Od jutra do mraka: Detaljan vodič kroz Novi Sad – pinujte ova mesta
Od jutra do mraka: Detaljan vodič kroz Novi Sad – pinujte ova mesta

Od jutra do mraka: Detaljan vodič kroz Novi
Sad – pinujte ova mesta

Specifičan po svom ruralnom okruženju i vrlo razvijenom urbanim središtem, iznova nas vuče da mu se vratimo i slatko se nasmejemo kad čujemo čuveno „Pa, gde si gari?“. Zahvaljujući bogatom sadržaju idealna je destinacija za jednodnevni beg od stresne svakodnevice, dok je o umirujućoj energiji ovog grada nezahvalno govoriti, ipak morate je doživeti. Osim toga, da li znate da skoro sva zanimljiva mesta ovog grada možete obići peške? Da, dobro ste čuli. Obujte najudobnije letnje sandale, stavite šešir na glavu i zajedno sa Journal.rs timom pođite u Novi Sad.

 

Od jutra do mraka

Za vas smo osmislili sadržajan i relaksirajuć dan u Novom Sadu. Njegovo vreme sporije teče pa ćete tako uživati u obilasku i svaki trenutak doživeti puta dva. Novi Sad, grad na Dunavu, grad evropske istorije i tradicije i balkanske gostoljubivosti je posebno iskustvo koje uvek prija.

Počnimo dan kako dolikuje – doručkom!

Znate kako kažu, nigde sa praznim stomakom. Što se nas tiče, i bez kafice popijene na miru. U Novom sadu smo pronašli dva neodoljiva mesta za doručak, a vi odaberite svoje u zavisnosti od toga da li volite tradicionalne ukuse i kaloričniji obrok ili nešto lakšu varijantu u vidu ovsene kaše ili šarene vege kombinacije.

Kako kažu, Vida je mesto koje flertuje svim čulima. Lokal smešten na adresi Rumenačka 148a na Detelinari svojom otvorenošću i veselim ambijentom svakodnevno širi ruke ka posetiocima svih generacija, interesovanja i kulinarskih orijentacija. Naše jutro u Vidi u Novom Sadu počinje kafom u kornetu, nastavlja se ukusnom & zdravom Açai činijom sa domaćom granolom ili meksičkim ćufticama sa zapečenim bananama i edamamama.

Ukoliko ste za nešto tradicionalniju verziju doručka i autentično vojvođansko iskustvo, predlažemo Salaš 137 na Ribarskoj pijaci. Čuven je po svom samoposlužujućem vikend doruču u periodu 9-13h. Fokus je na tradicionalnim domaćim specijalitetima poput uštipaka, Salaškom tiganju, moči, palenti. Autentičan ambijent, opuštena atmosfera i veoma ukusna hrana – čine ovo mesto tako posebnim.

Gradska kuća

Sledeća stanica na početku šetnje, u samom jezgru grada, na Trgu slobode, jeste Gradska kuća. Ovo monumentalno zdanje izgrađeno je 1985. godine, po projektu tada poznatog arhitekte Đerđa Molnara u neorenesansnom stilu, u realizaciji projekta morali su da učestvuju baš svi graditelji Hasburške monarhije. Fasadu zgrade krase upečatljivi jonski i korintski stubovi, kao i alegorijske figure koje su delo Julija Anike. U vreme kada je zgrada nastala na vrhu tornja je postavljeno zvono za uzbunu u slučaju požara. Zvono, koje su Novosađani zvali „Matilda“, po imenu dobrotvorke koja je zvono poklonila dobrovoljnom vatrogasnom društvu, pretopljeno je u ratno vreme.

Muzej Vojvodine

Novi Sad je grad raznolikog i bogatog kulturnog nasleđa i zajedničke baštine Srba i mnogih drugih naroda. Kako važi za grad muzeja, prosto se prirodno nameće da obilazak započenom posetom muzeja. Na listi se obavetno moraju naći muzej Vojvodine i najstarija srpska kulturna i naučna institucija – Matica srpska. Muzej Vojvodine se nalazi u Dunavskoj ulici 35-37. U njemu se kroz arheološku, istorijsku, etnološku zbirku čuvaju i prezentuju tragovi materijalne i duhovne kulture sa prostora Vojvodine od paleolita do 20. veka.

Galerija Matice Srpske

Galerija Matice srpske se nalazi na Trgu galerija. Njena istorija je vezana za istoriju Matice srpske, najznačajnije kulturne institucije kod Srba i Savu Tekeliju, velikog dobrotvora koji je Matici srpskoj zaveštao celokupnu imovinu, uključujući i vrednu kolekciju portreta. Stalnu postavku Galerije Matice srpske, raspoređenu u tri celine, pretežno čini srpsko slikarstvo i grafika 16–21. veka.

Arhitektura Novog Sada imala je uticaj multietničkog miljea koji se vešto prepliće na njegovim ulicama. Nikako nemojte da propustite posetu zdanjima poput Vladičanskog dvora Eparhije bačke pravoslavne crkve i Novosadske sinagoge koji nose duh prošlih vremena i svojim raskošom oduzimaju dah.

Vladičanski dvor Eparhije bаčke Srpske pravoslavne crkve

Vladičanski dvor je markantna, reprezentativna građevina izgrađena u eklektičkom stilu mešavinom romantizma i secesije a poseban, neponovljiv utisak daju joj dekorativni elementi fasade bifore i trifore i obilje fasadnih ukrasa.

Kompleks: Novosadska Sinagoga sa zgradama Jevrejske škole i Jevrejske opštine

Novosadska sinagoga sа zgrаdаmа Jevrejske škole i Jevrejske opštine predstаvljа prostorno kulturno-istorijsku celinu od velikog znаčаjа. Kompleks je izgrаđen premа zаmislimа peštаnskog аrhitekte Lipotа Bаumhornа, koji će u evropskim okvirimа biti zаpаmćen kаo grаditelj sinаgogа (Zrenjаnin, Novi Sаd, Segedin, Budimpeštа, Rijekа).

Kakav je to đir bez sladoleda?

Tokom letnjih dana nijedan dan predviđen za čist hedonizam ne može da prođe bez sladoleda. Zasladiti se i ohladiti – mission acomplished! Evo preporuka lokalaca:

#1 Gelatino – italijanski sladoled koji se pravi po tradicionalnoj Italijanskoj recepturi, a sve namirnice su iz Italije.
#2 Chocolato – poslastičarnica koja nudi takođe italijanski sladoled, torte i kolače po tradicionalnoj recepturi.

Dok uživate u omiljenoj poslastici prošetajte do Dunavskog parka i predahnite u ambijentu čiste prirode. Među 750 parkovskih stabala mogu se naći: platani, jablani, lešnici, breze, koprivić, divlji kesten i druge vrste drveća i jedan reprezentativni primerak hrasta lužnjaka, koji je pod režimom zaštite. Dunavski park je poznat i po jezeru u njegovom centru.

Tim lokalno

U Novom Sadu dobra kupovina je pravi užitak užitak, a mi i ovog puta igramo na kartu lokalno. Zaga Clothing nudi veliki izbor unikatne dizajnerske odeće, rađene u malim serijama, inspirisane umetnošću i ljudima koji su obeležili svetsku istoriju.

Gde ručati?

Gastronomska ponuda Novog Sada je vrlo bogata, ali mi biramo Toster bar kao ultimativnog predstavnika sočnih burgera i nešto finiju varijantu, Project 72 Wine&Deli kombinaciju modernog i tradicionalnog.

Toster bar

Legenda kaže da niko u Toster Baru nije bio samo jednom! Inspirisani američkom kuhinjom i domaćim ukusima, ovaj restoran kreirao je fuziju burgera i pljeskavice i spojio najbolje od oba! Domaći sosevi po originalnim recepturama, meso iz domaćeg uzgoja, pecivo bez aditiva, i Bobina salata, zajedno čine pun pogodak i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Project 72 Wine&Deli

Gastronomska filozofija ovog restorana temelji se na posvećenosti, znanju, entuzijazmu i vezi sa našim podnebljem. Neguju duh vojvođanske gostoljubivosti i poštuju vrednosti koje se odnose na posebnost svake namirnice.

Petrovaradinska tvrđava

Simbol Novog Sada čije zidine kriju tajne istorijskih dešavanja ovog grada. Arheološka istraživanja ukazuju na da je ovaj lokalitet star više od 200 hiljada godina, a njegovo najprepoznatljivije mesto je toranj sa satom. Letnje noći „na đavi“ su posebno romantične, a pogled obara sa nogu.

Provod ili večera? 

Mi smo uvek za večeru. Dan možete završiti ili tek započeti večernji provod uz večeru i čašu vina sa pogledom iz bašte restorana Terasa. Poznato mesto, autentična hrana i dobar ambijent. Zapišite ove lokacije i ovog leta obavezno posetite Novi Sad. Mi smo uživali u šetnji, a vaše utiske sa nestrpljenjem čekamo.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori