Journal preporuka: Kratke priče za kratke zimske dane
Journal preporuka: Kratke priče za kratke zimske dane

Journal preporuka: Kratke priče
za kratke zimske dane

Trojica pisaca čije smo kratke priče ovog puta odabrali – Dostojevski, Hemingvej i Saramago – znani su po svojim dužim formama koje broje više stotina strana. Ništa manje nisu poznati ni po svojim jedinstvenim stilovima kojima su gradili kompleksne literarne svetove. Kratke priče, pripovetke i novele stoga su dobar način da se upoznate sa stilom i specifičnostima autora, pre nego što se upustite u njihova kapitalna dela.

Za kratke zimske dane, koji traju taman toliko da pročitate stotinu ili dve strana, odabrali smo tri kratke priče čuvenih autora svetske književnosti koje možete završiti pre nego padne mrak.

Bele noći, Fjodor Dostojevski

Kratka priča Bele noći jedno je od prvih dela Dostojevskog, objavljena 1848. godine. Iako kraće forme i izrazito romantičarska, Bele noći je izvanredan (rani) prikaz sposobnosti ruskog književnika u kreiranju psiholoških kompleksnih junaka. Dostojevski u svojim delima često zadire u emocionalni spektar aktera, pa tako i Bele noći predstavljaju studiju usamljenosti i neuzvraćene ljubavi, ali i kompleksnost odnosa između dvoje ljudi. Sanjarska, emotivna i dirljiva, ova priča o dvoje ljudi, slučajnim susretima i prolaznim trenucima sreće ugrejaće vas u hladnim zimskim danima, vodeći vas u romantične šetnje Sankt Peterburgom.

Priča o nepoznatom ostrvu, Žoze Saramago

Priča o nepoznatom ostrvu Žozea Saramaga je kratka alegorična priča kojom portugalski književnik zalazi u (još jednu) filozofsku eksploraciju čovekove prirode i njegove želje za avanturom i istraživanjem – sebe i sveta. Ono što započinje kao jednostavna priča o čoveku koji odlazi kralju kako bi od njega zatražio brod kako bi se upustio u potragu za nepoznatim ostrvom, ubrzo postaje slikovito preispitivanje ljudske radoznalosti i potrebe za otkrivanjem kako svojih unutrašnjih prostranstava, tako i onih koje nas okružuju. Ovim kratkim delom, kasnije pridodatim u Putovanje jednog slona, Saramago nudi nadahnjujuću poruku – idealnu za januarske dane i početak nove godine.

Priča o nepoznatom ostrvu objavljena je na srpskom jeziku u okviru zbirke izabranih dela Žozea Saramaga, Priče s ovog i s onog sveta.

Snegovi Kilimandžara, Ernest Hemingvej

Snegovi Kilimandžara jedna je od najpoznatijih kratkih priča Ernesta Hemingveja, voljena zbog prepoznatljivog stila američkog književnika koji on ovde koristi kako bi izgradio metaforičnu fabulu o Hariju i njegovim refleksijama dok se suočava sa smrću. Predstavljajući Harijeve neostvarene snove i nezaboravljena pokajanja, Hemingvej vodi na putovanje kroz prošlost i sadašnjost, suočavajući glavnog junaka – a time i čitaoca – sa nekim od ključnih pitanja čovekove egzistencije. Jednostavnim jezikom, Hemingvej gradi kompleksnu priču i metaforu o planini Kilimandžaro kao potentnom – i poetičnom – simbolu.

Foto: Instagram/@fairy_bl00d)/ LagunaDelfi.rs

Učitati još
Zatvori