72 sata u Parizu: Hidden gems i mesta koja su omiljena Parižanima
72 sata u Parizu: Hidden gems i mesta koja su omiljena Parižanima

72 sata u Parizu: Hidden gems i mesta
koja su omiljena Parižanima

Posle dugog leta i godišnjih odmora ponovo smo se zaželeli putovanja. Čini se, bar za sad, da je jesen ove godine rešila da nas počasti toplim i sunčanim danima. Šteta bi bila ne iskoristiti to. Naša wish lista, kad su putovanja u pitanju, veoma je dugačka. Ipak, Pariz uspešno ostaje pri samom vrhu već duže vreme. Grad svetlosti i dan danas ostaje nepresušna inspiracija i jedna od omiljenih destinacija za putovanje. 

Jako je teško govoriti o Parizu a ne upasti, neiskusno, u neki kliše. Pod pretpostavkom da ste obišli ključne tačke u Parizu kao što su Luvr, Ajfelov toranj i Pikasov muzej sada idemo level up – Journal vas virtuelno vodi u Pariz i donosi predloge za hidden gems, za koje znamo da su omiljeni izbor mnogih Parižana.  

@chesleymccarty
@chesleymccarty
@davidignaz
@maxinenoel
@travellingame

Rue cler – lokalni duh Pariza

U Parizu na adresi – Rue Cler u 7. arondismanu nalazi se jedna od omiljenih pijaca u Parizu. Ulica je veoma velika i duga, cela je u pešačkoj zoni koja i dalje ima svoju originalnu kaldrmu. Koliko je ova ulica zanimljiva i posebna govori i činjenica da su stanovi koji se nalaze tu veoma traženi jer odaju duh pravog pariskog načina života. Ulica koja je bogata mirisima i ukusima Francuske obiluje prodavnicama, tezgama, vinotekama, kafićima, poslastičarnicama koje rade svaki dan do 19h. Ulicu koja u potpunosti oslikava pariski street style možemo slobodno nazvati Pariz u malom. Kako je jedna od omiljenih ulica Parižana u potpunosti opravdava taj naziv.

@pariszigzag
@lpennin104
@paris.la.douce

Pijaca cveća i ptica

Na dobro ušuškanom mestu, duž reke Sene između katedrale Notr Dam i Svete kapele na adresi 104 Rue Brancion nalazi se još jedna pijaca. Marché aux Fleurs Reine Elizabeth II iliti Pijaca cveća i ptica jedno je od skrivenih mesta u Parizu, staro više od dva veka. Pijaca nudi veliki izbor cveća i biljaka ali i vrsti koje su veoma retke i neuobičajene. Za ovaj dugi vremenski period Parižani i turisti koji su otkrili ovo mesto svakodnevno dolaze i uživaju u raskošnim mirisima i cvrkutima ptica. Metalni paviljoni ispod kojih možete pronači najlepše bukete cveća postali su sinonim za mir i opuštanje. Kako ovo nije mnogo popularno mesto, nema ni gužve. Ono što je, takođe, specifično za ovu pijacu je da nedeljom postaje i Pijaca prica gde možete videti i kupiti različite vrste ptica.

Nacionalni muzej Gustave Moreau

Kada kažemo Pariz prvo što nam na pamet padne su muzeji. Grad umetnosti bogat je muzejima i galerijama. Ipak, moramo priznati da pored popularnih i veoma posećenih muzeja kao što je Luvr i Pikasov mnogi manji ostaju zapostavljeni. Muzej Gustave Moreau je definitivno jedan od njih. U ovom muzeju koji je pravi mali dragulj čuči veliko umetničko bogatstvo. Zgrada muzeja nalazi se u porodičnoj kući Gustava Moreaua i posvećena je delima simbolističkog slikara.  

Muzej parfema

Ako bi vas neko pitao gde se nalazi muzej parfema odgovor bi bez preteranog razmišljanja bio – Pariz! U Parizu na adresi 9 Rue Scribe nalazi se muzej parfema koji ubraja sve kolekcije dragocenih parfema kroz istoriju ali i otkriva brojne tajne pravljenja i proizvodnje. Francuska je industrijski centar kada su parfemi u pitanju još od davnima. Tokom vekova izučavanja i rada na parfemima Francuzi su razvili neverovatne modele i tehnike pravljenja različitih mirisa od raznih cvetnih sastojaka. Muzej ima dva odvojena dela, prvi deo muzeja je deo gde posetioci mogu da vide čitav proces proizvodnje. Od proizvodnje sirovina i berbe preko formulacije i destilacije sve do flaširanje i dobijanja konačnog proizvoda. Drugi deo sastoji se od izložbe, odnosno, od izuzetno retke kolekcije parfema koji se više nigde ne mogu pronaći. Za ljubitelje istorije ali i parfema ovo mesto je must visit! 

Parc des Buttes – Chaumont

Ako želite da na kratko pobegnete iz velike gradske gužve naša preporuka za šetnju ili piknik je Parc des Buttes – Chaumont. Ovaj park veoma je mirno mesto i van turističkih agenda jer je veoma dobro skriveno. Park je veoma specifičan i lep jer se nalazi na visini i ima pogled na Montmartre. U parku pored visećeg mosta preko veštačkog jezera postoji vodopad i pećina, kao i hram Sibile koji se nalazi tik uz liticu koja gleda na jezero. Park je veoma bujan i veliki te predstavlja pravu oazu mira u veoma urbanom i brzom gradu kao što je Pariz. 

Little Red Door bar

Mesto koje nosi naziv Little red door bar obavezno stavite na listu mesta za posetu ako ste veliki ljubitelj koktela. Na adresi 60 Rue Charlot u parijskom kvartu Marais nalaze se mala crvena vrata a iza njih veliki koktel bar koji nudi raznolik izbor koktela. Ovaj kosmopolitski lokal odiše francuskim i parijskim stilom života. Ono što ovaj koktel bar čini zanimljivim je činjenica da koktele naziva veoma jednostavnim imenima dok je način pripreme veoma specifičan i poseban za svaki koktel. 

Pekara Du Pain et des Idees

Ne možemo pričati o Parizu a ne spomenuti vrhunsko francusko pecivo. Šetajući ulicama Pariza možete naići na bezbroj pekara i mesta gde se prodaje uvek svež baget i pecivo. Jedna od takvih pekara je i Du Pain et des IdeesPoznata po pecivu, bagetu, najboljim kolačima, tortama i kroasanima ova pekara na najkvalitetniji i najzdraviji način veliku pažnju poklanja procesu pripreme testa. Ako ste ljubitelj francuskih specijaliteta svratite na adresu 34 Rue Yves Toudic da probate pecivo. 

 

Vinograd Montmartre

Još jedan dobro skriveni dragulj Pariza nalazi se na Montmantreu i u pitanju je ni manje ni više nego – vinograd! Osim Beča, gradskim vinogradima može se pohvaliti i Pariz. Poznato je da se vinogradi obično nalaze u predgrađu grada. Ipak, veliku atrakciju predstavlja veoma stari vinograd u Parizu na Montmartreu. Možda je teško zamisliti ali u centru Pariza nalazi se vinograd star preko 800 godina i poslednji je ostali gradski vinograd. Ono što je specifično za ovo mesto je to što je tokom cele godine zatvoreno za posetioce. Ipak, zahvaljujući prirodnim bogatstvima moguće je prošetati bočnim ulicama, probati čuveno francusko vino i videti većinu zelenila koje je u skolopu ovog velelepnog vinograda.

pariz
@sophieannenadeau
@jardinsrenoir
@ad_visuals

Obilazak pekare iza kulisa sa doručkom

Kako je Francuska poznata po preukusnom pecivu i bagetima jedna od najzanimljivijih stvari koje možemo naučiti je kako napraviti baget. Ono što nam je dodatno privuklo pažnju u istraživanju recepata za baget je tura sa vodičem kroz pekaru. Ova sjajna i vrlo inspirativna tura može da se rezerviše, traje dva sata i košta 90 evra. Kroz ovo nesvakidašnje iskustvo obilaska francuskih pekara vodič detaljno objašnjava sve stepenike kako do savršenog francuskog peciva. Imaćete priliku da doručkujete francuske kroasane sa čokoladom i usput naučite sve tajne vrhunskih francuskih pekara. 

 

Rue Saint – Dominique 

Rue Saint-Dominique ulica jedna je najlepših ulica kojima možete proći u Parizu. Kako je dugačka pogodna je za vožnju biciklom, a ono što ulicu čini posebnom je činjenica da se Ajfelov toranj savršeno vidi u svakom delu ulice. Ulica koja celom dužinom miriše na svež baget poznata je po tome da doslovno na svakom uglu možete pronaći pekaru sa poznatim francuskim gastro specijalitetima. Neka od omiljenih mesta za uživanje u francuskoj kuhinji nalaze se baš u ovoj ulici pa tako preporučujemo restorane i koktel barove koji se tu nalaze. 

 

pariz
@pepitesdeparis
@ethanvr__
pariz
@aparisianmoment

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori