Film „Challengers“ stigao je u bioskope – donosimo prve utiske
Film „Challengers“ stigao je u bioskope – donosimo prve utiske

Film „Challengers“ stigao je u
bioskope – donosimo prve utiske

Film Challengers je konačno stigao u bioskope. Nakon što je premijera pomerena sa septembra na april zbog SAG-AFTRA štrajka, film je sada stigao i u domaće bioskope. Reditelj Luca Guadagnino poznat je po elegantnim, estetičnim filmovima. Ipak, estetika nije sve što ovaj reditelj nudi. Njegovi filmovi su originalne i intrigantne priče koje vole kritičari i Akademija podjednako koliko i filmofili.

Najpoznatiji je njegov film Call Me By Your Name, kultna queer romansa koja je glumcu Timothéeju Chalametu donela i prvu nominaciju za Oskara. Saradnju sa Chalametom Luca je ponovio filmom Bones and All, koji smo u domaćim bioskopima gledali na 51. izdanju FEST-a.

Pored ovih, Luca Guadagnino režirao je i filmove I Am Love, Suspria i A Bigger Splash (rimejk kultnog francuskog psihološkog trilera La Piscine). Film Challengers je još jedno star-studded ostvarenje, koje (od juče) možete gledati u bioskopima.

film challengers slična ostvarenja
challengers / Profimedia

Rivali

Challengers je film koji ide iza glamura života profesionalne teniserke, Tashi Donaldson, koju tumači Zendaya. Film prikazuje i trenutni život Tashi, ali i njenu prošlost i početke sada već završene teniske karijere. Mike Faist tumači Arta Donaldsona, Zendayinog supruga, tenisera koji ponovo pokušava da se popne na vrh nakon niza poraza. Njena strategija za suprugov uspeh krije mnoga iznenađenja – Artov suparnik biće njegov bivši najbolji prijatelji, Patrick (Josh O’Connor) – i Tashin bivši dečko.

 Sport, drama i erotika

Luca Guadagnino nas je definitivno iznenadio. Iako je njegov stil prepoznatljiv i vidljiv u gotovo svakom kadru – zumirani kadrovi mišićavih tela, znoj i erotski naboj kakvom smo sudelovali u Call Me By Your Name, ovo je ipak i nešto novo i drugačije za reditelja.

Od samog početka filma, prisutna je napetost. Napetost između Tashi, Arta i Patricka kreirala je svojevrsni ménage à trois, ali ta ista tenzija najviše je vidljiva upravo na teniskom terenu. Tashi je uspešna teniserka, čudo od deteta u teniskom svetu. Njeni najveći fanovi su Art i Patrick, prijatelji – to jeste, dok ne shvate da su obojica zaljubljeni u istu devojku. Tashi to prepoznaje od samog početka i izaziva njihovu želju, suočavajući ih sa istom. Iako gotovo na samom početku filma gledamo scenu njihovog suočavanja, kulminacija komplikovane ljubavne drame ne događa se do samog kraja.

Challengers film
zendaya u filmu challengers / CineStar Cinemas Srbija

Quick & intense

Film konstantno ima time jumps. Tako bolje spoznajemo zašto ova napetost ne jenjava – sa osećanjima se protagonisti teško suočavaju. Možda, čak i više biraju da osećanja prilagode svom interesu (i svojoj karijeri).

Nakon što Tashi doživi career ending povredu, ona svoje uspehe želi da postigne kroz jednog od dvojice rivala. A ko je bolji izbor nego onaj koji je njen apsolutni fan – i to ne samo u ljubavnom, već pre svega u teniskom smislu.

Challengers film
Challengers / profimedia

Za koga navijate?

Challengers je pravi ugođaj za teniske fanove – na momente, zaista imamo osećaj kao da sudelujemo epskom teniskom meču i stičemo dobar uvid u to šta stoji iza uspešne teniske karijere. Faktor su talenat, godine, ali možda i najviše ego, koji osobu može da dovede do apsolutnog vrha, ili je spusti na samo dno.

Ovo je film o vezama, neverstvu i ambiciji i izbor reditelja da je ispriča kroz vizuru sveta profesionalnih sportista je originalan i do sada gotovo neviđen.

Iako je Woody Allen 2005. snimio hvaljen i ozbiljan film, Match Point, u kom je protagonista takođe profesionalni teniser, Challengers je film bez elemenata trilera, kakav je bio Allenov.

Flaws and all

Likovi Challengersa nisu bez mana. Naprotiv, mane su ono što je ovu priču učinilo takvom kakva jeste. Ipak, možemo ih umnogome posmatrati i kao ljude koji su prerano morali da odrastu, kako je često slučaj kada je reč o bilo kojoj karijeri gde su ulozi veliki, a nagrade još veće.

Zbog toga je Challengers i drama, ali i komedija. Film je u potpunosti svestan samog sebe i svoje protagoniste ne idealizuje. Štaviše, svaki od njih je anti-heroj na svoj način. Glumačka postavka je snažna, a možda se najviše ističe Josh O’Connor koji je izveo nešto sasvim drugačije od njegove čuvene role u seriji The Crown, gde tumači mladog Princa Charlesa.

challengers film
challengers / CineStar Cinemas Srbija

Match point

Flešbekovi i momenti samospoznaje se u filmu Challengers dešavaju brzo i publici je data sloboda da sami, zaista, biraju za koga navijaju. Čitavu priču prati živa i glasna muzika koja dodatno pojačava tenziju – u bitnim, ali i neočekivanim momentima.

Na šta se sve svodi? Zaključak moramo doneti sami. Ipak, kada se dogodi momenat u kom jedan poen osobu deli od jednog novog i drugačijeg života – sve staje. Tek tada shvatamo za koga smo navijali, i koji su naši razlozi za to. Intenzivno, uzbudljivo i zabavno, film Challengers definitivno je dao razloge zašto ga obavezno morate pogledati u bioskopima.

Foto: CineStar Cinemas Srbija / IMDb / Profimedia / Instagram (@challengersmovie)

Učitati još
Zatvori