10 veličanstvenih – period piece edition: Naš ultimativni vodič kroz avanture iz prošlosti
10 veličanstvenih – period piece edition: Naš ultimativni vodič kroz avanture iz prošlosti

10 veličanstvenih – period piece edition: Naš ultimativni vodič kroz avanture iz prošlosti

Ako je u ponudi bilo šta od navedenog: scenografija srednjevekovnog zamka, [ loosely based on a ] true story, kostimi iz 17. veka, fenomenalna muzika ili sprinkle of magic, onda je to za nas an offer we cannot refuse. Prethodne sedmice putovali smo u budućnost, a danas za sve ljubitelje televizijskih serija u kojima se ne može videti mobilni telefon, pripremili smo naših deset all time favorita.

0.1. Bridgerton

Ako ste u potrazi za veselim bojama, turbulentnim ljubavnim pričama i modernim kompozicijama aranžiranim za violončelo, došli ste na pravo mesto. Neopterećujuća, zabavna i lepršava, Bridgerton priča je za nas nešto kao kada bi Gossip Girl i Pride and Prejudice imali bebu i pokeraškim rečnikom – we are all in.

serija

0.2. Queen Charlotte: A Bridgerton story

Logičan nastavak na Bridgerton koji je nas je osvojio lako, brzo i zauvek, jeste njegov spin off i još jedno nepogrešivo ostvarenje iz Shondaland-a, a to je origin priča omiljenog nam lika – kraljice Charlotte. Zadržavajući glavnu temu ljubavnih zavrzlama i lepote koja dolazi sa njihovim razrešenjima, Queen Charlotte odlazi korak dalje, u dublju psihološku analizu svakog pojedinačnog lika, te nam pruža mogućnost da situacije sagledamo iz različitih perspektiva, čega smo veliki fanovi.

serija

0.3. Black Sails

Ova piratska avantura sa sobom donosi sve ono što očekujete od serije sa ovakvom tematikom + još malo preko. Ako želite scenografiju vernu istorijskom trenutku, promišljen dijalog, sudar svetova i moćnih likova, neka ovaj predlog bude ono od čega ćete početi. Black Sails će vas na kraju magične avanture dovesti do jednog od najboljih završetaka televizijskih serija uopšte – elegantno zaokružene celine koja čini da se na kraju svega osećate kao da ste pogledali poduži, savršeno razrađen i koherentan film.

0.4. Gilded Age

Kraj je 19-og veka i Njujork doživljava svoj veliki procvat. Sve intrige, klasne borbe, velelepne kostime i enterijere koje sa sobom donosi ova boom era možete ispratiti medju epizodama Gilded Age, a dobre vesti su da nas druga sezona očekuje uskoro!

0.5. Anne with an E

Ukoliko tragate za jednom istinski heartwarming pričom, došli ste na pravo mesto. Pomalo setna, a više razigrana i maštovita, uz poneku suzu i sa mnogo smeha Anne će vam dočarati sve poteškoće i lepote odrastanja krajem 19-og veka na ostrvu Princ Edvard.

0.5. Outlander

Outlander je istorijska drama rađena po istoimenom romanu Diane Gabaldon i prava je poslastica za ljubitelje ovog žanra. Kao i glavnu junakinju, transportovaće vas kroz vreme, stilove, istorijska dešavanja i ratove dok će vam u isto vreme pokazati da su motivi ljubavi, požrtvovanosti i avanturističkog duha večni i nepromenljivi bez obrzira na vreme i mesto.

serija

0.6. Harlots

Na prvu loptu, zaljubićete se u haljine, boje i ulice Londona iz 18-og veka. Posle prve epizode, zaljubićete se u sve ostalo, jer borba za porodicu iz ženskog ugla nikada nije bolje izgledala.

0.7. The Last Kingdom

Ako ste voleli Game of Thrones i Vikings, a niste pogledali The Last Kingdom – danas je vaš srećan dan, našli se nešto jednako dobro! Akcija, drama, ljubav, nasilje, humor, smisleni cliffhanger-i i još mnogo toga čekaju vas u ovoj nezaboravnoj avanturi.

0.8. Coisa Mais Linda

Za razliku od naših ostalih favorita, Coisa Mais Linda neće vas odvesti previše daleko u prošlost i time vam pokazati da ne morate putovati mnogo da biste doživeli nešto potpuno drugačije. Radnja je smeštena u Rio de Žaneiro 50-ih godina prošlog veka, muzika je bossa nova, jezik je portugalski, vreme je sunčano, a žene hrabre. Uživajte!

0.9. The Durrells

Ako je ikada postojala porodica koja je ušla u naša srca nakon pet minuta na televizijskom ekranu, onda su to The Durrells. Kao da sam proces selidbe iz Engleske na Krf početkom prošlog veka nije dovoljno intrigantan, kroz njega nas vode pet članova porodice kojima su jedine zajedničke stvari prezime i međusobna ljubav. Sve ostalo su razlike u godinama, karkteru i interesovanjima što svaki dan proveden sa njima čini pravim comedy gold-om za celu porodicu.

1.0 The Alienist

Sa temeljima postavljenim između bogatstva i siromaštva, teške prošlosti i tehnoloških inovacija, dobra i zla, The Alienist je psihološki triler rađen po istoimenoj knjizi Kejleba Kara i jedna je od naših omiljenih misterija. Kontrast između brutalnih zločina koji opsedaju Njujork 19-og veka i energije na drugoj strani koja pokreće ljude da pronađu počinioce preslikava se i uplivava u živote svih gledalaca, terajući nas na preispitivanje sopstvenih umova, navika i vrednosti.

Za prave ljubitelje putovanja kroz ekran, često nije važno gde se ide. Važno je da putovanje ima smisla, da je scenario dobar i da verujemo glumcima u ono što govore. Ipak, moramo reći da je put u prošlost nama jedan od omiljenih. Vraćanje unazad omogućava nam da saznamo nešto više o onome što je bilo, ali i da usvojimo znanja o onome što će biti. Kroz neke tuđe dane, iskustva, borbe i emocije saznajemo više o sebi samima i ponekad proživimo neke druge živote pored onog koji nam je dat.

Foto: IMDb / HBO

Učitati još
Zatvori