Prekoputa Proleća je novo mesto u gradu – i naći ćete nas tamo
Prekoputa Proleća je novo mesto u gradu – i naći ćete nas tamo

Prekoputa Proleća je novo mesto u gradu
– i naći ćete nas tamo

Polako privodimo kraju godinu tokom koje vas je Journal navigacija vodila na nova, ali proverena mesta. Od must-see, eat & drink mesta u Subotici, preko sushi restorana u Novom Sadu za ljubitelje japanske kuhinje ili novog novosadskog kreativnog prostora paleta koji smo takođe obišli, pa nazad do Beograda gde su se nova mesta otvarala jednakom brzinom kao u svetskim metropolama. Uprkos tome, fascinirani smo činjenicom da svako novo mesto koje se nađe na Journal radaru uspe da iznenadi – kako konceptom i lokacijom, tako i atipičnim enterijerom i pomeri ugostiteljsku lestvicu naviše. Upravo to se desilo kada smo prošlog ponedeljka otvorili vrata novog lokala na uglu Vuka Karadžića i Cara Lazara iliti prekoputa Proleća.

new place | fresh start

Traži se perfect spot za ranu jutarnju kafu (from 8am), savršen brunch / još bolje all day breakfast / poslovni ili malo neformalniji sastanak, mesto za piće sa drugaricama i večernji izlazak. Novo mesto Prekoputa Proleća je sve to i pretenduje da postane jedno od onih mesta koje je uvek dobar izbor, dok simboličan naziv Prekoputa Proleća koji je nastao veoma spontano, jasno sugeriše tačnu lokaciju – prekoputa Proleća – kultnog beogradskog restorana tradicionalne kuhinje. Dok su vredno radili na lokalu, kada god bi ih neko pitao gde se lokal nalazi, govorili bi: Prekoputa Proleća, jer naravno svi znaju gde je Proleće. Kada je došlo vreme da razmisle i o nazivu novog lokala, ime se nametnulo samo. Toliko puta su ponovili to čuveno prekoputa Proleća da su pomislili zašto baš to ne bi bio naziv lokala. I tako je i bilo.

Enterijer sa potpisom kolege.co

Smešten u jednoj od prvih kuća podignutih nakon turskog povlačenja iz Beograda krajem 19. veka, nova gradska kafana Prekoputa Proleća, kao pandan najstarijoj beogradskoj kafani Proleće, nasleđuje obloge zidova i zidnu rasvetu od svoje starije odrednice, paralelno akcentirajući šank koji se nudi kao nova centralna tema. Svojom dominantnom dimenzijom i posebnim akcentima – scenskom rasvetom i ogledalima – šankovi preuzimaju ulogu koju je u staroj gradskoj kafani imala scena. Rađajući se sa idejom da gostu ponudi jedno iskustvo apsolutne udobnosti, konceptualno je preispitan svaki nivo i udobnosti koje arhitektura može da ponudi.

Itison koji se osim na podu pojavljuje i na zidnim oblogama i kao obloga šanka otvara dimenziju posebnog taktilnog konfora. Ispod itisona na podu je postavljena guma koja dodatno umekšava svaki korak, a osim vidnog osećaja mekoće itison daje i poseban zvučni kvalitet prostoru, upijajuči sve ječeće zvukove, i praveći da kafana – čak i kada je puna – ne proizvodi buku.

Celu atmosferu zaokružuje topložuta rasveta ujednačeno slabog intenziteta sa svetlosnim akcentima na stolovima. Duh projekta – njegov poseban identitet – proistekao je iz zahteva, lokacije, konteksta, ali i ljudi koji vode restoran. A ilustracija tkana na vunenom belgijskom itisonu je nastala kao likovna ekspresija duha projekta. Glavni motiv ilustracije je koral, gotovo večan organizam, sa naglašenom stukturom koja u svojoj pravilnosti biva i razigrana i lepršava. Prekoputa Proleća miriše na proleće. A proleće je cvetanje, a cvetanje su boje. Koral je na itisonu dobio boje. Boje su sve što postoji između svetlosti i mraka.

breakfast is served & lunch is ready

Iako je Prekoputa Proleća novo mesto u gradu na beogradsku gastro scenu donosi već donekle viđene klasike kada je reč o listi i nazivu jela na meniju, dok sama priprema, prezentacija i ukus tih jela daje nešto drugačiji i moderniji pravac. Razlog tome je taj što u kuhinji radi mlad tim kuvara koji se trudi da svaki segment bilo kog jela pripreme na moderan način, a kako Journal tim ništa ne prepušta slučaju /  pogotovo kada je reč o pleasure kategorijama food & drinks / tako smo sa ekipom Prekoputa Proleća dogovorili da iznesu best of  ponude. Kada se food elevator iz kuhinje popeo na naš nivo Journal food tasting mogao je da počne.

Journal food tasting

Journal food tasting započeo je, ispostaviće se kasnije sa razlogom najprodavanijim, doručkom Benedikt koji dolazi na izvornoj recepturi za podlogu benedikta, takozvanom english bunu. Takođe, domaći dimljeni gravalax losos, holandez sos takođe rađen po izvornoj recepturi, ali tek malo modernizovan kako bi se održao kvalitet i servis tokom praznog i punog restorana, potvrđuju da je reč o gastro klasiku kom ćemo se rado vraćati.

Drugo jelo, ali koje se po našem mišljenju može naći i na prvom mestu, jeste Kajgana na crnom hlebu. Kad se kaže kajgana to možda zvuči suviše jednostavno, ali uverićete se da nije. Za podlogu se koristi nordijski hleb, zvanično najzdraviji na svetu, a veza između najkremastije kajgane na puteru koju smo ikada probali i nordijskog hleba je gvakamoli. Ipak, činjenica da je na snazi all day breakfast odnosno da se doručak služi tokom celog dana, nas raduje, a naročito vikendom.

Tu su na meniju i razne vrste kroasana – slane i slatke varijacije na temu, rađeni sa puterom baš onako kako to svi volimo. Pasta je takođe jedan od favorita za one koji vole među gang ili čak i kao glavno jelo. Specijalno su rađene sa semolinom i pasterizovanim žumancetom kako bi što duže održale svežinu, u šta smo se i uverili. Dolaze u velikom izboru oblika kao što su bukatini, lingvini, spanać papardele, raviole i torteline. A kada je sos u pitanju radi se isključivo od baznih soseva kao što su puter i parmezan, pomodoro fresco i njima slični.

da nastavimo…

Burger. Opet glavna tema u gradu, čiji je najbolji. Čista junetina, dry age obavezno, pripremana u tri dana kroz etape, a oblikovana i ušuškana uzmeđu brioche lepinjica, sa dve vrste sosa, krispi salate i mariniranog ljubičastog luka. Da ne dužimo, čeka vas da probate na dobro poznatoj adresi – prekoputa Proleća. Na meniju su i piletina sa krispi kozicom, ramstek koji se uglavnom seče kašikom koliko je mekan, biftek. Ali i veoma kvalitetna tuna i losos stekovi.

& something sweet

Kada je reč o desertima i tu se držali klasike sa modernim twist-om. Naš ultimativni favorit nad favoritima jeste limun tart – ništa bolje slatko nismo dosad probali. Ukoliko pak niste ljubitelj limuna, ali volite klasike, predlažemo vam kolač od jabuke i pitu sa višnjama. Tu je i sufle od bundeve i pistaća sa manje šećera i brašna kao zdravija opcija za ljubitelje ovog deserta. Ako bi trebalo da se odlučimo, ovo bi bio naš drugi favorit. I za kraj, tu su i Endorfin i Fondan sa pucketavom čokoladom i ganažom od limete i jogurta.

It’s Cocktail Hour!

Kada je reč o karti pića, akcenat je na koktelima. Njihov dugogodišnji saradnik Vlada Simić sa svojim timom u školi Bartenders 710 osmislio je kartu koktela naklonjenu damama. Naš favorit je Rose garden palace sa Hendricks’s džinom, roses sirupom, limunom i penušavcem. Smoky Margaritu takođe dodajemo na order listu, kao i Clover club i Gardern Mule varijaciju sa ruskom vodkom. Lepi, pitki i lagani, našli su svoje mesto na atraktivnoj karti pića za čiji je dizajn zaslužna Metaklinika. Takođe u ponudi je dosta spirita u kombinaciji sa raznim vrstama tonika i soda. Ali svakako ne bismo izostavili ni vinsku listu koja je sačinjena od čak 40 različitih etiketa. Journal tim je našao svoje sledeće omiljeno i kako smo već istakli – naći ćete nas tamo. Kada? Na doručku, poslovnom ručku, neformalnom piću koktelu, ali i u večernjim časovima, jer je ovo mesto savršena uvertira za večernji izlazak.

Foto: Jelena Branković @jelenabrankovic_

Učitati još
Zatvori