Zašto se u kafu dodaje so – i da li biste probali?
Zašto se u kafu dodaje so – i da li biste probali?

Zašto se u kafu dodaje so – i
da li biste probali?

Kafa – mnogima omiljeni topli napitak – može da se konzumira u različitim formama. Isto tako, ona može da ima različite ukuse i dodatke. Na primer, trenutno je među najpopularnijima matcha prah uz pomoću kog može da se napravi nešto drugačija [ a po nekima i mnogo ukusnija ] varijanta latte kafe.

Međutim, sa obzirom na to da ovaj prah nije sastojak koji može da se pronađe unutar svake kuhinje, jedan drugi definitivno može – so. Na prvu pomisao [ ali i na drugu ] deluje potpuno suludo dodavati ovaj začin u piće kao što je kafa. Međutim, čini se da ova pojava nije toliko neuobičajena.

How do you like your coffee?

Zamislite sledeću situaciju: Sedite u omiljenom kafiću i naručujete kafu koju svakodnevno konzumirate. Bilo da je vaš odabir cappuccinoflat white, mocha ili možda domaća kafa – ukoliko se osvrnete oko sebe, shvatićete da bar polovina kafića odlučuje da posegne za kesicom šećera [ ili više njih ] i zasladi kafu. Ipak, određeni deo ljudi bira da šećer zameni za so.

Iza, na prvi pogled čudne, kombinacije postoji objašnjenje – ali i različite studije. Pojedini tvrde da malo soli ne može da šteti, te da ovaj spoj čak može imati pozitivno dejstvo. Upravo zato, mnogi se odlučuju da i u druge napitke, poput čaja, dodaju so. Glavni razlog se, naravno, tiče ukusa – a oni koji su ovu metodu isprobali kažu da je mnogo bolji.

Da li je kafa od soli, paradoksalno, slađa?

Dodavanje soli u kafu nije nikakva novina. Naprotiv, ova pojava je od davnina rasprostranjena u različitim kulturama. Razlog za to pronalazimo u činjenici da se so koristi kao efikasan način za smanjenje gorčine, te poboljšanja ukusa i stvaranje balansa između različitih sastojaka.

Naravno, u šolju ili čašu se tom prilikom dodaje veoma mala količina soli – pola ili trećina kafene kašike je sasvim dovoljno. Na taj način, aroma kafe će se promeniti, a neki tvrde da je so odlična zamena za mleko ili šećer.

Štaviše, pojedini tvrde da so mnogo bolje neutrališe gorčinu od šećera. Stoga već narednom prilikom u svoju omiljenu kafu, umesto šećera, dodajte malo soli. Počnite od prstohvata, te naposletku donesite konačan sud – da li je u pitanju life hack ili ipak preferirate ukus kafe bez soli.

Foto: Instagram @moox54@aniajarecka_

Učitati još
Zatvori