Alessandro Michele u ulozi koautora knjige koja spaja modu i filozofiju
Alessandro Michele u ulozi koautora knjige koja spaja modu i filozofiju

Alessandro Michele u ulozi koautora knjige
koja spaja modu i filozofiju

Kako pomno pratimo šta čitaju a i slušaju poznati, na trenutak osvrnuli smo se na modnu stranu ovih umetničkih izdanja. Modu na filmu smo nekako već izučili, a šta je sa knjigama? Kada govorimo o modi, onima koji nisu njeni najveći fanovi u glavi uglavnom prvo sinu veličanstveni vizuali koji predstavljaju neizostavnu komponentu ove pokretne umetnosti. S druge strane, kada pitate one koji su malo strasniji zaljubljenici ove grane, rećiće vam da apsolutni imperativ čini arhiva, pojam vintage-a kao i istorija koja se krija iza krojeva pomenutih komada. Dok neki biraju vizuale, a oni drugi istoriju Alessandro Michele, bivši kreativni direktor Gucci brenda, odgovorio je pomenom mode kroz filizofiju. Ovaj veličanstveni maksimalista predstavlja koautora knige The Life of Forms—Theory of the Re-enchantment zajedno s filozofom Emanuelom Cocciom. Književno ostavrenje modnog velikana je stiglo, a evo i šta za sada znamo o njemu.

What was Alessandro Michele up to?


Pre nego se osvrnemo na pomenuto književno delo, vreme je da se za trenutak prisetimo svih noviteta koje smo popisali uz ime uvaženog dizajnera. Nakon dugogodišnjeg stvaralaštva i pozicije kreativnog direktora Gucci brenda, pomenuti umetnik u martu ove godine najavio je da svoje poslovanje nastavlja u Valentinu. Ovaj modni velikan pomenutoj modnoj kući doneo je, sada već, prepoznatljivi izraz. Boho ali i rock, over the top monogrami ali i šljokice i maksimalistički pristup činili su imperativ silueta poznate etikete. Alessandrov Gucci ostavio je i više nego prepoznatljiv trag. Stoga, ne krijemo da ćemo se iznova i iznova vraćati na njegovu eru. Sada, Gucci se nalazi u rukama Sabata De Sarna, koji zagovara nešto klasičniju politiku i everyday sagu.

Fashion & philosophy


Kako Alessandra znamo kao izvanrednog kreativnog direktora, čini  se da sada želi da ga uvrsimo i u jedne od omiljenih autora. Svoj pogled na modu i sve što je do sada o istoj želeo reći umetnik uvrstio je u The Life of Forms—Theory of the Re-enchantment knjigu čiji je koautor zajedno s italijanskim filozofom Emanuelom Cocciom. Naime, ovaj dvojac pomenuto izdanje napisao je u toku pandemije Korona virusa, međutim ono je tek sada videlo svetlost dana. I ako je Emanuel filozof, pomislili bi ste da nema konkretne veze sa modnom industrijom.

No, ovaj cenjeni filizof radi i kao profesor u pariskoj École des Hautes Études en Sciences Sociales, te često ističe da je moda zapravo jedna od njegovih najvećih ljubavi, kao i da je poprilično poznaje. Do saradnje je došlo poprilično organski, te je tako i cela knjiga napisana. Alessandro u svojim intervjuima isticao je da je u ovoj knjizi objasnio zašto u modi postupa i posluje na svoj način, kao i šta sve ona za njega predstavlja.

Kao i sve što Alessandro radi, ova knjiga predstavlja produkt čiste ljubavi i strasti. U ovom ostvarenju, moćan dvojac poentirao je da odeća ne čini samo komade koje lako oblačimo ili skidamo. Ona predstavlja portal u totalno drugačiji svet. Moda nam donosi novi identitet, koji mi sami biramo. Ona se spaja s filozofijom svojim kreativnim principima i čini pokretnu umetnost koja je deo svakod dana naših života.

Alessandro Michele prezentovao nam je svoju stranu mode. Približio kreativno stvaralaštvo i inspiraciju, te je na nama da s pažnjom i istom količinom ljubavi pročitamo ovo delo. Za sada, dostupna je verzija pomenute knjige samo na italijanskom jeziku, ali na jesen 2025. stiže i prevod na engleskom.

Foto: Instagram / @alessandro_michele

Učitati još
Zatvori