How to: Pica na malo drugačiji način – sa dodatkom burrata sira i čeri paradajza
How to: Pica na malo drugačiji način – sa dodatkom burrata sira i čeri paradajza

How to: Pica na malo drugačiji način – sa dodatkom burrata sira i čeri paradajza

Tradicionalna italijanska pica mnogim ljudima jedno je od omiljenih jela za koje bi se opredelili u bilo koje doba dana. Iako se može spremiti na stotinu različitih načina, na prvom mestu Taste Atlas liste najpopularnijih našla se, nimalo iznenađujuće, Margherita. Potom su usledile Napoletana Quattro formaggi, a četvrto mesto zauzela je Caprese pica. Za njenu pripremu potrebna su samo tri ključna sastojka – mocarela, paradajz i bosiljak. Koristeći iste, već smo isprobali Caprese sendvič i Caprese bites. Ovaj put, kako bismo zaokružili Caprese trilogiju, isprobaćemo picu sa posebnom vrstom mocarele – burratom. Naziv ovog sira u prevodu označava nešto što je kremasto i poput putera, a upravo takav je i ukus koji težimo da postignemo.

Sastojci


01. Podloga

  • 400g brašna
  • 200g tople vode
  • kašika maslinovog ulja
  • so (po ukusu)

02. Paradajz sos

  • tri kašike maslinovog ulja
  • dva čena belog luka
  • sveži listovi bosiljka
  • 400g paradajz pelata
  • so, biber (po ukusu)

03. Punjenje

  • 250g čeri paradajza
  • bosiljak
  • burrata sir
  • masline

Priprema


Pripremite testo aka podlogu za picu tako što ćete prosejati brašno i dodati malo soli. U dobijenu smesu sipajte toplu vodu i dobro promešajte. Krenite da mesite testo, postepeno dodajući maslinovo ulje. Oblikujte ga u loptu a zatim oklagijom razvucite u željeni oblik. U rerni zagrejanoj na 180 stepeni ostavite testo 10-15 minuta, odnosno dok se delimično ne ispeče.

Za to vreme, pripremite paradajz sos. U šerpu sipajte maslinovo ulje, dodajte iseckani beli luk i bosiljak. Potom ubacite paradajz pelat, so, biber i, ovaj put, listove bosiljka. Kuvajte na srednjoj vatri 5 minuta bez poklopca, uz konstantno mešanje.

Nakon što ste izvadili podlogu iz rerne, premažite je kuvanim paradajzom i na vrh stavite čeri paradajz. Po želji, možete dodati i masline, kao i različite začine. Picu vratite u rernu da se dodatno zapeče na još 10 minuta. Na gotovu picu stavite burrata sir, ukrasite svežim bosiljkom i poslužite.

Foto: Instagram @budinovskaya_ksenia

Učitati još
Zatvori