Kako da razvijete dobre finansijske navike kod dece
Kako da razvijete dobre finansijske navike kod dece

Kako da razvijete dobre
finansijske navike kod dece

Dolazi Nova godina, a to znači da priremamo i novu listu novogodišnjih rezolucija. Jedna od navika koju uvek nastojimo da razvijemo jeste – pametno raspolaganje novcem. Posebno nakon perioda prazničnih darivanja, januar je mesec kada pravimo i finansijske planove za predstojeći period.

Ukoliko ste roditelj, i to posebno mališana tinejdžerskog uzrasta od 11 do 18 godina, onda ćete se složiti da je ovo planiranje poseban poduhvat. Zato je dobro da upravo sa njima razvijate bolje navike, tako da zajedno sarađujete i raspolažete porodičnim budžetom na pravi način. Uostalom, upravo je u ovim godinama važno da svojoj deci razvijete odgovornost korišćenja novca, tako što ćete im pomoći da adekvatno raspolažu džeparcem. Nakon ovog perioda i srednje škole ih čeka fakultet, kada će im ove navike biti posebno značajne.

Ovo je par saveta kako to možete postići lako i efikasno i to – uz pomoć debitne kartice.

Džeparac – ali na kartici

OTP banka predstavila je prva banka na tržištu koja u ponudi ima OTP Mastercard Junior kartica – karticu na ime deteta uzrasta od 11 do 18 godina. Džeparac na OTP Mastercard Junior kartici funkcioniše isto kao i onaj u gotovini – vaši mališani dobijaju određenu svotu novca koju mogu koristiti u toku dana. Sa vašeg računa u banci oni mogu raspolagati sredstvima koja predodredite za taj dan. Vama to olakšava da u svakom trenutku možete preusmeriti novac na njihovu karticu, a da pritom ne razmišljate imate li dovoljno u gotovini.

Postavljanje limita

Odgovornost je jedan od verovatno najvažnijih aspekata pametnog raspolaganja novcem. Kako biste kod dece razvili odgovorno postupanje prema novcu, možete početi sa određivanjem limita, tako da na taj način razviju osećaj o tome koje su referentne sume koje treba da potroše u toku dana. Ukoliko im postavite ograničenje na 3.000 dinara dnevno, koliko je osnovni limit na OTP Mastercard Junior kartica, pomoći ćete im da bolje postupaju sa novcem koji im stoji na raspolaganju.

Sa druge strane, ovaj limit možete menjati na dnevnom nivou – sve do 100.000 dinara, što je posebno značajno kada su na ekskurziji ili sličnim aktivnostima, pa im u svakom trenutku možete dostaviti dodatnu količinu novca. Povećan limit se nakon 24 časa vraća na početni limit od 3.000 rsd. Možete i smanjiti limit za korišćenje na iznos manji od 3.000 dinara, i ta će suma ostati kao početna dok ga ne promenite ponovo. Takođe, limit možete i ukinuti po određenim kanalima – prime radi, možete ukinuti samo limit za online plaćanja, a zadržati onaj za ATM i POS.

Vođenje evidencije

Prednosti debitne kartice koju, složićete se, retko primenjujemo u korišćenju gotovine, jeste ta da nam ona daje mogućnost da pratimo protok i potrošnju novca. I dok na našim „odraslim“ karticama to nije uvek ugodan prizor, jer obično na kraju meseca shvatimo da smo mogli da uštedimo onda kada smo se ipak odlučili na još jednu usputnu kafu, iako smo mogli da je pripremimo kod kuće. Sa OTP Junior debitnom karticom, možete ispratiti sve troškove, tako da i sami znate koliko na dnevno ili mesečnom nivou odvajate za džeparac. Takođe, sa decom možete razgovarati o načinima na koje troše novac i time im ukazati na potencijalne načine kako mogu uštedeti narednog puta – ili bolje potrošiti svoj džeparac.

Plaćanje karticom – bez kartice

Poslednjih godina, mnogi od nas su postali svesni pogodnosti plaćanja mobilnim telefonom, nakon što smo isti povezali sa karticom. Plaćanje je ovime do te mere olakšano, da sada često izlazimo bez novčanika. Ne samo to, nego je i znatno manji rizik da ćemo karticu izgubiti ili zaboraviti na bankomatu – s obzirom na to da, kao pravi savremenici 21. veka, telefon uvek držimo u rukama. Ovakva pogodnost omogućena je i za korisnike OTP Junior kartice, pa tako ne morate da razmišljate o potencijalnim rizicima ukoliko mališani u igri zaborave ili izgube novčanik. S obzirom na to da danas većina dece uzrasta od 11 do 18 godina ima mobilni telefon, ovime im olakšavate korišćenje džeparca, a da ih pritom ne opterećujete nošenjem kartice. Plaćanje putem Google Pay-a moguće je ukoliko dete ima više od 16, a putem Apple Pay-a za starije od 13 godina.

Last but not least

Kako u 2024. želimo da negujemo savesne navike u svakom pogledu, OTP Junior kartica iz tog razloga predstavlja pravi izbor, s obzirom na to da je izrađena je od reciklirane plastike, tačnije – od 85,5% recikliranog materijala.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori