Izdvajamo knjige koje čitamo tokom predstojećih praznika
Izdvajamo knjige koje čitamo tokom predstojećih praznika

Izdvajamo knjige koje čitamo tokom
predstojećih praznika

Ukoliko i dalje niste odlučili kako ćete iskoristiti slobodno vreme tokom predstojećih uskršnjih praznika – imamo idealan vodič za vas. Odmor na udaljenoj lokaciji i jedini saputnik koji će vas na tom putu pratiti – a to je knjiga. Uz kvalitetnu literaturu možete se otisnuti u imaginarne svetove i barem na tren doživeti raznolike ljudske sudbine. Od Dikensa, preko Eka, sve do Turgenjeva – u nastavku možete pronaći naslove koje potpisuju velikani svetske književne scene.

Velika očekivanja – Čarls Dikens

Vanvremenski i najvoljeniji roman engleske književnosti Velika očekivanja uvek zauzme i centralno mesto naših preporuka za čitanje  – a tako će biti i ovog puta. Radnja se odvija u periodu rane viktorijanske epohe i prati životni put dečaka Pipa. Isprva, siromašan i osuđen na život u močvarnom Kentu, maleni Pip odrasta u kući svoje sestre i njenog muža. Bez ikakve životne perspektive i usmeren na stalne patnje, Pip sasvim slučajno upoznaje devojčicu Estelu, koja živi u domu bogate gospođe Hevišam.  Ovaj susret imaće veliki uticaj na dalje žudnje provincijskog dečaka.

Pip se ubrzo zaljubljuje u hladnu i nezainteresovanu Estelu, te odlučuje da postane obrazovani gospodin vredan njene ljubavi. Uskoro se u Pipovom životu pojavljuje tajni dobrotvor, rešen da mu obezbedi najbolje obrazovanje. Međutim, da li uglađeni maniri i uzvišeni društveni položaj zaista mogu da osvoje srce jedne devojke? Sve to možete otkriti u dinamičnom i kompleksnom remek-delu Čarlsa Dikensa.

Baudolino – Umberto Eko

Italijanski književnik, Umberto Eko, ostavio je neizbrisiv trag na svetskoj književnoj sceni. Pored romana Ime ruže, ključno mesto u njegovoj bibliografiji zauzima istorijsko remek-delo, Baudolino, koje nas vodi kroz srednjovekovnu Evropu. Premisa je sledeća…

Četvrti krstaški pohod zatiče Baudolina u Carigradu, prestonici Vizantijskog carstva, poslednjem čuvaru moći i slave Rima. Krstaši su upali u grad, a u razaranju koje je usledilo, Baudolino spasava dvorskog istoričara Nikitu Honijata sigurne smrti i tada započinje da mu pripoveda svoju čudesnu priču. Rođen kao prosti seljak u severnoj Italiji, Baudolino nije imao mnogo u svom posedu, ali zato jeste imao dva velika talenta – lako je učio jezike i lagao. Sudbina je udesila da u šumi sretne nikoga drugog do samog Fridriha Barbarosu, a car je bio toliko očaran Baudolinom da ga je usvojio i poslao na školovanje u Pariz. Baudolino tamo dolazi u dodir sa predanjima i legendarnim pričama o bajkovitim svetovima i rešava da sa neustrašivim prijateljima koje je stekao krene u avanturu na Istok.

Očevi i deca – Ivan Turgenjev

Roman Očevi i deca (1862) ubraja se u red najznačajnijih dela romansijera i dramskog pisca Ivana Turgenjeva. Smatra se da je upravo ovaj roman među prvima dostigao veliku popularnost u zapadnoj Evropi i samim tim popularizovao rusku književnost u tom delu sveta. Turgenjev u sklopu ovog romana prvi put uvodi pojam nihilizam (pojam nastao od latinske reči nihil – ništa) koji je kasnije široko prihvaćen kao filozofski pravac. Očevi i deca jeste roman o generacijskom jazu između očeva i njihovih sinova, društvu, politici i, iznad svega o ljubavi koja naposletku transformiše svakog čoveka.

U središtu same radnje nalaze se Arkadije Kirsanov i njegov slobodoumni prijatelj Evgenije Vasiljev (Bazarov). Evgenije Bazarov je pravi buntovnik i odbacuje svaki vid društvenih ograničenja. Ovi nekonvencionalni stavovi uneće niz nesporazuma unutar imanja Kirsanovih i na površinu prikazati generacijske sukobe između ruske aristokratije i novog mladalačkog radikalizma. Čitava radnja proročki nagoveštava potrese koji su nešto kasnije obeležili istoriju ruskog naroda – te se ovaj roman neizostavno treba naći na svakoj listi pročitanih knjiga.

Foto: Instagram @photonyaa; @delfi.rs; @vulkani.rs

Učitati još
Zatvori