Serija „Berlin“ dobija drugu sezonu – da li nam je uopšte potrebna?
Serija „Berlin“ dobija drugu sezonu – da li nam je uopšte potrebna?

Serija „Berlin“ dobija drugu sezonu – da li nam je uopšte potrebna?

Na sreću, prošla su vremena u kojima kraj godine nije rezervisan za predstavljanje novih naslova. Netflix je tako za poslednju nedelju u 2023. godini ostavio pravi spektakl (ili smo u to želeli da verujemo)! Za sve fanove kradljivaca u crvenim kombinezonima, na male ekrane je tada stigla serija Berlin, spin-off uspešnog serijala La casa de papel (Money Heist). Serija Berlin ujedno je i prequel originala, koji prati lik Andrésa de Fonollosa, kradljivca koji nadimak deli s nemačkom metropolom.

Očekivanja su bila velika, a jesu li ispunjena? Zavisi koga pitate. Trenutni konsenzus je – serija Berlin solidan je produkt svog žanra, no ipak smo očekivali nešto više. No, šta je navelo Netflix da je obnovi za još jednu sezonu? Odluka je objašnjena podatkom da je Berlin bio najgledanija serija na globalnom nivou te naslov koji je dospeo među deset najboljih u 91 zemlji, skupivši 348 miliona sati pregleda i 53 miliona ukupnih pregleda. Serija je u istoriji Netflixa trenutno rangirana na 9. mestu među najgledanijim serijama koje nisu na engleskom jeziku.

Serija Berlin druga sezona

Berlin u Parizu

U glavnoj ulozi i ovog puta smo gledali španskog glumca Pedra Alonsa, koji je i u originalnoj seriji otelotvorio isti lik. Neka vas naslov ne zavara, radnja je ipak smeštena u jednoj drugoj evropskoj metropoli – Parizu.

Dve su stvari koje će sigurno loš dan pretvoriti u sjajan: ljubav i milionska pljačka, stoji u sinopsisu serije. Isti nam je otkrio kako ćemo Berlina upoznati dok prolazi kroz zlatne godine, vreme kada ni ne sluti da je bolestan, te dane kada je zarobljen u kovnici novca. Zatičemo ga dok počinje s pripremom jedne od svojih najneobičnijih pljački – one u kojoj dragulji vredni 44 miliona treba da nestanu kao da ste zamahnuli čarobnim štapićem.

Uz poslovne, prva sezona serije otkriva i Berlinove privatne (ne)uspehe. Budući da se ženio pet puta, njegove romantične eskapade obećavaju da će biti jednako uzbudljive kao i pljačke u kojima učestvuje. No, upravo se u njima krije i najveći nedostatak serije…

Berlin druga sezona
Berlin IMBD/Netflix

Glumačka ekipa je sjajna, ali…

No, počećemo s onim pozitivnim. Kao najveća prednost serije Berlin ističe se sjajna glumačka ekipa, zahvaljujući kojoj stičete utisak kako prikazani likovi zaista postoje. Negativne kritike u prvom su redu usmerene na nedovoljno razrađen scenario. Razočaranje je tim veće ako se uzme u obzir kako je Berlin bio jedan od najsloženijih likova u izvornoj seriji. Druga zamerka takođe se vezuje na scenarističku odluku o fokusu na ljubavne veze i može se sažeti rečenicom – Previše romanse, premalo akcije.

Verujemo kako bi krajnji rezultat, kada je zadovoljstvo gledaoca u pitanju, bio znatno bolji da je priča o pljački ostala u prvom planu. Možda kreatori serije ovaj prigovor isprave u drugom delu…

Foto: IMDb/Netflix

Preuzeto sa: journal.hr

Učitati još
Zatvori