Cabin Anna: Kada priroda postane dom
Cabin Anna: Kada priroda postane dom

Cabin Anna: Kada priroda postane dom

Bilo da igramo lokalno ili globalno, kada je reč o arhitekturi, prednost uvek dajemo održivom pristupu fokusiranom na očuvanje prirode. A kada tome dodamo i mogućnost direktnog uživanja u lepotama iste, it’s a win-win situation.

U tom duhu, već smo obišli brvnaru u okolini Zlatara i Airbnb u Velikoj Remeti. Ako odemo malo dalje, upoznali smo se i sa organskom kućom u Meksiko Sitiju. Ipak, ukoliko se vratimo u Evropu, red je da pažnju posvetimo i projektu koji je dobitnik brojnih svetskih priznanja upravo zbog kombinacije svih elemenata o kojima smo prethodno govorili. We present to youCabin ANNA.

U početku beše – ideja

Priča o ovom brendu vremenski nas smešta u 2016. godinu. Holandski dizajner Caspar Schols oduvek je bio fasciniran konceptom simbioze između čoveka i prirode te je diznajnirao kabine i druge objekte u tom maniru. Kada se dizajn baštenske kabine namenjene njegovoj majci našao u prestižnom magazinu Dezeen, mladi dizajner shvatio je da verovatno postoji još ljudi koji dele njegovo razmišljanje. The Garden House, kako ju je nazvao, bila je koncipirana kao prostor u kom bi njegova majka mogla da čita, organizuje proslave, ali i da bude u blizini prirode.

Nedugo zatim, proglašena je za jedan od tri najinovativnija arhitektonska projekta u Holandiji. Žiri zadužen za dodelu nagrade Radical Innovation prepoznao je ovu kabinu kao futuristički, ali i realistički objekat koji će promeniti celokupnu turističku industriju. A sve je počelo od iskonske ljubavi i želje da majci omogući san pod zvezdama.

@cabin_anna
@cabin_anna

ANNA breathes, listens and feels

Uz finansijsku i partnersku pomoć, san je ubrzo postao java. Cilj je bio izgraditi kuću koja bi se, poput igračke, mogla sklapati i rasklapati bilo gde u svetu. Prva Cabin Anna završena je u oktobru 2020. godine i donela je brojne inovacije na polju ovakvog tipa arhitekture. Omogućila je onima koji u njoj odsedaju da se igraju sa konfiguracijom kuće i menjaju je po potrebi. Prateći ritam (holandske) prirode, ona omogućuje svima da se apsolutno opuste i tokom celog dana uživaju u njenim lepotama na potpuno drugačiji način.

@cabin_anna
@cabin_anna
@cabin_anna

Cabin Anna je, iznenađujuće, veoma lagana i za manje od jednog dana može da se prebaci na novu lokaciju. Ona je idealan prostor za dve ili tri odrasle osobe – kako za dugoročne odmore, tako i za one kraće. Dizajnirana je s idejom da ima što manje štetnog uticaja na okolinu i u tu svrhu su se koristili kvalitetni materijali prirodnog porekla. Ona poseduje sve neophodne prostorije za različite svrhe – sunčanje, plesanje, spavanje, učenje, jogu ili okupljanja. Stoga nije ni malo začuđujuće što za njeno korišćenje trenutno postoji lista čekanja.

@cabin_anna
@cabin_anna

Foto: Instagram @cabin_anna

Učitati još
Zatvori