Journal navigacija: Must-see, eat & drink mesta u Subotici
Journal navigacija: Must-see, eat & drink mesta u Subotici

Journal navigacija: Must-see, eat
& drink mesta u Subotici

Jednodnevni izleti idealan su način da na kratko promenite svoju sredinu i naučite nešto novo. U nekoliko navrata govorili smo o mestima koje obavezno morate posetiti u Beogradu i Novom Sadu, a sada je red došao i na Suboticu. Smešten na krajnjem severu naše zemlje, ovaj grad specifičan je po svojoj multikulturalnosti i bogatoj istoriji. On je idealan kutak za sve kojima su potrebni mir i odmor od brzog životnog stila. U njegovom širem centru pronalazimo znamenitosti koje morate da vidite uživo i zbog kojih je Subotica proglašena za turističko mesto prve kategorije.

@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva

Secesionistička šetnja kroz subotički korzo

Ono po čemu je grad prepoznatljiv su brojni primeri secesije koji se ogledaju na gotovo svakom koraku. Svaka isklesana šara i boja kriju priču o tradiciji dugoj više stotina godina i transformaciji Subotice od kraljevskog grada do urbane sredine. Ovaj raskošan stil u duhu mađarske folklorne umetnosti na trenutak će vas podsetiti na Gaudijeve dragulje u Barseloni pa ćete imati utisak da se nalazite u nekoj mnogo većoj evropskoj prestonici.

Gradsko jezgro moguće je osmotriti u veoma kratkom periodu i to je glavna prednost njegove skučenosti. Iako svaka građevina zahteva posebnu pažnju, upravo po ugledu na Gaudijeve kuće izdvojili smo tri koje definitivno ne smete da zaobiđete. Zato prođimo zajedno kroz brojna subotička vrata.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva

Must-see mesta u Subotici


Rajhlova palata • Park Rajhl Ferenca 5

Za ovu građevinu kaže se da je među najlepšim secesionističkim palatama u regionu. Koristeći se motivima srca i cveća, arhitekta po kom je dobila ime projektovao ju je s ciljem da mu s jedne strane služi kao porodični dom, a da s druge služi svim ljudima. Ona je večni svedok priče o ljubavi prema umetnosti, porodici i životu, a danas je u njoj smeštena Savremena galerija Subotica – mesto likovnih susreta.

@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@serbianguide

Gradska kuća • Trg Slobode 1

Na gradskim trgovima navikli smo da viđamo crkve, katedrale i druge sakralne objekte, ali to ovde nije slučaj. Građena početkom 20. veka, Gradska kuća danas je, između ostalog, sedište Gradske uprave, Istorijskog arhiva i gradonačelnika. Detalji od kovanog gvožđa i keramike doprinose njenoj raskošnosti, a krst na krovu vidljiv je iz različitih delova grada. Na njenom vrhu krije se vidikovac, a iako vas do njega deli skoro 300 stepenika ono što vas čeka vredno je pomalo zamarajuće šetnje. Sidenote: Imajte u vidu da je posetu neophodno unapred zakazati.

@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva

Sinagoga • Trg Jakaba i Komora 6

Subotička sinagoga predstavlja drugu najveću građevinu ovog tipa u Evropi i jedinu očuvanu sinagogu u stilu mađarske secesije. Iako se ne nalazi na glavnom trgu, do nje vas deli svega nekoliko minuta hoda. Kao i većina građevina, njena spoljašnjost odlikovana je floralnim motivima dok je unutrašnjost prekrivena vitražima i oslikanim zidovima. Turistička ruta pružiće vam bolji uvid u istoriju jevrejske zajednice, ali i uslove u kojima je ova građevina nastajala.

profimedia
profimedia
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva
@olga_astezheva

Must eat & drink mesta u Subotici


Nakon što ste prošli kroz korzo i osmotrili svaki detalj koji subotičke građevine kriju na svojim fasadama, vreme je za hranu i piće. Iako kvalitetnu gastronomsku ponudu možete pronaći na mnogim mestima, mi smo izdvojili lokale koji su nas privukli zbog specifičnog ambijenta.

First stop: The Wine Community Bar • Korzo 8

Za ljubitelje kvalitetnih vina ne toliko davno stvorena je zajednica u vidu The Wine Community gde možete da isprobate najbolja domaća vina iz malih vinarija. Stavljajući naglasak na kvalitet, svoje posetioce nastoji da upozna s vinskom pričom Srbije. U skladu s tim, pre nekoliko nedelja lokal je otvorio sezonu degustacije vina. Iako naziv odaje utisak da je bar fokusiran isključivo na ovo piće, u njegovoj ponudi nalaze se domaća kafa, kao i domaći sokovi.

@hristy_life
@hristy_life

Second stop: Cecina poslastičarnica • Dimitrija Tucovića 3

Sve sladokusce i travel junkies već smo uputili na kvalitetne poslastice u Novom Sadu. Kada je reč o Subotici, onima koji se ubrajaju u kategoriju sweet tooth predlažemo kolače iz Cecine poslastičarnice. Bilo da ste ljubitelj voćnih ili čokoladnih ukusa, nekadašnji Vremeplov ima kremaste torte po svačijoj meri. Naš glas odlazi za lokalne i tradicionalne ukuse – kolače lud lab i mađaricu.

@hristy_life
@hristy_life

Third stop: Pekara Rustique • Petefi Šandora 2

Rustique – hleb i vino pravi je raj za sve ljubitelje slatkih i slanih peciva. Svaka poslastica pripremljena je s velikom pažnjom i po tradicionalnim receptima, a enterijer u staromodnom stilu na tren će vas mislima odvesti u neki pariski lokal. Dok uživate u ukusima kombuhe, rolnica sa cimetom ili španskom čiz kejku, ne brinite  – i dalje smo u Subotici.

@hristy_life
@hristy_life

Fourth stop: McDonald’s • Trg Slobode 1

Verovatno ste se upravo zapitali – am I seeing things? Zašto se američki lanac McDonald’s nalazi na ovom spisku? Odgovor je jasan. Zahvaljujući činjenici da je smešten u unutrašnjosti Gradske kuće, on je jedini art nouveau restoran ovog tipa u svetu. Dok čekate da vaša porudžbina bude gotova uživaćete u brojnim vitražima i secesionističkim detaljima koji se definitvno ne uklapaju u koncept na koji ste navikli. Ipak, hrana iz fast food kategorije će vam možda upravo zato biti dodatno ukusnija.

@vita_vie
@vita_vie
Učitati još
Zatvori