Gingerbread but make it vegan: Imamo recept za nešto drugačiju novogodišnju poslasticu
Gingerbread but make it vegan: Imamo recept za nešto drugačiju novogodišnju poslasticu

Gingerbread but make it vegan: Imamo recept za nešto drugačiju novogodišnju poslasticu

Koje je bolje vreme za gingerbread keksiće nego period novogodišnjih praznika? Tradicionalna poslastica, bogata aromom i blagim začinima, postala je neizostavni deo prazničnog duha. Miris cimeta, đumbira i karanfilića prožima kuhinju, šireći miris praznične čarolije. Ne znamo za vas, ali nas to podseća na detinjstvo. Uz to, porodično okupljanje oko pravljenja istih jeste ono što doprinosi celoj atmosferi. Kulinarska zajednica misli na svakog, te stalno donosi inovativne recepte. Jedan od njih jeste veganski gingerbread keksići sa ukusom karamele u obliku torte. I da, na samom vrhu se nalaze gingerbread keksići u svom pravom obliku. Hajde da vidimo o čemu se radi.

@addictedtodates

Sastojci:

Kora

  • 235 g belog brašna
  • 125 g veganskog maslaca
  • 35 g smeđeg šećera
  • 50 g šećernog sirupa
  • ¼ kašičice soli
  • 2 ¼ kašičice mlevenog đumbira
  • 1 ¾ kašičice mlevenog cimeta
  • ½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića

Karamela

  • 320 g veganskog mleka
  • 180 g veganskog maslaca
  • 90 g belog šećera
  • 75 g smeđeg šećera
  • ½ kašičice soli
  • ½  kašičice mlevenog đumbira

Toping

  • 180 g veganske crne čokolade
  • 30 g veganskog maslaca
  • ¼ pakovanja veganskih gingerbread keksića

How to: Gingerbread

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Nauljite površinu posude u kojoj ćete peći kolač sa malo ulja ili veganskog maslaca, a zatim postavite papir za pečenje po dnu posude. Stavite sve sastojke za koru u blender i mešajte ih sve dok ne postanu čvrsta, testasta struktura. Ravnomerno rasporedite masu na dno posude. Potom, vrh te smese prekrijte sa još jednim slojem papira za pečenje i koristeći dno čaše ga lepo uravnajte preko iste. Nakon toga, sklonite papir sa vrha i viljuškom probušite nekoliko rupica odozgo. Pecite 15 minuta, odnosno, dok kolač vidno ne potamni, a potom mu dozvolite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Dok se kora peče, vreme je za pravljenje karamele. U tiganj dodajte mleko, beli i smeđi šećer i na kraju i maslac kako biste sve to zajedno doveli do topljenja na srednjoj vatri. Nastavite da zagrevate uz konstantno mešanje. Sklonite tiganj sa ringle i unutra umešajte so i mleveni đumbir. Potom, pustite da se karamela ohladi – dovoljno joj je oko pet minuta. Kada ste koru ispekli, preko nje sipajte karamelu i ponovo dopustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, kako biste sve to kasnije ostavili u frižideru jedno dva do tri sata, ili čitavu noć.

@addictedtodates

I za sam kraj, preliv. Otopite čokoladu i maslac dok se u potpunosti ne sjedine. Sada ponovo prelijte preko sloja karamele, a špatulom izravnajte površinu.
Dodajte medenjake i šta god vam mašta dozvoljava dok čokolada još nije stegnuta. Kada želite da servirate kolač, dozvolite da se aklimatizuje kada izađe van frižidera, barem 15 minuta. Uživajte!

Foto: Instagram @addictedtodates

Učitati još
Zatvori