Filmski maraton: Joaquin Phoenix
Filmski maraton: Joaquin Phoenix

Filmski maraton: Joaquin Phoenix

Novi film Ridleya Scotta Napoloen konačno je stigao u bioskope. Od 23. novembra, ova epska drama počinje sa prikazivanjem širom Srbije i sveta, pa nestrpljivo čekamo prve utiske s obzirom da je reč o jednom od najiščekivanijih filmova godine. Dok ne poglamo ovaj film, koristimo priliku da se posetimo ostvarenja u kojima je Joaquin Phoenix, koji tumači naslovnu ulogu čuvenog francuskog državnika.

Her (2013), r. Spike Jonze

Filmski maraton posvećen Joaquinu Phoenixu ne može da prođe bez filma Her, jedne od najzapaženijih romantičnih drama prošle decenije. Distopijska priča smeštena u ne-tako-daleku, ali zabrinjavajuću budućnost meditativno je istraživanje međuljudskih odnosa. Promišljajući ideju ljubavi u svetu koji je paradoksalno međusobno povezan i otuđen, Spike Jonze postavlja intrigantna pitanja o dubini ljudske povezanosti, oblicima u kojima ljubav može da se ispolji i načinima na koje se prepliće sa usamljenošću. Joaquin Phoenix, kao glavni junak kroz čiji se emotivni život odvija čitava radnja filma, u velikoj meri zaslužan je za snažne emocije koje film budi.

C’mon, c’mon (2021), r. Mike Mills

Reklo bi se da Joaquin Phoenix svojim glumačkim prisustvom u toj meri okupira filmsko platno, da retko preostaje mesta za bilo koga drugog. Zato ne iznenađuje da su česti filmovi, baš poput HerJokera (a sada i Napoleon) u kojima on predvodi glumačku postavku i oživljava centralne, kompleksne likove. Tako je i u filmu C’mon, c’mon, u kojem američki glumac tumači Johnnyja, radijskog novinara koji sa svojim malim nećakom kreće na put širom zemlje. Crno-bela fotografija dozvoljava da u prvi plan u ovom filmu bude uzbudljiva dinamika između njih dvojice junaka. Nalik na film Wima Wendersa, Alice in the Cities, koji bi se mogao uzeti kao referenca u ovom filmu, Mike Milles istražuje dečiji svet kroz prizmu odraslih, nudeći time zanimljive uvide koji nose mnogo veću dubinu nego što se to isprva čini.

napoleon

Joker (2019), r. Todd Phillips

Za film Joker neosporno važi čuveni postulat you either love it or hate it. Iako mi nismo naklonjeni radu Todda Phillipsa na ovom ostvarenju, ono što se ne može dovesti u pitanje jeste trud koji je Joaquin Phoenix uložio u izvedbu čuvenog strip junaka. Na njemu nije bio nimalo lak zadatak, s obzirom da scenario nastoji da prikaže opskurne strane njegove ličnosti, a glumac se za potrebe ove uloge odlučio na brojne radikalne poteze kako bi verodostojno prikazao sve psihičke i fizičke turbulencije koje Batmanov suparnik doživljava. Joaquin će to pokušati da ponovi u nastavku serijala, u kojem mu se pridružuje ni manje ni više nego Lady Gaga kao Harley Quinn.

napoleon

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori