Prelistavamo „Off“ – zbirku vrlo kratkih priča Mome Kapora o ljubavi i životu
Prelistavamo „Off“ – zbirku vrlo kratkih priča Mome Kapora o ljubavi i životu

Prelistavamo „Off“ – zbirku vrlo kratkih priča Mome Kapora o ljubavi i životu

April.

… je mesec rezervisan za priče o Beogradu, a ko ih je pisao bolje nego Momo Kapor?

Slučajnost ili ne, junak naše književne (i životne) priče, jedan od omiljenih srpskih slikara, književnika i novinara – Momčilo Momo Kapor, baš u aprilu [ tačnije 8. aprila ] bi proslavio 87. rođendan. Simbolično, početkom meseca aprila izdavačka kuća Laguna objavila je zbirku priča Off  koja donosi vrlo kratke priče o ljubavi i životu, ali uz mnogo ilustracija. Journal tim, inače veliki ljubitelj kolekcionar njegovih dela poput Od sedam do tri, Skitam i pričam, Knjiga žalbi, Zoe, donosi first look u vidu ilustracija koje upotpunjuju novo izdanje zbirke priča.

Off.

Zbirka priča Off, prvi put objavljena 1983. godine, predstavlja nezaobilazno štivo za ljubitelje književnosti Mome Kapora. Ove vrlo kratke priče ilustrovao je sam autor što daje dodatnu draž knjizi koja je položila ispit vremena i koja se i danas čita u jednom dahu. Tu su satkane neke od priča koje su s vremenom postale Kaporov zaštitni znak i koje se i danas prepričavaju bez imena autora, jer svi znaju ko ih je napisao. Kako u predgovoru piše njegova ćerka Ana Kapor, ove priče „čuvaju sećanje na vreme kada su nastale i na jednu zemlju koje više nema, a u isto vreme nas podsećaju da lepotu tražimo svaki dan, bez obzira na okolnosti u kojima živimo“.

„Ako volite priče Mome Kapora, ovde ćete pronaći neke od onih koje su s vremenom postale njegov zaštitni znak i koje se danas prepričavaju bez imena autora, jer svi već znaju ko ih je napisao (…)“

– iz predgovora Ane Kapor

„Knjiga „Off“ ne samo da najbolje predstavlja poetiku Mome Kapora već pokazuje i njegov veliki dar da u samo nekoliko rečenica dodirne suštinu. Ove priče su našle idealnu meru između rečenog i nedorečenog, one su stilski svedene i oslobođene svega suvišnog, a opet savršeno zaokružene i potpune“. Ovako piše Ana Kapor u predgovoru, u zbirci „Off“ koju možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

 

Knjiga Off Momo Kapor

Ilustracije: Momo Kapor
Foto: Laguna

Učitati još
Zatvori