It’s movie time! Deset timeless filmova za sve uzraste
It’s movie time! Deset timeless filmova za sve uzraste

It’s movie time! Deset timeless
filmova za sve uzraste

It’s movie time! Iako je još uvek na snazi miholjsko leto i idealno je vreme za porodične šetnje, ipak ima dana kada bismo radije ostali kod kuće. Tada je gledanje filmova i to timeless filmova zaista dobar predlog. A ukoliko još imate i porodicu ili ste tetka pa su mališani svratili kod vas, onda su filmski klasici za sve uzraste must. Donosimo spisak timeless filmova kojima se iznova vraćamo – sa decom ili bez.

deset evergreen filmova
@classeheritage

#1 Mrs. Doubtfire (1993)

Jedan od najboljih dečijih filmova svih vremena Mrs. Doubtfire nastao je 1993. u Americi. Urnebesna komedija kojoj se stalno vraćamo zasnovana na britanskoj noveli i jedan je od omiljenih filmova svim generacijama. Priča koja opisuje američku porodicu, porodični život, potom razvod roditelja i komplikacije koje život nakon toga nosi. Daniel Hillard (Robin Williams) otac, koji je po profesiji ekscentrični glumac suočava se sa tim da ga žena ostavlja. On nema ni stan ni primanja, te deca pri razvodu pripadaju njoj. Pada mu teško što decu ne može često da viđa. Jedan dan saznaje da njegova bivša supruga traži dadilju. On koristi svoje glumačke veštine i uspešno se, uz bratovu pomoć, pretvara u gospođu Doubtfire koja uspeva da dobije posao dadilje. Dadilja uskoro postaje neodvojivi i omiljeni član porodice i priča postaje sve zanimljivija. Uz beskrajni smeh i zabavu film je veoma poučan, govorio o bezgraničnoj roditeljskoj ljubavi, praštanju i izazovina koje život nosi.

#2 Beethoven (1992)

Kada govorimo o filmovima koje bi trebalo svi da pogledaju makar jednom u životu, onda je to film Beethoven. Za sve ljubitelje pasa ali i za sve ljubitelje toplih porodičnih priča ovaj film je must! Američka komedija koja ima čak osam nastavaka (poslednji je izašao 2014.) snimljena je prvi put 1992. godine. Neometano, sasvim slučajno štene bernardinca ušunjalo se u kuću jedne američke porodice. Na oduševljnje svih članova, sem oca, pas postaje sastavni deo porodice. Tu počinje komična priča o ljubavi i avanturama koje bernandinac Beethoven i njegova porodica proživljavaju. 

#3 Grease (1978)

Američka romantična komedija u vidu mjuzikla Grease jedna je od najpoznatijih filmova svih vremena. Komična priča srednjoškolaca predstavlja život mladih maturanata koji polako ulaze u svet odraslih i svih problema sa kojima se susreću. Glavne uloge igra dobro poznati dvojac John Travolta i Olivia Newton-John. Film je prvi put premijerno predstavljen u Njujorku 1978, a očekivanja nisu bila velika. Očekivalo se da će gledanost biti velika među tinejdžerima ali daleko od toga da će film postati jedan od najvećih holivudskih klasika svih vremena. Grease je bio nominovan za Oskara u kategoriji za najbolju najblju originalnu pesmu. Pesme iz filma i dan danas su veoma popularne i među mlađom populacijom. 

#4 Father of the Bride (1991)

Pravi porodični film koji se bavi porodičnom tematikom upravo je Father of the Bride iz 1991. godine. Glavnu ulogu u ovoj romantičnoj komediji igra Steve Martin čija se ćerka udaje a on tom idejom uopšte nije oduševljen. Komični film koji je pobrojao brojne simpatije čim je izašao i dalje važi jedan od klasika i filmova kojima se uvek rado vraćamo.

#5 Pretty Woman (1990)

Još jedna američka romantična komedija snimljena pre više od 30 godina bila je komercijalno jedan od najuspešnijih filmova 90-ih godina. Ipak i dan danas Pretty Woman u žanru komedija ima veliku popularnost. U glavnim ulogama biznismen Richard Gere (Edward Lewis) i zgodna žena Julia Roberts (Vivian Ward). Par koji se sreće sasvim slučajno, počinju poslovno da sarađuju i ubrzo se zaljubljuju. Film spaja dve potpuno različite krajnosti u jednu priču koja je do samog kraja puna izazova. 

#6 Music of the Heart (1999)

Music of the Heart je američka, mužička i autobiografska dramatizacija priče o nastavnici violone koju u ovom filmskom ostvarenju tumači Meryl Streep. Film je nakon što je izašao dobio mešovite kritike, većinom pozitivne. Pored Meryl Streep igraju i Cloris Leachman i Henry Dinhofer, a film je 2000. bio nominovan za nagradu Oskar i to za dve kategorije – glavnu žensku ulogu i najbolju originalnu pesmu.

 

#7 Mamma Mia (2008)

Ako bismo morali da odaberemo omiljeni letnji film svih vremena to bi bez razmišljanja bio Mamma Mia. Iako je leto gotovo ova komedija kroz godine postala je vanvremenski klasik koji okuplja celu porodicu ispred ekrana. Postoje dva filma, prvi snimljen 2008. a drugi 2018. Oba su mjuzikli bazirani na pesmama švedske grupe ABBA. Film prati dešavanja Donne koju tumači Meryl Streep i njene ćerke Sophie koju igra Amanda Seyfried pred njeno venčanje. Ipak, priča se komplikuje kada Sophie odluči da na venčanje pozove svog oca. Kako nije sigurna koji od trojice je njen otac, ona odlučuje da pozove svu trojicu na venčanje što dodatno komplikuje situaciju. Popularne pesme grupe ABBA daju filmu poseban pečat, a sve pesme u filmu pevaju isključivo glumci. 

#8 The Parent Trap (1998) 

Romantična komedija i rimejk istoimenog filma iz 1961. snimljen je 1998. godine. Jos jedan od porodičnih filmova koji je namenjen svim uzrastima priča porodičnu priču razvedenih roditelja koji imaju ćerke bliznakinje. Po rođenju sestre su razdvojene a kroz film se ponovo susreću na kampu. Ono što je zanimljivo je da Lindsay Lohan igra glavnu ulogu u ovom filmskom ostvarenju tako što tumači lik obe sestre bliznakinje. 

#9 Jumanji (1995)

Jos jedan od filmova koje bi svi trebalo da pogledate je Jumanji. Urbana fantastika iz 1995. zasnovana je na istoimenoj dečijoj slikovnici. Priča je usresređena na fantastiku i natprirodnu društvenu igru koja junake ovog filma ubacuje u džunglu. Od svih filmskih ostvarenja Jumanji je bio deseti po zaradi 1995. a pokupio je i pomešane kritike javnosti. Ipak, film je i dalje veoma popularan i važi za jedan od omiljenih filmova svih generacija. Danas postoje još dva nastavka, jedan iz 2017. pod nazivom Jumanji: Welcome to the Jungle i treći deo iz 2019. Jumanji: The Next Level. 

 

#10 Harry Potter (2001)

Filmska serija bazirana na istoimenim romanima autorke J. K. Rowling jedan je od najpoznatijih filmova svih vremena. Ovo ostvarenje pripada kategoriji fantazije i fikcije i aiko namenjen tinejdžerima, veoma je popularan i među starijom publikom. Glavnu ulogu u filmu igra glumac Daniel Radcliffe, a film govori o životu mladog čarobnjaka. Glavna okosnica radnje filma je njegova borba protiv Lorda Voldemora. Knjiga po kojoj je film napravljen prevedena je na više od 80 jezika a film je prevazišao očekivanu zaradu i dostigao neverovatnih 7,7 milijardi dolara. Postoji čak sedam nastavaka filma nakom prvog dela.

Učitati još
Zatvori