donosimo filmske preporuke po izboru reditelja Nikole Spasića
Počinje Novi Sad film festival: Donosimo filmske preporuke po izboru reditelja Nikole Spasića

Počinje Novi Sad film festival: Donosimo filmske preporuke po izboru reditelja Nikole Spasića

Mladi reditelj Nikola Spasić je u poslednje vreme često spominjano ime u filmskom svetu. Da budemo precizniji – naročito u onom evropskom. Njegov višestruko nagrađivani dugometražni prvenac Kristina (2022), u čijem središtu je transrodna junakinja koja pokušava da pronađe odgovore na mnoga pitanja u vezi sa svojim identitetom, okruženjem i porodicom osvojila je evropske festivale kao malo koji srpski film poslednjih decenija.  Kako će se Nikola naći u ulozi selektora glavne takmičarske selekcije Novi Sad film festivala, novog internacionalnog filmskog festivala u Novom Sadu, (21 – 24. septembar), specijalno za Journal je podelio neke od svojih favorita koje ćemo imati priliku da pogledamo na više lokacija u samom srcu Novog Sada.

Pre svega moram da pomenem da je program zaista bogat i raznovrstan i da je moja prva preporuka da svako pogleda sajt festivala i pronađe nešto po svom ukusu. Na ovogodišnjem Novi Sad film festivalu naći ću se u funkciji selektora međunarodnog takmičarskog programa za koji tvrdim da je zaista kvalitetan, i da svi filmovi zavređuju pažnju gledalaca. Ovo su preporuke filmova koje sam pogledao uz jednu bonus preporuku filma koji nisam pogledao, a koji mi je privukao pažnju u programu.

Sigurno mjesto

Lično jedan od najboljih filmova sa ex-YU prostora u protekloj deceniji. Tri nagrade na festivalu u Lokarnu: nagrada za najbolji debitantski film, nagrada Juraju Lerotiću za najboljeg reditelja u usponu i nagrada Goranu Markoviću za najboljeg glumca, govore mnogo toga. Takođe, ovaj film je dobitnik nagrade za najbolji film i najboljeg glumca na Sarajevo film festivalu, a osvojio je i veliki broj međunarodnih nagrada na značajnim svetskim festivalima kao što su Indielisboa, Festival u Pekingu, Šangaju i drugi.

Prelepo gradirana slow-burning drama, važna tema, stil glume, koja zapravo i nije onaj izraz koji inače podrazumevamo pod glumom, već neka vrsta psihodramskog postupka koju reditelj sprovodi nad samim sobom s obzirom na to da reditelj i igra glavnu u filmu, neki su od najjačih kvaliteta Lerotićevog ostvarenja. Uvodna sekvenca ovog filma je jedna od najboljih uvodnih sekvenci koje sam ikada video na filmu. Ovaj film je pre svega namenjen ljubiteljima arthouse filmova, ali mnogo šire zahvata od filmova tog tipa koje smo ranije imali priliku da vidimo. Na Novi Sad film festivalu, Sigurno mjesto je deo međunarodnog takmičarskog programa.

Sinopsis: Hrvatski kandidat za Oskara baziran je na istinitoj priči iz života samog Lerotića, koji u filmu glumi samog sebe. Traumatičan pokušaj samoubistva rođenog brata protagoniste, stvara razdor u porodici i u njihovoj svakodnevici koja se sada pretvara u razarajuću borbu, nepoznatu i nevidljivu za sve ljude u njihovoj okolini.

Kada: 23. 9 / 20.25 / Arena Cineplex, Novi Sad

Kristina

Ovaj film sam režirao ja, a scenaristkinja filma je Milanka Gvoić i on je van takmičarskog programa. Projekcija će se održati kao specijalna festivalska projekcija koja je ujedno i bioskopska premijera filma u Areni Cineplex. U pitanju je slow-burning drama koja je dobila nagradu za najbolji debi film na FIDMarseille, najboljeg reditelja u usponu na Festivalu evropskog filma u Sevilji i još mnogo osvojenih međunarodnih nagrada. Film je prikazan na velikom broju festivala u zemlji i svetu, a u sklopu ovogodišnjeg Marche du Film na Filmskom festivalu u Kanu, nominovan je za panevropsku DocAlliance nagradu.

Pre svega je namenjen ljubiteljima arthouse filmova. Specifičan je po dokufikcijskom stilu režije, a glumica u filmu glumi samu sebe. Njime otvaramo selekciju A sad Novi, u kojoj će biti prikazani filmovi nastali na teritoriji Novog Sada ili oni koji su pak dela novosadskih autora. Film Kristina nastavlja svoj život nakon festivala u mts Dvorani, bioskopu Cineplex Ušće, Arena Cineplex, Art bioskopu Kolarac, Parobrodu i drugim. Ali i na predstojećim festivalima u Lajpcigu, Jihlavi, Hagu i drugim. Kritičari su ovaj film ocenili kao intrigantan i eluzivan, a doživljaj tokom gledanja poredili sa doživljajem gledanja impresionističke slike u galeriji.

Sinopsis: Lepa žena srednjih godina pokušava da razume svoju prošlost i identitet koristeći alternativne metode i terapije u nadi da će tako pronaći smisao svog života, odgonetnuti porodične odnose i razumeti duboki osećaj tuge i usamljenosti. Kristina već nekoliko godina pribegava ezoterizmu kako bi prevazišla svoje strepnje i osećaj krivice zbog toga što njena najuža porodica nije razumela i poštovala njene odluke i želju da bude srećna. Daleko od svojih najbližih, zarađuje za život u Beogradu, žudeći da pronađe ono što joj je oduvek nedostajalo: nekoga ko će da je poštuje, da brine o njoj i da je voli onakvu kakva jeste.

Kada: 21. 9 /21.00/ Arena Cineplex, Novi Sad

El Santo

Još jedan film iz međunarodnog takmičarskog programa. Kritičari su ga na svetskoj premijeri na Međunarodnom festivalu nezavisnog filma u Buenos Ajresu, gde je imao svetsku premijeru, nazvali hrabrim iskorakom u moru bioskopskih ostvarenja. Na tom prikazivanju je osvojio čak pet nagrada u međunarodnoj selekciji, uključujući nagradu za najbolju režiju, a u Novom Sadu će sada na Novi Sad film festivalu biti upriličeno prvo prikazivanje ovog filma van zemlje porekla, Argentine, odnosno drugo festivalsko prikazivanje uopšte. Tako da nas očekuje internacionalna premijera ovog argentinskog filma, i to uz prisustvo reditelja Agustina Carbonerea i producentkinje Eve Padro.

Reditelj ovog filma je uspešan na polju reklama u svojoj zemlji. Radio je za klijente poput Coca-Cole, Renault, Whatsapp i drugih. Ovo mu je prvi film i mislim da je baš zbog tog iskustva u reklamnoj industriji uspeo da isproducira i sagradi produkciono ambiciozan film sa interesantnom pričom, dobrom glumom, i precizno režiran. Jedva čekam da ga vidim na velikom platnu jer sam ga do sada gledao samo na kućnom projektoru. Ovaj film može jednako da se dopadne i ljudima koji više preferiraju autorski, umetnički film, i onima kojima je draži repertoarski, odnosno bioskopski film.

Sinopsis: Skromni iscelitelj Ruben neguje ekstremne metode lečenja. Sa pojavom Benjamina postaje sve popularniji te se stvara kult oko ovog misterioznog lekara.

Kada: 22. 9 /19.30/ Srpsko narodno pozorište i 28. 9 /21.00 / Kulturni centar Novog Sada

Patema Inverted

Anime film koji će ljubitelji ove vrste filmova obožavati, a koju nisu imali prilike do sada da vide na velikom platnu u Srbiji. Imao sam želju da dovedemo na festival kvalitetan komercijalni anime film koji nije distribuiran kod nas u zemlji. Odličan naučno-fantastični zaplet, zanimljivi likovi, dobra dramaturgija, jako lepo animirano. Film se nalazi u revijalnoj selekciji dečjeg filma, ali je više namenjen odraslima. Svakako, mogu da ga gledati i jedni i drugi, a mogu ga gledati i zajedno. Drago mi je da imamo ovaj film u programu. Scenarista i reditelj filma je Yasuhiro Yoshiura.

Sinopsis: Godina je 2067. i naučnici sprovode eksperiment kako bi iskoristili energiju Zemljine gravitacije. Međutim, eksperiment ne uspeva, gravitacija se obrće, i sve na Zemlji počinje da se udaljava od njene površine. Patema je tinejdžerka koja pokušava da istraži misteriozni nestanak svog prijatelja Lagosa. Jednom prilikom, zatiče figuru koja šeta po plafonu. Uskoro Patema saznaje o postojanju jednog sveta za koji važe drugi zakoni prirode.

Kada: 24. 9 / 11.00 / Kulturni centar Novog Sada

Pensive

Film je premijerno prikazan na Talinn Black Nights filmskom festivalu. A viđen je još i na filmskom festivalu u Torinu u selekciji Crazies i drugim festivalima. Trenutno puni blagajne bioskopa u zemlji u kojoj je ovaj filmski podžanr nastao – SAD. Više je za one koji traže zadovoljstvo u komercijalnijim fimovima. Ali i dalje poseduje evropski vajb sa jednom dozom misticizma i lokalnih specifičnosti vezanih za zemlju nastanka. Ljubiteljima slešer horora sigurno će biti drugačije iskustvo i jedinstvena prilika da pogledaju drugi litvanski horor ikada snimljen. Reč je o dobro isproduciranom i sprovedenom filmu, čemu delimično ide u prilog to što je reditelj Jonas Trukunas – jedan od najtraženijih reditelja reklama u Litvaniji. Film je deo međunarodnog takmičarskog programa.

Sinopsis: Grupa učenika nakon maturske zabave u sakrivenoj šumskoj kolibi uništila je velike drvene statue, artefakte narodne umetnosti. Zbog toga, misteriozni ubica počinje da kidnapuje učenike, jednog po jednog.

Kada: 23.9 /21.30 / KCNS

Le Prince des Mers

Bonus preporuka: Ovaj film još uvek nisam gledao, video sam samo fotografije, pisane materijale i trejler, ali mi zvuči zanimljivo. Reč je o animiranom dokumentarcu o princu Albertu od Monaka, kome je projekcija na Novi Sad film festivalu prvo prikazivanje. U pitanju je koprodukcija između Srbije i Monaka i kompletan proces animacije je rađen u Srbiji, odnosno u Novom Sadu. Ovo je još jedan film iz revijalne selekcije A sad Novi, koja je posvećena novosadskim filmovima i autorima. Film je režirala rediteljka Karla Mari-Rej Fađonato iz Monaka, a animiran je u Srbiji u studiju ILBE u Novom Sadu.

Foto: Instagram / IMDb

Učitati još
Zatvori