Ukusi Francuske: Pronašli smo dva restorana u Beogradu gde možete probati puževe
Ukusi Francuske: Pronašli smo dva restorana u Beogradu gde možete probati puževe

Ukusi Francuske: Pronašli smo dva restorana u Beogradu gde možete probati puževe

Gastro tour po Beogradu se nastavlja. U prethodna dva meseca otvorena je nekolicina novih kafića i restorana – od estetičnih lokala SLOJ, Sonder i June i wine bara LOLE, do restorana Prekoputa Proleća (koji je praktično viralan na Instagramu i TikToku), sve do bara Ćilim i nove brunch (i party) lokacije, bara Fazenda. Nakon što smo pronašli najbolja mesta za francusku supu u gradu, nastavljamo u istom stilu, jer Francuske nikad dovoljno. Potražili smo na kojim mestima možemo pojesti čuveni francuski specijalitet – puževe – a detalje donosimo u nastavku teksta.

Baguette Café

Francuska kuhinja važi za jednu od najboljih na svetu. Dok mnogi čekaju putovanje u Grad svetlosti, ne znaju da se brojni francuski specijaliteti nalaze i u restoranima Beograda. Jedan od njih je Baguette Café, mesto autentične francuske kuhinje. Ovaj restoran nalazi se u srcu Beograda, u ulici Birčaninova 7. Na njegovom bogatom meniju pronašli smo cassoulet, dugokuvani prebranac sa pet vrsta mesa koji potiče iz jugozapadne Francuske, aligot, specijalitet od krompira i sira, ali i dezerte, poput tarta sa jagodama i lorin crumble-a sa kruškom i čokoladom. Ipak, zvezda menija svakako su puževi, spremljeni na burgundijski način – uz puno maslaca i peršuna.

baguette beograd
@baguettebeograd
Baguette Cafe
@baguettebeograd

Puter Bistro

Nedavno smo u restoranu Puter Bistro uživali u francuskoj supi od luka. Ipak, na meniju se nalazi još jedan francuski specijalitet, a to su puževi. Sa puno putera, belog luka i peršuna, puževi u bistrou Puter su idealno predjelo za sve one koji uživaju u ukusima Francuske. U neposrednoj blizini Kalenić pijace, u ulici Njegoševa 82, Puter je lokacija koju ne smete da zaobiđete. Sigurni smo da i ne biste, budući da je primamljiv miris nemoguće ignorisati u prolazu. Uz predjelo, šefice kuhinje Mirjana i Danica preporučuju čašu belog vina i hrskavi hleb. Sa menija ističemo i fondue i francusku pitu punjenu raguom od junećeg repa. Za dezert preporučujemo crème brûlée.

puter bistro
@puterbistro
puter bistro
@puterbistro
Učitati još
Zatvori