Maj u novosadskim pozorištima: Ovo su predstave na koje bi trebalo da obratite pažnju
Maj u novosadskim pozorištima: Ovo su predstave na koje bi trebalo da obratite pažnju

Maj u novosadskim pozorištima: Ovo su predstave na koje bi trebalo da obratite pažnju

Početak meseca ujedno označava i objavlljivanje novih kalendara dešavanja u različitim kulturnim ustanovama, te obnavljanje bioskopskih i pozorišnih repertoara. Stoga se svi ljubitelji ovih ustanova raduju da početkom meseca saznaju kojim aktivnostima će moći da upotpune tekući. Ako se fokusiramo isključivo na pozorišne predstave, na repertoarima se neretko pojavljuju mnoge koje smo već gledali, ali isto tako i premijerna prikazivanja koja uvek nestrpljivo iščekujemo. Stoga smo izdvojili predstave koje bi trebalo da pogledate tokom maja, ovaj put – sa fokusom na Novi Sad.

Ko je ubio Dženis Džoplin? 

Iako je danas nezamislivo da je ženama nekada bilo zabranjeno da se, na primer, bave rokenrolom – američka pevačica čije ime se nalazi u nazivu ove predstave živela je i odrastala u takvim okolnostima. Ipak, danas se retko pominje doprinos koji je dala emancipaciji žena, dok se u prvi plan često ističe način na koji je živela. O njenom životu saznajemo uglavnom posredstvom knjiga ili filmova, a upravo zato nastala je i ova predstava.

Predstava Ko je ubio Dženis Džoplin? predstavlja priču koja je autentična i lična. Zbog toga, ona je osvojila brojna priznanja i nagrade. A zašto je to tako – možete se uveriti i sami 8. maja u Srpskom narodnom pozorištu. Predstava će biti odigrana na sceni Pera Dobrinović sa početkom od 19.30 časova.

Bertove kočije ili Sibila

Predstava Bertove kočije ili Sibila predstavlja pozorišnu adaptaciju satirične komedije Velimira Lukića. On je u ovoj drami prikazao savremenog čoveka i njegov odnos sa društvom, i to kroz upotrebu različitih elemenata kao što su bajka o čarobnjaku-alhemičaru i mit o stvaranju sveta. Centralni lik oličen je u vidu naučnika Svena, koji oživljava lutke sa namerom da napravi bolje društvo u kom će on biti vladar.

Režiju predstave potpisuje Ivan Cerović, adaptaciju Božidar Knežević, a ona definitivno spada pod kategoriju onih koje ne želite da propustite. Predstava će biti prikazana 13. maja u Srpskom narodnom pozorištu, i to na sceni Pera Dobrinović. Početak je zakazan za 19.30 časova.

Otelo [ PREMIJERA ]

Popularna Šekspirova tragedija pod nazivom Otelo adaptirana je u balet u dva čina. On će premijerno biti prikazan 18. maja u Srpskom narodnom pozorištu sa početkom od 19 časova. U odnosu na Otela koji je poslednji put izveden u ovom pozorištu 1973. godine, nova adaptacija razlikuje se, pre svega, po libretu i izboru muzike.

Muziku čine segmenti iz bogatog opusa Vivaldija i Betovena, a u središtu je priča kroz koju se prepliću elementi kao što su ljubav, ljubomora, izdaja, rat i ubistvo. Ipak, pored premijernog prikazivanja, ovaj balet će tokom maja u istom pozorištu biti prikazan u još dva termina – 21. i 23. maja.

Ana Karenjina

Predstava Ana Karenjina predstavlja adaptaciju istoimenog romana koji je napisao Lav Tolstoj. Njegovo najpoznatije i najčitanije delo slovi za klasik svetske književnosti, a da sve srećne porodice liče jedna na drugu, te da je svaka nesrećna porodica nesrećna na svoj način – poznato je svima. Međutim, kroz predstavu Novosadskog pozorišta ova priča dobila je sasvim novu i drugačiju perspektivu.

Ovog meseca, predstava koja ima jednu pauzu i koju mnogi svrstavaju među omiljene biće prikazana 9. maja na Velikoj sceni Novosadskog pozorišta, sa početkom od 19 časova. Predstava je titlovana na srpski i ruski jezik.

Dnevnik Ane Frank 

Ovog meseca, u Novom Sadu biće organizovane Novosadske pozorišne igre. Međunarodni festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade osnovan je 2022. godine i održava se u drugoj nedelji maja. Iako se na repertoaru nalazi mnoštvo predstava, ovaj festival biće otvoren 8. maja u 19 časova – i to predstavom Dnevnik Ane Frank.

Gostujuće Pozorište Koper iz Slovenije koje stoji iza ove predstave jedno je od mnogih koje će novosadska publika imati priliku da upozna sve do 15. maja kada će Novosadske pozorišne igre biti zatvorene. Sa obzirom na to da je ovaj festival takmičarskog karaktera, tom prilikom će u holu Pozorišta mladih biti dodeljene nagrade.

Bilo jednom na Brijunima

Predstava Bilo jednom na Brijunima polazi od istorijskog susreta dva para – Tita i Jovanke Broz sa Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor – i to na ostrvu Brijuni. Vremenski, ova predstava smešta nas u sedamdesete godine prošlog veka, a ona je nastala na osnovnu pisanih i video tragova jugoslovenskih medija. Ipak, kroz predstavu Bitef teatra postavlja se ključno pitanje: Koje sve uloge igraju ovi ljudi?

Predstava će se održati 17. maja u Pozorištu mladih, i to na Velikoj sceni. Početak je zakazan za 19.30 časova, a sve što je potrebno jeste da karte nabavite na vreme.

Učitati još
Zatvori