Greta Gerwig predsedava žirijem na narednom Kanskom festivalu
Greta Gerwig predsedava žirijem na narednom Kanskom festivalu

Greta Gerwig predsedava žirijem na
narednom Kanskom festivalu

Rediteljka Greta Gerwig ove godine bila je jedna od najprominentnijih zahvaljujući svom radom na filmu Barbie. Mlada glumica i režiserka godinama unazad zavredila je skoro pa kultni status radeći sa svojim partnerom Noahom Baumbachom, ali i samostalno na projektima koji su prošli zapaženo i hvaljeno među filmskom publikom. Greta Gerwig je sada odabrana za predsednicu stručnog žirija na narednom izdanju Filmskog festivala u Kanu.

Ovom odlukom direktora i upravnog odbora prestižnog festivala, Greta Gerwig postala je prva američka žena reditelj koja predsedava žirijem u Kanu. Ovogodišnji predsednik bio je reditelj Ruben Ostlund, dvostruki dobitnik Zlatne palme. Greta, sa druge strane, nijedan od svojih rediteljskih projekata do sada nije prikazala u Kanu. To, međutim, nije bilo presudno kada je odabrana za ovu važnu poziciju, na kojoj se svake godine nalazi nova istaknuta filmska ličnost. U prošlosti su to bili različiti filmski stvaraoci, od reditelja do glumica poput Sophie Lauren i Cate Blanchett, u novije doba.

greta gerwig

Greta Gerwig iza sebe ima tri rediteljska projekta – filmove Lady Bird, Little Women i Barbie. Pre nego što se upustila u samostalno režiranje, sarađivala je na nekoliko ostvarenja sa svojim partnerom, scenaristom i rediteljem Noahom Baumbachom. Njihov zajednički rad posebno je hvaljen u filmu Frances Ha, koji je Noah režirao, a u kojem Greta tumači naslovnu ulogu.

greta gerwig

Naredni projekat Grete Gerwig je nešto drugačiji, barem žanrovski, od onoga što smo navikli. Američka reditelja odstupa od manjih, arthouse produkcija, a upušta se u snimanje velikih studijskih blokbastera. Narnia je naredni film koji priprema za Netflix, a već sada je poznato da će Greta režirati najmanje dva nastavka popularne sage.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori