Ko je Nan Goldin, fotografkinja proglašena za najuticajniju ličnost savremene umetnosti
Ko je Nan Goldin, fotografkinja proglašena za najuticajniju ličnost savremene umetnosti

Ko je Nan Goldin, fotografkinja proglašena za najuticajniju ličnost savremene umetnosti

Ako je umetnost nekada i bila neangažovana, u 20. veku ona postaje najmoćnije oružje društvene borbe. Ako je fotografija titrala na granici umetnosti i dokumenta stvarnosti, onda je njen razvoj u tom periodu konačno odredio kao ideološko i aktivističko sredstvo. U tome joj je pomogla Amerikanka Nan Goldin, rušenjem granice između intimnog i javnog, ličnog i političkog. Ugledni magazin ArtReview postavio je fotografkinju na prvo mesto najuticajnijih ličnosti u svetu umetnosti, na listi Power 100. Zašto?

Novostečeno interesovanje javnosti za rad Nan Goldin delom je podstaknuto filmom All The Beauty And The Bloodshed, prikazanim (i nagrađenim) na prošlogodišnjem Venecijanskom festivalu. Dokumentarac svedoči o borbi protiv jedne američke farmakološke kompanije, koju fotografkinja i aktivistkinja podstiče već decenijama unazad. Goldinova je razotkrila zloupotrebu vlasničke porodice Sacker, koja je odgovorna za američku epidemiju opoidima. Služeći se fotografijom i umetnošću kao pijemontom političke borbe, američka umetnica zaslužna je za jedan od najuticajnijih aktivističkih pokreta u poslednjim decenijama. Time je bespovratno promenila i način na koji drugi fotografi koriste svoj rad kao instrument promene.

Jedan od najpoznatijih projekata Nan Goldin je The Ballad of Sexual Dependency, vizuelni dnevnik koji beleži njen život i živote njenih prijatelja u Njujorku sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Goldinova je fotografijama dokumentovala trenutke ljubavi, želje, zavisnosti i gubitka, pružajući iskren i neumoljiv prikaz urbanih života tog doba.

Foto: Profimedia, Instragram (@nangoldinstudio)

Učitati još
Zatvori