Serija „Berlin“ stigla na Netflix: Da li vredi odgledati spin-off popularne serije „La Casa De Papel“?
Serija „Berlin“ stigla na Netflix: Da li vredi odgledati spin-off popularne serije „La Casa De Papel“?

Serija „Berlin“ stigla na Netflix: Da li vredi odgledati spin-off popularne serije „La Casa De Papel“?

Journal tim je podeljenog mišljenja. Sa jedne strane držimo se one – sve što je dobro ne treba menjati, sa druge strane ne možemo da sakrijemo uzbuđenje kada shvatimo da naša omiljena serija dobija nastavak (iako znamo da spin-off-ovi često pokvare ceo utisak). So, guilty as charged. Naime, Netflix je pre par meseci najavio prvi trailer za spin-off popularne španske serije La Casa de papel (Money Heist). Čuvši da se omiljeni nam cocky lik Berlin vraća na male ekrane, reći da smo se obradovali bila bi understatement. Sada, kada je konačno stigla na Netflix, mišljenja one publike koja je uspela da izbindžuje celu seriju su podeljena. Navode na razmišljanje, da li je zapravo vredi pogledati?

La Casa de Papel

Serija Berlin ujedno je i prequel originala, koji prati lika Andrésa de Fonollosa, dovitljivog i pametnog lopova koji nadimak deli sa nemačkom metropolom. La Casa de Papel postala je pravi TV fenomen i jedna je od onih serija koje su pokrenule malu revoluciju u popularnosti internacionalnog sadržaja na Netflix platformu. Radnja serije, koja je originalno bila zamišljena kao limitirana mini-serija, brzo je postala neverovatno primamljiva, navodivši nas da ne ustanemo iz kreveta sve dok ne saznamo šta će se naredno dogoditi. Ipak, ono zbog čega je postala internacionalni fenomen ne leži u dovitljivim smicalicama i akcijskim momentima, već  u tome što je dotakla društvene teme poput nejednakosti, pravde i borbe protiv sistema.

Berlin’s going solo

Smeštena nekoliko godina pre radnje La Casa De Papel, serija Berlin prati istoimenog lika. On smišlja plan da se infiltrira u trezor banke u Parizu i ukrade nekoliko dragocenih dragulja u vrednosti od 44 miliona dolara. Da bi to uradio, on sastavlja tim lopova kako bi osmislili besprekornu strategiju. Tako imamo priliku da gledamo sasvim nove likove – Keila, Camerona, Roija, Damiána i Brucea. Uz poslovne, nova serija otkriva i Berlinove privatne (ne)uspehe. Budući da se ženio pet puta, njegove romantične eskapade obećavaju da će biti jednako uzbudljive kao i pljačke u kojima učestvuje.

Is it worth watching?

Black or white. Jedni smatraju da je serija odlična, dok su drugi razočarani. Naizgled glavna tema je pljačka, ipak centralna radnja ove priče jeste ljubavna. Berlin, egocentrik kakav jeste, zaljubljen je u ženu kojom, čini se, želi da manipuliše. Sve radi na Berlinski način  uz obilje opsesije, toksičnog ponašanja i nezdravih tehnika zavođenja. Tokom svih epizoda, oseća se kao da Berlin želi ili da nagradi ponašanje svog naslovnog lika ili da ga predstavi kao glavnog uma kada događaji koji se odigravaju nameću drugačije. Sve ovo sugeriše da kreatori serije Esther Martínez Lobato i Álex Pina razumeju vrstu karaktera koji imaju u svojim rukama. Takođe, postavlja se pitanja, zar se nismo u baš takvog Berlina isprva i zaljubili? Ne znamo za vas, ali ovakvi komentari nas nisu odvukli od ideje da pogledamo ovaj prequel.

Foto: Instagram @berlin.netflix/ IMBD/ Profimedia

Učitati još
Zatvori