Šta čitaju poznati: Gwyneth Paltrow
Šta čitaju poznati: Gwyneth Paltrow

Šta čitaju poznati: Gwyneth Paltrow

Popularna glumica Gwyneth Paltrow sa pratiocima na društvenim mrežama neretko deli svoje dnevne hobije i različita interesovanja. Iako su kuvanje i kozmetika sastavni deo njenog Instagrama, kao bitna stavka izdvojile su se i knjige koje glumica čita, a čiju sadržinu neretko potom komentariše. Među njima su se izdvojili naslovi koji se tiču porodice, zdravlja i životnog stila, ali isto tako i knjige koje spadaju pod žanrovsku kategoriju drame ili fantazije. Stoga smo izdvojili tri knjige koje je Gwyneth Paltrow preporučila, a koje se mogu pronaći kod nas.

Nas dvoje, Terrence Real

Knjiga Nas dvoje (eng. Us) koju je napisao porodični psihoterapeut i pisac Terrence Real nudi novi način da ostvarite međusobni odnos sa svojim partnerom. Tvorac psihoterapijskog modela Terapija relacijskog života kroz ovu knjigu odgovara na sledeća pitanja: Kako gubimo mi i postajemo ti i ja u odnosu? Kako da prestanete da prigovarate i kontrolišete partnera? Koje su funkcionalne, a koje disfunkcionalne radnje u vezi? Kako da ne budete putnik u sopstvenom životu?

Gwyneth Paltrow smatra da nas pristup ovog govornika uči kako da iskoračimo iz kulture individualizma, te prigrlimo našu povezanost. Takođe, on nam pomaže da ozdravimo pojedinačne odnose i promenimo kolektivnu kulturu. Takođe, Bruce Springsteen koji je napisao predgovor kaže da je njegov način pisanja brižan i srdačan, te mudar i snažan. Posledično, ova knjiga vodi ka plemenitijem društvu koje se zasniva na načelima poštovanja.

Tri žene, Lisa Taddeo

Knjiga Tri žene (eng. Three Women) uzdrmala je Ameriku, a ona u osnovi predstavlja maestralnu studiju ženske žudnje i seksualnosti. Nju je napisala američka autorka Lisa Taddeo, a ovaj naslov najavljen je kao opčinjavajuće istraživačko štivo o komplikovanim nijansama žudnje koje se ne ispušta iz ruku. Knjiga je vrlo brzo očarala čitaoce, knjižare i kritičare. Samim tim, dospela je na liste bestseller-a – i to širom sveta.

Utemeljena na godinama podrobnog istraživanja i ispričana sa otvorenošću i neposrednošću, knjiga Tri žene je u isto vreme novinarski uspeh i pripovedačka pobeda. Kada ju je Gwyneth Paltrow podelila na Instagramu, napisala je da tokom čitanja nije mogla da ispusti knjigu iz ruku. Pored toga, njenu radnju opisala je kao poetično seciranje ženske žudnje, a autorki je čestitala na velikom debitantskom uspehu.

Kirka, Madeline Miller

Knjiga Kirka (eng. Circe) koju je 2018. godine napisala Madeline Miller u našim knjižarama dostupna je na srpskom i engleskom jeziku. Naslov koji je opisan kao izvanredan i očaravajući ujedno je istorijski i ljubavni roman koji nas bliže upoznaje sa istoimenim likom. Bežeći od usamljenosti, Kirka otkriva da poseduje moć veštičje vradžbine. Samim tim, ona postaje pretnja bogovima, te na sebe navlači gnev ljudi i bogova. Naposletku, ona se suočava sa najosvetoljubivijom ličnošću među Olimpljanima.

Washington Post je ovaj naslov definisao kao sočnu pripovest koju nam autorka prikazuje u novom svetlu. Takođe, iako je u ovom romanu najneverovatnija činjenica da svi znaju kako će se sve završiti – priča je napeta i puna neočekivanih elemenata. Gwyneth Paltrow opisala je knjigu koristeći reč božanstvenost, te ju je toplo preporučila – uz naglasak da je kraj tužan.

Učitati još
Zatvori