Jonathan Anderson najbolji dizajner godine, očekivano
Jonathan Anderson najbolji dizajner godine, očekivano

Jonathan Anderson najbolji
dizajner godine, očekivano

It’s official, British Fashion Council proglasio je Jonathana Andersona za najboljeg dizajnera u protekloj godini. Mi bismo rekli – očekivano. Kreativni direktor modne kuće Loewe zaista je promenio klimu na modnoj sceni i uspostavio nova pravila igre kreirajući nadrealističke siluete koje u korak prate promišljene kampanje poput one sa kultnom britanskom glumicom Maggie Smith u glavnoj ulozi. Bilo kako bilo, Jonathan Anderson je zaista briljirao  ove godine, te nas zaista nije iznenadila odluka da upravo najprestižnija nagrada British Fashion Council-a ode u ruke jednog od najuticajnijih dizajnera savremene mode.

Druga prestižna nagrada pripala je britanskoj dizajnerki Martine Rose koja godinama unazad oblikuje vizuelnu ideologiju muške mode. Njene kreacije uveliko nose najuticajnija lica modne industrije, a reper Kendrick Lamar reklo bi se zaštitno je lice njenog istoimenog brenda koji je zašao čak i u kategoriju sportsweara. Nike Shox MR6 model jedan je od najpopularnijih među sneakerheadovim.

U kategoriji najboljih dizajnera ženskih linija dominantnu ulogu u protekloj godini imao je Maximillian Davis. Kreativni direktor modne kuće Ferragamo postavio je brend na sam vrh najpoželjnijih etiketa. Njegove kolekcije jedne su od najispraćenijih, a pojedini modeli cipela zaludeli su industriju. Podsećamo, među nominovanim u ovoj kategoriji nalazila se i dizajnerka Roksanda Ilinčić.

New school

Nova škola iznedrila je i nove modne ideologije. Iako smo bespogovorno postavili tezu da će u kategorijih muških linija brend Corteiz odneti pobedu, nagrada je ipak pripala Bianci Saunders. U kategoriji ženskih linija pobedu je odnela Chopova Lowena.

Spektakularni The Fashion Awards 2023 događaj održao se u istaknutoj londonskoj dvorani The Royal Albert Hall, a na prestižnom modnom događaju specijalno priznanje dodeljeno je makeup umetnici Charlotte Tilbury koja je ujedno i osnivačica istoimenog beauty brenda. Još jedna specijalna nagrada iz kategorije nesvakidašnjih dostignuća otišla je u ruku osnivača i nekadašnjeg kreativnog direktora modne kuće Valentino. Takođe. special achievement award otišla je u ruke neprikosnovene Sarahe Burrton koja ne ne tako davno napustila Alexander McQueen, a nagradu joj je uručio niko drugi do Edward Enninful.

Učitati još
Zatvori