Krem brule: Da li znate istoriju ove kraljevske poslastice?
Krem brule: Da li znate istoriju ove kraljevske poslastice?

Krem brule: Da li znate istoriju ove
kraljevske poslastice?

Krem brule (fr. crème brûlée) jedna je od najčešćih gastronomskih asocijacija kada se pomene Francuska. Ipak, da li ste znali da je receptura za ovaj spaljeni krem nastala sasvim slučajno?

@asda

Legenda kaže…

Kao ni mnogim drugim nacionalnim specijalitetima, ni krem bruleu se ne zna tačan datum rođenja. Ipak, jedan od načina da pratimo istoriju nekog gastronomskog izuma jeste da tragamo za njegovim prvim pomenima među sačuvanim dokumentima. François Massialot, dvorski chef, prvi je zapisao recepturu u svom kuvaru objavljenom 1691. godine pod nazivom Novi kraljevski i buržoaski kuvar (fr. Nouveau cuisinier royal et bourgeois).

Kako se pripoveda, na dvorovima su se u to vreme pri glavnom obroku služila tri jela. Međutim, dok bi gospoda degustirala predjelo i glavno jelo, ostala hrana bi se hladila na stolu. Tako je Filip I, vojvoda od Orleana i mlađi brat Luja XIV, tek na kraju stigao do kremaste poslastice, no ona se do tog trenutka već ohladila. Dvorski kuvar François Massialot, nesiguran šta da uradi u toj situaciji, dosetio se da zagreje površinski sloj šećera. Kontrast hladnog fila i vruće korice oduševila je mladog vojvodu – i krem brule je rođen.

Krem brule i krema katalana – ima li razlike?

Pitanje krem brulea, ipak, nije sasvim oslobođeno kontroverzi. Kako to obično biva među srodnim kulturama, te onima koje su često bile u dodiru, posredstvom trgovačkih namesnika, ali i brojnih osvajanja, dolazi do pozajmljivanja određenih specijaliteta. U Kataloniji, španskoj pokrajini na granici sa Francuskom, tradicionalna poslastica naziva se crema catalana. Na prvi pogled, gotovo je nemoguće pronaći razliku među njima. Kako recepturom, tako i izgledom, među njima ima više sličnosti nego razlika. Pa opet, obe strane reći će – njihova je receptura jedinstvena. Sasvim je moguće, ipak, da su obe delicije podjednako autentične. Ipak, izvesnih razlika (kažu da) ipak ima. Osnovni sastojak crema catalane je mleko, dok je u slučaju krem brulea to šlag. I način pripreme se unekoliko razlike, pa tako crema catalana ne traži dodavanje vode, a i karamelizacija se odvija dok je poslastica još uvek topla.

Krem brule, razumnjivo, najbolje je probati upravo u Francuskoj. Zato, kada se uželimo slatkoće vanile i hrskavosti karamele, radije ćemo se opredeliti za slatkiš sa ovim ukusom, poput nove Najlepše želje čokolade, koja ovoj neodoljivoj kombinaciji dodaje i nežan ukus mlečne čokolade. Ima li boljeg spoja?

Učitati još
Zatvori