Završen je Milano Design Week: Prenosimo najvažnije trenutke sa lica mesta
Završen je Milano Design Week: Prenosimo najvažnije trenutke sa lica mesta

Završen je Milano Design Week: Prenosimo
najvažnije trenutke sa lica mesta

Milano, Italija – Tokom perioda od 16. do 21. aprila, grad mode i dizajna, oživeo je sajamski duh kao domaćin dva spektakularna događaja: Milano Design Week-a i, u sklopu njega, Salone del Mobile.Milano.

Ovi događaji, koji su sinonim za vrhunski dizajn i estetiku, okupili su talentovane dizajnere, umetnike, arhitekte i ljubitelje dizajna iz celog sveta. Teodora Mitrašinović za Journal, prenosi utiske i atmosferu iz prve ruke

Inspiracija i inovacija na Milano Design Week-u

Milano Design Week je vodeći događaj u oblasti dizajna, gde se ističu najnoviji trendovi i inovacije u svetu dizajna nameštaja, rasvete, enterijera, industrijskog dizajna i još mnogo toga. Nije samo izložba, već i platforma koja slavi kreativnost, inspiraciju i interakciju između dizajnera i publike.

Jedan od najimpresivnijih aspekata ovogodišnjeg Milano Design Week-a bio je naglasak na održivosti. Dizajneri su predstavili inovativne proizvode i rešenja koja su prijateljska prema životnoj sredini, koristeći reciklirane materijale i tehnologije koje smanjuju ekološki otisak.

Sinergija sa Salone del Mobile.Milano

Istovremeno, Salone del Mobile.Milano, svetski poznati sajam nameštaja i dizajna, bio je epicentar vrhunskog dizajna. Događaj koji je ugostio brendove iz industrije nameštaja i dizajna poput Kettal-a, Acrebis-a, Porro-a, kao I neke od balkanskih izlagača poput Brenda Prostoria, Artisan i Zanat, predstavljajući najnovije kolekcije 

Interesantno je primetiti kako su se Milano Design Week i Salone del Mobile.Milano međusobno dopunjavali. Dok je Milano Design Week naglašavao eksperimentalni i avangardni aspekt dizajna, Salone del Mobile.Milano je istakao sofisticiranost i tradiciju.

Virtuelni dizajn i interaktivnost

Ove godine, Milano Design Week je uključio i virtuelne elemente, omogućavajući globalnoj publici da učestvuje u događaju putem online platformi. Virtuelne ture, prezentacije i diskusije pružile su priliku dizajnerima i brendovima da dosegnu širu publiku i promovišu svoje proizvode i ideje.

Interaktivni elementi su takođe bili zastupljeni na samim događajima, gde su posetioci imali priliku da učestvuju u radionicama, panel diskusijama i performansima, stvarajući dinamičnu atmosferu koja je podsticala razmenu ideja i inspiraciju.

Ulica Durini i ekskluzivni showroom-ovi

Durini Design District, bio je užurbano mesto gde su se sastajali talentovani dizajneri, entuzijasti i ljubitelji estetike. Showroom-ovi renomiranih brendova poput Kartell, Poltrona Frau i B&B Italia bili su domaćini ekskluzivnih prezentacija najnovijih kolekcija. Posetioci su imali priliku da se urone u svet dizajna, istraže nove trendove i inspirišu se inovativnim idejama. Neki modni brendovi, poput Diesela, Liu Jo-a i drugih, su takođe u svojim radnjama napravili postavke shodno Design Week-u.

Kokteli, žurke i druženje

Dok su sunčani dani obasjavali ulice Milana, grad je bio živopisan i pun energije. Kokteli i žurke organizovani su na svakom koraku, pružajući priliku dizajnerima i posetiocima da se opuste i povežu nakon dugih dana obilaska. Druženje uz aperitive i muziku stvaralo je nezaboravnu atmosferu koja je podsticala razmenu ideja i stvaranje novih prijateljstava. Svaki kutak grada bio je ispunjen inspiracijom i kreativnošću. Više od samih proizvoda i događaja, Milano Design Week je bio oda ljudskom stvaralaštvu i kreativnosti. Sunčano vreme dodatno je doprinelo pozitivnoj energiji, stvarajući idealne uslove za istraživanje i uživanje u svim lepotama koje Milano ima da ponudi.

 

Zaključak

Milano Design Week nije samo događaj – to je doživljaj. Kroz susrete, razgovore i inspirativne momente, imate priliku da osetetite duh ovog urbanog grada i da se inspirišete njegovim bezvremenim šarmom. Sledeća godina već se s nestrpljenjem očekuje u terminu od 8. 4. – 13. 4. 2025., obećavajući još više iznenađenja, inovacija i neprocenjivih trenutaka za sve zaljubljenike u dizajn i lepotu.

Tekst: Teodora Mitrašinović

Foto: Teodora Mitrašinović, Gala Miladinović, Mina Miladinović

Učitati još
Zatvori