Nike zvanično potvdio da smanjuje proizvodnju modela Air Force 1
Nike zvanično potvdio da smanjuje proizvodnju modela Air Force 1

Nike zvanično potvdio da smanjuje
proizvodnju modela Air Force 1

Da, dobro ste pročitali,  Nike će u budućnosti raditi na smanjenu proizvodnje jedne od najprodavanijih patika u istoriji – Air Force 1.

Ova odluka došla je kao odgovor na činjenicu da je ovo dugo bio najtraženiji model koji nosi Nike potpis i da zbog njega kompanija dugo nije mogla u fokus da stavi neke druge, modernije patike jer se svi na kraju uvek vraćali na kupovinu upravo Air Force 1 modela – bez obzira na boju, redizajn ili čak i činjenicu da je ovaj model deo neke od popularnih kolaboracija.

Međutim, stvari su se u poslednjih par godina dosta promenile i prodaja Air Force 1 patike počela je da trpi zbog popularizacije Jordan i Dunk modela koje je u ovom talasu među prvima počeo da nosi Travis Scott.

Tradicija duga skoro 50 godina

Prvi prototip i model Air Force patike nastao je davne 1982. godine a iza dizajna stoji Bruce Kilgore. Patika je dobila ime po čuvenom predsedničkom avionu i popularnost je stekla jer su je nosili stanovnici Harlema, severnog dela Menhetna, te je ovaj model dobio nadimak “Uptowns”.

Prvobitan dizajn se svodio na dubok i plitak model da bi se kroz istoriju desile razne varijacije na kolor šeme ali i prostor da se kroz njihov model rade razne kolaboracije sa poznatim ličnostima i nekim drugim brendovima (poslednja u nizu je ona sa luksuznim nakitom Tiffany & Co.). Ova basic patika postala je sastavni deo stilskog izražaja nosilaca hip hop kulture a istovremeno su je nosili i ljudi koji se bave potpuno običnim poslovima i forsiraju minimalistički lifestyle, te je uspela da osvoji modna srca najrazličitijih stanovnika planete i postane sastavni deo sneaker kulture.

Nike prebacuje fokus na neke druge modele

Kako je Air Force najnosivija, a samim tim je dugo bila i najprodavanija patika, ona je svojevremeno ugrožavala sve druge modele koji su sastavni deo Nike asortimana i nije ostavljala prostor za dolazak novih ili revival drugih retro modela. Popularizacijom Jordan i Dunk patika u poslednjih par godina potražnja za Air Force 1 modelom znatno je opala što se može videti i po kvartalnim izveštajima koji su pravi pokazatelj globalne prodaje.

Ova odluka zatekla je sve Air Force 1 poklonike i verovatno će uticati na čak veću potražnju istih, a da li će se pokazati kao ispravna saznaćemo u bliskoj budućnosti.

Učitati još
Zatvori