Filmski podsetnik: Šta sve gledamo u martu?
Filmski podsetnik: Šta sve gledamo u martu?

Filmski podsetnik: Šta sve
gledamo u martu?

Sezona filmskih nagrada dobiće grandioznu završnicu 11. marta. Pripreme oko dodele Oskara u punom su jeku, dok pasionirani ljubitelji sedme umetnosti uveliko polemišu o ovogodišnjim favoritima i potencijalnim laureatima. Koji film će odneti više zlatnih statua: Oppenheimer ili Poor Things – ostaje enigma do samog kraja. A mi, u momentima iščekivanja, otvaramo novi filmski podsetnik – zahvaljujući kojem ne zaboravljamo na sve važne premijere koje nam predstoje u martu.

Damsel

Za sam početak u podsetnik upisujemo premijeru filma Damsel – koji stiže 8. marta na streaming platformu Netflix. Zvezda serije Stranger Things, Millie Bobby Brown, tumači jos jednu upečatljivu junakinju i tako nastavlja uspešnu saradnju s Netflixom. Sinopsis i trailer od samog starta privlače veliku pažnju gledalaca, te nam preostaje da saznamo da li će naposletku i film u celini ispuniti očekivanja.

U fokusu se nalazi princeza Elodie, koja sledstveno tradiciji pristaje na udaju za princa Henryja. Međutim, dešava se izdaja, a Elodie biva bačena u pećinu iz koje se ne nazire izlaz. Uskoro glavna junakinja shvata da to nije jedina opasnost, već da kraljevstvom večne tame vlada zmaj. Vreme prolazi, njen novi neprijatelj rešen je da uništi svaki vid života pred sobom – dok princezi preostaje da veštim planom ubije zmaja i tako zaštiti sebe od sigurne smrti. Pored Millie Bobby Brown, glavnu ulogu tumači čuvena holivudska glumica Robin Wright.

Wonka

Na streaming platformu HBO max početkom meseca stiže dugoočekivani porodični mjuzikl Wonka. Radnja prati ekcentričnog tinejdžera Willyja Wonku, koji odlučuje da promeni svet uz pomoć  čudesnih slatkiša.

Kako su izgledali njegovi prvi koraci pre otvaranja najpoznatije fabrike čokolade i kako je svoj najveći san pretvorio u javu – otkriva upravo svojevrsni prequel filma Charlie and the Chocolate Factory. Osim muzičkih delova, ovo ostvarenje biće  prožeto elementima komedije i fantazije, a naslovnog junaka oživeće Timothée Chalmet. Uz njega u vodećim ulogama našli su se Olivia Colman, Hugh Grant i Rowan Atkinson – dok režiju potpisuje Paul King. Film je dostupan od 8. marta.

Warner Bros.Discovery

Irish Wish

Stiže još jedna romantična komedija u kojoj ćemo ponovo gledati popularnu glumicu Lidsay Lohan. Naime, ona će u novom Netflixovom filmu tumačiti glavnu ulogu, a premijera je zakazana za 15. mart. Premisa filma je karakteristična za romcom žanr i glasi…

U središtu radnje nalazi Maddie Kelly, devojka koja nikako ne uspeva da pronađe idealnog partnera. Nakon što je verenik ostavi zbog najbolje prijateljice, Maddie im daje blagoslov za brak – te odlučuje da se pojavi na predstojećem venčanju kao jedna od deveruša. Pravi zaplet nastaje u momentu kad Maddie nekoliko dana pre same ceremonije spontano poželi pravu ljubav. Međutim, ona ni ne sluti šta je sve čeka ako se ta želja zaista obznani. Pored Lindsay Lohan, glavne uloge tumače Ed Speleers, Alexander Vlahos i Jane Seymour, inače, čuvena Bond devojka iz ostvarenja Live and Let Die. Film Irish Wish nosi posebnu simboliku u nazivu, a premijera je zakazana uoči  najznačajnijeg irskog praznika – Dana svetog Patrika.

Mothers’ Instinct

U domaće bioskope napokon stiže psihološki triler Mothers’ Instinct. Radnja je utemeljena po istoimenom bestseller romanu autorke Barbare Abel, dok glavne uloge tumače dve vodeće holivudske glumice današnjice – Anne Hathaway i Jessica Chastain.

U fokusu priče nalaze se prijateljice, Alice i Celine, koje povezuju brojne sličnosti. Njihov idiličan odnos prekida nesreća s tragičnim ishodom – a sve dobija mračniji narativ u momentu kad Celine posumnja da je Alice kriva za smrt njenog sina. Pored Anne Hathaway i Jessicae Chastain, glumačku ekipu čine Anders Danielsen Lie i Caroline Lagerfelt. Premijera filma zakazana je za 28. mart.

Foto: Warner Bros. Discovery; Instagram; @netflixfilm; Video: YouTube

Učitati još
Zatvori