Brzi i ukusni vege burger
Brzi i ukusni vege burger

Brzi i ukusni vege burger

U veganskoj i vegeterijanskoj ishrani, posebno je važno naći alternative omiljenim jelima, koje pritom sadrže dovoljno proteina i vlakana kako bi održali našu nutritivnu ravnotežu. Zato je ovaj vege burger od leblebija idealan način da zamenite standardne burgere zdravijom, biljnom opcijom.

Sastojci

  • 400 grama leblebija iz konzerve
  • 340 grama kukuruza iz konzerve
  • oko 15 grama svežeg korijandera
  • 1/2 kašičice slatke paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1/2 kašičica mlevenog kumina
  • 1 limun
  • 3 vršne kašike brašna
  • maslinovo ulje
  • 1 mala glavica kupusa
  • 2 velika paradajza
  • kečap
  • 4 zemičke

Priprema

Leblebije i slatki kukuruz ocedite iz limenki, pa prespite u seckalicu. Stavite listić svežeg korijandera, pa usitnite zajedno. Dodajte začine, brašno i prstohvat soli, a zatim izrendajte koru limuna pa smesu lepo sjedinite. Radnu površinu pospite brašnom pa podelite smesu na četiri dela i napravite burgere oko 2 cm debljine. Ostavite 30 minute u frižideru da se stegne. Na srednoj temperaturi zagrejte ulje u tiganju pa dodajte burgere i pržite 10 minuta, tj. dok ne postanu zlatne boje pa ih okrenite na drugu stranu. Zatim izlomite listove kupusa i iseckajte paradajz na kolutiće. Na donji deo zemičke premažite kečapom, pa preko stavite burgere. Po želji, istostirajte zemičke pre nego ih premažete. Preko burgera stavite komad paradajza pa list kupusa, a zatim dodajte malo korijandera pa zaklopite burger gornjim delom zemičke. Po želji možete dodati pomfrit ili zelenu salatu kao prilog. Uživajte!

Foto: Unsplash / Instagram (@gardenbistro_sulechow)

Učitati još
Zatvori