Maria Grazia Chiuri dobitnica prestižne nagrade koja je svojevremeno uručena i Christianu Dioru
Maria Grazia Chiuri dobitnica prestižne nagrade koja je svojevremeno uručena i Christianu Dioru

Maria Grazia Chiuri dobitnica prestižne nagrade koja je svojevremeno uručena i Christianu Dioru

Pojedine kritike modnih laika usmerene su ka negodovanju ženske linije modne kuće Dior poredeći je sa, zaista, irelevantnom women’s wear kolekcijom Nicolasa Ghesquièrea kreativnog direktora Louis Vuittona. Međutim, iako je John Galliano era u Dioru zaista bila neprevaziđena i luksuznoj etiketi doprinela neobuzdanu popularizaciju unutar pop kulture,  Maria Grazia Chiuri dugi niz godina veoma lukavo kreira kolekcije koje targetiraju određenu grupu žena izraženog statusa u društvu.

Dior je jednostavno odrasla žena koja zna šta hoće, ima jasnu viziju i oštar izgled na licu. Neretko feministkinja u svojoj „We Should All Be Feminists“ majici. Mariza Grazia Chiuri od stupanja na funkciju kreativnog vođstva 2016. oslanja se na prvobitne kodove dizajnjranja koje je kreirao Christian Dior himself, te nas nimalo ne iznenađuje što je upravo ona dobitnica prestižne nagrade koja je svojevremeno uručena i samom Dioru.

Nagrada „Neiman Marcus“

Naime, reč je o nagradi Neiman Marcus za istaknut rad u oblasti mode ( Award for Distinguished Service in the Field of Fashion). Kako sama voli da kaže, poetičan pristup Marie Grazie Chiuri oblikuje budućnost brenda poštujući samo nasleđe ove značajne modne kuće. Ista nagrada uručena je i Christianu Dioru i to za neosporiv uticaj koju je izvršila njegova prva kolekcija na celokupnu modnu industriju dvadesetih godina.

Kolekcija je nosila naziv The New Look, a nedavno je snimljeni i istoimena mini serija koja govori o životu i radu jednog od najmoćnijih likova savremenog poimanja mode. Kolekcija je proslavila zaobljene naramenice, uzak struk i takozvane pune suknje.

U kratkom obraćanju javnosti na svojim društvenim mrežama, Maria Grazia Chiuri izrazila je zahvalnost i naglasila da joj je ovo podstrek da nastavi da kreira platformu na kojoj mogu da se čuju glasovi drugih žena. Nagradu je posvetila Micheli Murgia – autorki, aktivistkijji, prijateljici i kako kaže „beskrajnom izvoru inspiracije“.

Foto: Instagram (@mariagraziachiuri)

Učitati još
Zatvori