Šonda gastro bar: Slatka legenda Dorćola na mestu prve fabrike čokolade na ovim prostorima i dalje živi
Šonda gastro bar: Slatka legenda Dorćola na mestu prve fabrike čokolade na ovim prostorima i dalje živi

Šonda gastro bar: Slatka legenda Dorćola na mestu prve fabrike čokolade na ovim prostorima i dalje živi

Beograd – grad bogate istorije i kulture, čuvar posebne tajne – legende o čokoladi koja traje više od jednog veka. U samom srcu Dorćola, tačnije na raskrsnici kultura i stilova, ulica Solunske i Cara Uroša, hotel Mona Plaza Beograd postaje domaćin jednom od najneobičnijih i najslađih putovanja kroz vreme koje ćete ikada doživeti. Iako je prošao jedan ceo vek, čarolija priče o prvoj mlečnoj čokoladi nije izbledela, a ovaj gradski hotel oživljava i ponosno čuva bogatu istoriju prve srpske fabrike čokolade. Vreme je da upoznate nesvakidašnju porodicu koja je zasladila živote brojnim Jugoslovenima.

Slatka storija sa Dorćola

Slatku priču pokrenuo je Kosta Šonda, trgovac i industrijalac koji je u drugoj polovini 20. veka došao iz Grčke u naš glavni grad, a 1890-tih je prvo otvorio prodavnicu u kojoj se mogla kupiti Olga – u to vreme jedina mlečna čokolada u Beogradu i koja je bila poznata kao najbolja od svih čokolada.

Porodicu Šonda činili su veliki vizionari koji su se isticali svojim idejama. Izgradili su bioskop Koloseum na Terazijama, na čijem mestu se danas nalazi bioskop Zvezda. Tadašnjem Jugoslovenskom fudbalskom savezu poklonili su pehar i prvi kod nas počeli sa štampom i prodajom albuma sa sličicama fudbalera. Bili su veliki dobrotvori, prikupljali susredstva za siromašne i na brojne načine pomagali starima. U ovom hotelu na Dorćolu, u okviru Šonda gastro bara, čokoladna istorija Balkana ponovo oživljava u obliku raznovrsnih deserta na slatkoj karti čijim ukusima nećete moći da odolite!

I zaista, čim kročite u hotel, dočekaće vas toplina i miris čokolade koji se širi iz Šonda gastro bara. Bar predstavlja svojevrstan raj za sve ljubitelje slatkiša. Slatka prošlost i industrijski elementi su zadržani i iskombinovani su sa urbanim dizajnom tako da je stvoren prostor u kojem nastaje jedinstveno iskustvo.

Signature desert – Šondina Olga

Predlažemo da napravite pauzu u toku užurbanog beogradskog dana i isprobate jedan od mnogobrojih specijaliteta sa Šondinog jedinstvenog menija koji kombinuje tradicionalne ukuse sa savremenim gastronomskim trendovima. Kvalitetni sastojci i majstorski pripremljena jela pružaju izuzetno iskustvo za sva čula. Jednostavno – u njihovom meniju možete pronaći sve, od autentičnih srpskih jela, preko internacionalne kuhinje, do mnogobrojnih poslastica.

Nešto što je must za probati je Šondina Olga, signature desert koji predstavlja omaž prvoj mlečnoj čokoladi Olgi. Za sveljubitelje čokolade, ovaj kolač podseća na veliku čokoladnu štanglu. U sastavu je čak 70% čokoladnog genaža sa medom, mus od mlečne čokolade i lešnik kranč. Kako bi užitak bio potpun, napomenućemo da dok uživate u čokoladnoj fuziji nalazite se u prvoj fabrici čokolade na Dorćolu. Prilično cool, zar ne?

Foto: Maja Mijatović
Tekst: Zarija Vilaret

Učitati još
Zatvori