Vantage Point: Knjiga fotografija koje menja perspektivu na svakodnevnu okolinu
Vantage Point: Knjiga fotografija koje menja perspektivu na svakodnevnu okolinu

Vantage Point: Knjiga fotografija koje menja
perspektivu na svakodnevnu okolinu

Moć fotografije jeste upravo u tome što nam dozvoljava da zauvek sačuvamo određenu scenu upravo onakvom kakvom je vidimo iz naše tačke gledišta. U isto vreme, posmatranjem fotografija koje uslikaju drugi ljudi, u mogućnosti smo da sagledamo svet iz jedne drugačije perspektive. Ova vrsta umetnosti nudi nam da okruženje vidimo drugim očima, iz više različitih uglova.

Dve osobe nikada se ne mogu naći u apsolutno istoj tački, u isto vreme. Upravo je to ono što čini svačiju perspektivu jedinstvenom, i samim tim – vrednom.

Kroz svoje radove, Amerikanac Daniel Everett i Šveđanin Mårten Lange omogućavaju nam upravo da sagledamo svet onako kako ga oni vide.

Naslov knjige je Vantage Point. Ovaj termin sa engleskog doslovno možemo prevesti kao dobar pogled, vidik. Dakle, to nije samo bilo koja tačka gledanja. U pitanju je pozicija koja pruža izuzetan pogled na okolinu.

Šta se to tako dobro vidi iz ugla dva umetnika?

Svet iz perspektive dva fotografa

Ono što oni vide, vidimo i mi. Međutim, u njihovim očima i kroz njihove objektive, te scene pretvaraju se u umetničko delo. Kamera je u tom smislu instrument kojim komuniciraju realnost onakvom kakvom je oni doživljavaju. Time ujedno i oblikuju svet koji posmatraju. Isticanjem određenih aspekata, uveličavanjem pojedinih delova i zanemarivanjem ostalih, dvojac nudi novi način gledanja i nama koji posmatramo njihove fotografije.

Možda nikada niste pomislili da nešto kao što je gradilište može sadržati bilo kakvu estetsku vrednost. Na prvi pogled zaista se čini da je tako. Međutim, ne kaže se bez razloga da je lepota u očima posmatrača. Možda i gradilište može postati lepo, ukoliko na njega tako gledate. Ili ukoliko pronađete način da u ovu scenu unesete estetsku vrednost za koju bismo obično rekli da izostaje.

Kada se ti radovi nalaze na jednom mestu, kao što je slučaj sa ovom knjigom fotografija, u mogućnosti smo da u potpunosti uronimo u jedan novi svet. Listanjem ostajemo „zatečeni“ u nekoj drugačijoj perspektivi, odjednom kao da pronalazimo novu dimenziju stvarnosti u kojoj se već nalazimo.

Foto: actualsource.work / martenlange.com

Učitati još
Zatvori