Kremasti spoj karfiola, paradajza i indijskog oraha u veganskoj čorbi
Kremasti spoj karfiola, paradajza i indijskog oraha u veganskoj čorbi

Kremasti spoj karfiola, paradajza i
indijskog oraha u veganskoj čorbi

Karfiol mnogima spada pod kategoriju (nepravedno) zaspostavljenog povrća. Bogat vitaminima C, B6 i K on jelima daje specifičan ukus i primamljiv miris. Ovo povrće može da bude glavna zvezda obroka poput zapečenog karfiola sa parmezanom, a može i da se pojavljuje u sporednoj ulozi nekog jela kao što je veganski mac and cheese. Ovoga puta pronalazimo ga u čorbi čiji gotovo svaki sastojak spada pod pojam superfood. Dakle, drum roll please, na današnjem meniju nalazi se kremasta veganska čorba koju pripremamo po receptu devojke koja stoji iza jednog od naših omiljeni gastro profila na Instagramu – Mia Swinehart.

Sastojci

01. Rerna

  • jedna glavica karfiola
  • tri ili četiri paradajza
  • jedan crni luk
  • šest čenova zgnječenog belog luka
  • tri supene kašike maslinovog ulja
  • so, biber (po želji)

02. Ringla

  • 1l bujona od povrća
  • jedna konzerva pelata od paradajza
  • jedna supena kašika italijanske mešavine začina
  • so, biber (po želji)
  • malo tucane paprike

03. Blender

  • 70g indijskog oraha
  • 400g belog pasulja
  • 250ml mleka po izboru
  • jedan limun (po želji)
@gatherednutrition
@gatherednutrition

Priprema

Pre nego što započnete sa pripremom ove čorbe potopite indijski orah u vodu i ostavite ga da odstoji. Nakon što ste iseckali karfiol i paradajz, sve sastojke iz prve kategorije rasporedite na pleh prekriven papirom za pečenje. Potom ih dodatno izmešajte, začinite i prelijte maslinovim uljem. Pecite oko 40 minuta na 200 stepeni uz konstantno proveravanje stanja.

Nakon što se povrće prohladilo prebacite ga u blender. U zavisnosti od njegove veličine odredite da li ćete sve odjednom izblendati ili ćete to činiti u delovima. Povrće zatim sjedinite zajedno sa bujonom i pelatom od paradajza, a potom ga prebacite u šerpu i začinite po želji. Za ovaj postupak možete koristiti i štapni mikser – bitno je samo da ono postane kremasto.

Nakon što ste čorbu prebacili u šerpu ostavite je da ostoji na laganoj vatri oko deset minuta. Procedite indijski orah i izblendajte ga zajedno sa belim pasuljem i mlekom po izboru. Sjedinite ovu mešavinu sa ostatkom čorbe i ostavite da se kuva dodatnih deset minuta. Po želji, iscedite jedan limun i dodatno začinite svoju, nadamo se, novu omiljenu vegansku čorbu.

Foto: Instagram (@gatherednutrition) / Tik Tok (@gatherednutrition)

Učitati još
Zatvori