Fashion in frames: Kad je Hubert sreo Audrey
Fashion in frames: Kad je Hubert sreo Audrey

Fashion in frames: Kad je
Hubert sreo Audrey

Susret Huberta de Givenchyja i Audrey Hepburn obeležio je pre i posle filmske kostimografije. Predstavlja početak najelegantnijeg prijateljstva i saradnje koja će nepovratno povezati svet mode i filma. Njihova saradnja počela je 1954. godine, a 70 godina kasnije, predstavlja istoriju nezaboravnih kreacija koje su definisale Givenchyjev modni pečat i oblikovale (filmsku) modu 20. veka.

Sabrina (1954) i početak magije

Sve je počelo sa filmom Sabrina, gde je mlada Audrey glumila ćerku vozača koja se vraća iz Pariza, transformisana u elegantnu damu. Iako je Edith Head zvanično kreditovana za kostime, Audrey je nosila nekoliko kreacija koje je posebno za nju dizajnirao Givenchy. Njihova saradnja na ovom filmu bila je početak dugogodišnje kreativne simbioze. Hepburnova haljina sa otvorenim leđima i dugom suknjom postala je simbol elegancije i sofisticiranosti.

Funny Face (1957) i moda u fokusu

U filmu Funny Face, Audrey je funny face koju karijerna sudbina vodi od prodavačice do modela. Film obiluje ikoničnim modnim scenama snimanim u Parizu. Givenchy je dizajnirao gotovo sve iz njenog garderobera, uključujući čuvenu crnu haljinu koju nosi dok pleše u kafiću. Ova haljina je ostala jedna od najupečatljivijih u istoriji filma, a njen jednostavan, ali elegantan dizajn pokazao je Givenchyjevu sposobnost da kombinuje dramatičnost i minimalizam.

foto: profimedia

Breakfast at Tiffany’s – and the rest is history

Najpoznatiji Givenchyjev doprinos Hepburnovoj filmskoj garderobi je svakako the mala crna haljina iz filma Breakfast at Tiffany’s. Ova haljina se smatra jednim od najznačajnijih trenutaka u modi. Audrey ju je nosila s biserima i sunčanim naočarima – et voila, eto kombinacije koja nam je svima urezana u ikoničku memoriju. Haljina je dizajnirana da istakne Hepburnovu delikatnu figuru i jednostavnost koja prenosi neospornu eleganciju.

Charade (1963) ilivam špijunska elegancija

U trileru Charade, Givenchy je opet pokazao svoje majstorstvo kreirajući sofisticirani i funkcionalni ormar za lik koji tumači Hepburnova, koji se našao usred međunarodne zavere. Njene odevne kombinacije, od ležernih ansambala do elegantnih večernjih toaleta, dodatno su naglasile njen lik i doprinele atmosferi filma.

How to Steal a Million (1966) – komedija sa stilom

U ovoj romantičnoj komediji, Hepburnova nosi niz Givenchyjevih kreacija koje su savršeno dopunjavale komični ton filma. Njena maskirna haljina iz jedne ključne scene ostala je upamćena kao primer kako moda može dodati sloj zabave i intrigantnosti karakteru.

Svaki od ovih filmova ne samo da je služio kao slikarsko platno (pun intended) za demonstraciju izuzetnog talenta koji Givenchy poseduje kao dizajner, već je pomogao u cementiranju Audrey Hepburn kao večne modne ikone. Njihova saradnja je primer kako snažna veza između dizajnera i muze može transcendirati granice jedne umetničke sfere i stvoriti trajno nasleđe koje nadahnjuje generacije.

audrey hepburn
funny face / foto: profimedia

Foto: Profimedia, IMDb

Učitati još
Zatvori