April u pozorištima Beograda: Tri predstave koje ne smete da propustite
April u pozorištima Beograda: Tri predstave koje ne smete da propustite

April u pozorištima Beograda: Tri
predstave koje ne smete da propustite

Pozorišni repertoari za april izašli su u mnogim teatrima u Beogradu. Nakon zanimljivog marta, stižu nove premijere. Na repertoarima su i predstave koje su već neko vreme na repertoaru, a koje treba pogledati. Ukoliko planirate da prošetate gradom i iskoristite lepo vreme koje se već neko vreme zadržava u Beogradu, isplanirajte da završnica dobrog provoda bude upravo u pozorištu. Bilo da ste na Dorćolu, Vračaru ili negde treće, pozorišno veče svakako je deo kulturne higijene koja treba da se održava. U našoj preporuci za april, izdvojili smo zanimljive predstave. Jedna premijera, jedna nedavno premijerno izvedena – i jedna koja je must watch predstava od prošlog maja.

KRAJ SVETA U TRI ČINA, Beogradsko dramsko pozorište

U Beogradskom dramskom pozorištu će 6. aprila premijerno biti izvedena predstava Kraj sveta u tri čina. U režiji Selme Spahić, ova predstava imaće snažan feministički i autorski pristup zadatoj temi iskustva nasilja nad ženama u pandemiji. Predstava nastaje po tekstovima Pod suknjom Kristine Kegljen, Aktivistkinje Katje Gorečan i Svet zaslužuje kraj sveta Tijane Grumić. Spoj ovih tekstova kreirao je omnibus predstavu koja će govoriti o temama patrijarhata i neoliberalnog kapitalizma. Kreirani univerzum bogat ženskim faktima i artefaktima pruža otpor ovim temama.

Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, gledaćemo kako se pozicija autora i kulturnih radnica danas posmatra i šta stoji iza (zadatih) uloga žena. Teme ekološke katastrofe, stambene krize i pandemije provući će se kroz živote tri žena, junakinja ove priče. Predstava je podeljena na tri dela – u prvom, Pod suknjom, igraju Katarina Bistrović Darvaš i Anđela Ramljak. Aktivistkinje igraju Petra Golenc Horvat, Nina Kuclar Stiković, Rina Pleteršek, Barbara Polajner, Milena Pučnik, Špela Setničar i Gaja Višnar. Mirjana Karanović, Iva Ilinčić, Bojana Stojković i Milica Stefanović igraju u završnici Svet zaslužuje kraj sveta.

kraj sveta u tri čina / BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE
kraj sveta u tri čina / BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE

SIRANO, Jugoslovensko dramsko pozorište

Predstava Sirano je premijerno izvedena nedavno, 19. marta, a u aprilu će se na Velikoj sceni JDP-a igrati 3. aprila. U režiji Gorčina Stojanovića i sa Draganom Mićanovićem u glavnoj ulozi, Sirano je adaptacija čuvenog dela Sirano de Beržerak Edmona Rostana.

Komad istražuje teme ljubavi, slobode, (ne)savršenosti ličnosti i moći. Takođe, on se bavi i pitanjem ljudskog postojanja kao takvog – na tragikomičan način, sa kraja, a ne od početka. Pored Mićanovića, u predstavi igraju i Anita Mančić, Marija Vicković, Nina Martinović, Joakim Tasić, Nebojša Milovanović, Marko Janketić, Slobodan Tešić, Stefan Jevtović i drugi.

sirano / jugoslovensko dramsko pozorište
sirano / jugoslovensko dramsko pozorište

Obraćanje naciji, Atelje 212

Obraćanje naciji je predstava Ateljea 212 koja je premijerno izvedena prošlog maja. U režiji Bojana Đorđeva, Obraćanje naciji predstavlja zbir kratkih monologa iz dramske zbirke priča Hodam u koloni italijanskog pisca i reditelja, Askanija Čelestisija. Reč je o pričama o svakodnevnom životu savremenih ljudi, okrenutih konzumerizmu. Korumpirana sadašnjost i depresija u društvu su u ovoj predstavi teme uklopljene sa klasnim, rasnim i političkim problemima. Sasvim politički nekorektno, objašnjavaju se primerima iz istorije čovečanstva – elaborirajući citate sv. Mateja, Napoleona, Hitlera.

Ova humoristična i dinamična predstava odlično je pozorišno štivo u svakom momentu – obavezno je pogledajte. Scenografija je interesantna i puna rekvizita, a impresivna je i glumačka podela. U ulogama gledamo Gordana Kičića, Goricu Popović, Branislava Zeremskog, Aleksandra Srećkovića. Tu su i Katarina Žutić, Jovana Gavrilović, Dejan Dedić, Ivan Jevtović, Ivan Mihailović i Miona Marković.

obraćanje naciji / atelje 212
obraćanje naciji / atelje 212
Učitati još
Zatvori