Pozorišne preporuke: Ovo su tri predstave koje u martu gledamo u Beogradu
Pozorišne preporuke: Ovo su tri predstave koje u martu gledamo u Beogradu

Pozorišne preporuke: Ovo su tri predstave
koje u martu gledamo u Beogradu

Odlazak na pozorišne predstave jedna je od najboljih vikend aktivnosti. Pred kraj svakog meseca detaljno istražujemo šta je to novo na repertoarima, ali i ono što smo možda propustili – ili bismo ponovo gledali. Ni ovaj mesec nije izuzetak, a u mnogim beogradskim pozorištima program za mart je uveliko izašao. Pored Beogradskog festivala igre, koji počinje 9. marta, na repertoarima smo pronašli i nekolicinu premijera, ali i dugogodišnje predstave koje i dalje uživaju popularnost. Otkrijte o kojima je reč – i što pre rezervišite mesta.

64, Atelje 212

Sada već kultna predstava Ateljea 212, 64 je priča o savremenom bračnom paru koji se lomi pod teretom očekivanja – kako sopstvenih, tako i onih društveno nametnutih. Predstava je premijerno prikazana u decembru 2021. godine, a od tada je gotovo uvek rasprodata u rekordnom roku. Duhovita, iskrena i ljudska, ova predstava rezonuje sa mnogima, bez obzira na to da li su u (srećnom) braku, ili solo.

Brilijantni Hana Selimović i Miloš Timotijević igraju glavne uloge, dok podjednako jaku glumačku podršku pružaju Jelena Đokić, Branislav Zeremski, Vladica Milosavljević, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailović i Denis Murić. Režiju potpisuje Alisa Stojanović. Predstava 64 je na repertoaru 7. i 14. marta. 

64, atelje 212
64, atelje 212 / Foto: Atelje 212
64, atelje 212 / Foto: Atelje 212
64, atelje 212 / Foto: Atelje 212

Sirano, Jugoslovensko dramsko pozorište

Premijera predstave Sirano u Jugoslovenskom dramskom pozorištu rezervisana je za 19. mart. Priča o Siranu de Beržeraku je herojska komedija u pet činova. Sirano je lik kom je suđeno da bude bolji i pametniji od svojih savremenika. On je lik koji se bori sa činjenicom da oni koji nesvesno žive, žive srećnije. Uzbudljivu i duhovitu priču Francuza Edmona Rostana o Siranu, stvarnom liku iz 17. veka, gledaćemo u režiji i adaptaciji Gorčina Stojanovića.

U titularnoj ulozi Sirana gledaćemo Dragana Mićanovića, a igraju i Marija Vicković, Anita Mančić, Nebojša Milovanović, Joakim Tasić. Glumačkoj postavki pridružili su se i Nina Martinović, Vesna Stanković, Marko Janketić, Stefan Jevtović, Slobodan Tešić, Lazar Đukić i mnogi drugi. Prevodilac je Milan Dimović, kostimograf Lana Cvijanović, dok su scenski pokret i govor radile Milica Cerović i Ljiljana Mrkić Popović. Izvođenja su zakazana za 19, 23. i 31. mart.

Godinama u isto vreme, Pozorište Slavija

U režiji Velimira Mitrovića, u Pozorištu Slavija premijerno će igrati predstava Godinama u isto vreme. Nastala po istoimenom komadu Bernarda Slejda, ova predstava bavi se odnosom dvoje ljudi u starijem dobu koji se samo jednom godišnje viđaju da bi vršili preljubu. Oni su verni jedni drugom – kao što su verni svojim brakovima. Duhovita i dirljiva, ova melodrama istražiće paradoksalni odnos ovog para, koji tumače Zlata Numanagić i Branko Đurić. U braku, ali ne jedno s drugim, ključna je fraza ovog komada.

Karte za predstavu su uveliko dostupne. Premijera je zakazana za 25. februar, dok je u martu na repertoaru 8. i 21.

Foto: Atelje 212 / Instagram @pozoristeslavija/ @jdp

Učitati još
Zatvori