Avala House: Spoj organske arhitekture, građevinskog znanja i umetničke slobode
Avala House: Spoj organske arhitekture, građevinskog znanja i umetničke slobode

Avala House: Spoj organske arhitekture, građevinskog znanja i umetničke slobode

Virtuelni put oko sveta odveo nas je u Poljsku, Kaliforniju, Meksiko i na mnoge druge lokacije. Svaka od njih našla se na našoj Ultimate Travel Bucket listi. Ipak, Journal team, kad god je to moguće, igra lokalno. Kada govorimo o prirodnim lepotama naše zemlje nemoguće je zaobići s jedne strane ravnice, a s druge planinske predele. Njihova prednost je to što su nam blizu te ne iziskuju naporna putovanja i promenu vremenskih zona.

With that being said, domaći pejzaži inspirisali su brojne arhitekte da mesta za svoja kreativna rešenja pronađu upravo na ovim lokacijama. Pažnju nam je početkom godine privukla Airbnb koliba u Velikoj Remeti u prepoznatljivom skandinavskom stilu koja je idealna za kratki predah ili weekend getaway. Ovaj put odlazimo nešto južnije, u Šumadiju, gde na obroncima Avale koja je istovremeno izletište i planina pronalazimo Avala House – kuću koja odaje utisak da lebdi u vazduhu.

Miloš Martinović
Miloš Martinović

Ni na nebu, ni na zemlji

Arhitektonski projekat Avala House iza kog stoji Studio TEN nastao je tokom 2020. godine. Smeštena na obroncima planine u blizini Beograda, ovu kuću odlikuje stil koji je sve samo ne standardni. Ipak, upravo u tome leži tajna njene posebnosti. Počevši od samog temelja koji nije na tlu već leži na betonskim konstrukcijama pa sve do staklenih prozora koji su istovremeno i zidovi, stiče se utisak da je ovo jedna od najoriginalnijih kuća u Srbiji.

Glavni materijali od kojih je napravljena su čelik i staklo. Vidljivi u gotovo svakom njenom detalju, oni kroz kuću smeštenu na Avali sjedinjuju građevinsko znanje i logiku s umetničkom slobodom. Za njenu izgradnju budžet je bio limitiran, a Studio TEN odlučno je ušao u jedinstveni projekat kako bi eksperimentisao s vremenom, ljudskim potrebama i materijalima.

Miloš Martinović
Miloš Martinović
Miloš Martinović
Miloš Martinović

Avala House meets Cabin ANNA

Plan ove specifične kuće razvijen je kao niz sačinjen od ukupno četiri terase. Zahvaljujući tome, ona po potrebi može da menja svoj ambijent, izgled i namenu. Upravo ova karakteristika dovodi je u vezu sa holandskim projektom Cabin ANNA kom smo nedavno posvetili pažnju. Zahvaljujući sličnoj konfiguraciji, obe kuće se po potrebi mogu na neki način sklapti i rasklapati, odnosno modifikovati usled različitih događaja, želja i potreba.

MILOŠ MARTINOVIĆ
MILOŠ MARTINOVIĆ
MILOŠ MARTINOVIĆ

Iako Avala House za razliku od holandske verzije nema Airbnb funkciju, njih povezuju brojne druge sličnosti. I prva i druga građevina predstavljaju primer organske arhitekture koja je oličena u inovativnim i promišljenim stambenim objektima. Dakle, obe su izgrađene s namerom da imaju što manje štetnog uticaja na okolinu i stoga su se u procesu gradnje koristili najkvalitetniji materijali. Minimalističke spoljašnjosti i unutrašnjosti, obe privlače pažnju i izdvajaju se iz svakidašnje okoline.

Okružena prirodom i zelenilom, holandska putujuća kabina prva nam je privukla pažnju. Međutim, prednost dajemo kući na Avali – jer je inovativna i futuristička arhitektura bliže nego što smo mislili.

MILOŠ MARTINOVIĆ
MILOŠ MARTINOVIĆ
Učitati još
Zatvori