Farewell, Sarah Burton: Suze Naomi Campbell i sudbina brenda Alexander McQueen
Farewell, Sarah Burton: Suze Naomi Campbell i sudbina brenda Alexander McQueen

Farewell, Sarah Burton: Suze Naomi Campbell i
sudbina brenda Alexander McQueen

Kada su Kering, vlasnik brenda Alexander McQueen, i Sarah Burton, njegova višegodišnja kreativna direktorka, prošlog meseca najavili raskid saradnje, modni svet ostao je pomalo zatečen iznenadnim vestima. Ipak, dali su svima taman dovoljno vremena da se pripreme za poslednji pozdrav britanske dizajnerke, previđen za Nedelju mode u Parizu, gde kuća predstavlja svoje kolekcije. Ne samo to, nego je bilo vremena i da se osvrnemo na ono što predstavlja legat Burtonove unutar McQueenovog nasleđa.

Međutim, ni tih skoro mesec dana, izgleda, nije bilo dovoljno da nas pripremi za emotivan rastanak i zaista, kraj jedne po mnogo čemu značajne ere u savremenoj istoriji mode.

Poslednjom revijom, Sarah Burton kreirala je svojevrsan omaž ne toliko Lee McQueenu, kojeg je nasledila i kome je posvetila kolekciju, koliko onome što je negovala tokom dvanaestogodišnjeg boravka u modnom domu svog nekadašnjeg mentora. To nikada, pa ni sada, nije bila vizija koju je McQueen imao za svoj brend – ali to nije ni trebalo da bude. Svojim kreacijama, Burtonova nikada nije pokušavala da bude ono što nije (a što je kritika, neopravdano, od nje često očekivala), a to je reinkarnacija britanskog vizionara koji je osnovao brend na čijem je kormilu ona sada bila.

Umesto toga, Sarah Burton je nenametljivo, ali odvažno utkala njegov duh u sopstvenu ideju ženskog oblačenja, vešto transformišući poimanje ove prakse – onako kako bi Lee McQueen i želeo. Umesto da imitira neponovljivu genijalnost svog prethodnika, Sarah Burton stvarala je sopstveni modni identitet, prepoznatljiv, upečatljiv i empacipatoran, čime je zapravo negovala duh onoga što je McQueen bio, pre nego oblicima ili drugim podvizima kojima je dizajner bio sklon.

Zato i ne čude suze Naomi Campbell, koja je zatvorila reviju prošetavši jednu od finalnih kreacija britanske dizajnerke. Želeo to da prizna ili ne, modni svet će se, pre ili kasnije, osvrtati na ovaj period kuće Alexander McQueen sa nostalgijom i, možda čak, suzama u očima – u zavisnosti od toga kakve planove Kering ima za njegovu budućnost. Do sada nije bilo naznaka o tome ko bi mogao – ili smeo – da nasledi Burtonovu.

Foto: Spotlight Launchmetrics

Učitati još
Zatvori