Švajcarski predstavnik Nemo pobednik je 68. Pesme Evrovizije – donosimo detalje
Švajcarski predstavnik Nemo pobednik je 68. Pesme Evrovizije – donosimo detalje

Švajcarski predstavnik Nemo pobednik je 68. Pesme Evrovizije – donosimo detalje

Dani koji su usledili nakon prve i druge polufinalne večeri ovogodišnje Pesme Evrovizije prošli su u znaku iznenađenja i neizvesnosti. Iako je svako imao svog favorita, tokom finalne večeri ljubitelji ovog događaja bili su, naposletku, ujedinjeni muzikom. Bilo da ste veliko finale pratili u kućnim uslovima ili na otvorenom, sigurni smo da ste tokom njegovog trajanja pomislili kako izvođači iz svih delova Evrope ni ove godine nisu razočarali. Po nekima je ovogodišnji izbor bio među najraznovrsnijima, ali i najtežima do sada. Ipak, naposletku je Pesma Evrovizije dobila pobednika – a to je Švajcarska i njen predstavnik Nemo.

United by music 

Nemo je odneo pobedu izvođenjem pesme The Code. Mnogi su ovu izvedbu i nastup od samog početka definisali kao čist spektakl. Posledično, pesma je zavredila najveći zbirni broj glasova od strane žirija i publike.

Numera The Code je zapalila scenu originalnom melodijom i odličnom interpretacijom. Kombinacija harizme, talenta i scenske prisutnosti ostavila je utisak na sve prisutne. Sa druge strane, pesma se pridružila listi nezaboravnih pobedničkih pesama Pesme Evrovizije.

Ova pobeda nije trijumf samo za izvođača, već i prilika da se naglasak stavi na raznolikost koja čini srž Evrovizije. Pesma je u poslednjih nekoliko dana postala hit širom Evrope, donoseći radost i inspiraciju onima koji su je čuli.

pesma evrovizije 2024 finale
nemo / profimedia

Pozicije od drugog do petog mesta zauzeli su Baby Lasagna (Hrvatska), alyona alyona & Jerry Heil (Ukrajina), Slimane (Francuska) i Eden Golan (Izrael). Naša predstavnica Teya Dora se sa pesmom Ramonda našla na 17. mestu sa ukupno 54 poena, a sigurni smo da će se ova numera još dugo slušati.

baby lasagna pesma evrovizije 2024
baby lasagna / Profimedia
teya dora / profimedia
teya dora / profimedia

Dok Ramondu i The Code, ali i pesme drugih izvođača, dodajemo na playlist-u, uvereni smo da će period koji sledi proći u preslušavanju hitova sa ovogodišnje Pesme Evrovizije.

Do narednog izdanja ovog muzičkog takmičenja, moto United by music ostaje nepromenjen. Jer, kada se mnoge stavke stave na stranu, Pesma Evrovizije predstavlja muzičku konstantu koja ljude iz čitavog sveta okuplja ispred malih ekrana, i to tri večeri godišnje. Upravo tada, svi oni međusobno razmenjuju utiske o pesmama, a istovremeno su uključeni u izbor narednog pobednika i to uz osećaj da su deo nečega većeg.

Foto: Jessica Gow/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia, Instagram @eurovision

Učitati još
Zatvori