Danas je Svetski dan pozorišta: Ovo su kultne predstave domaće scene koje morate pogledati
Danas je Svetski dan pozorišta: Ovo su kultne predstave domaće scene koje morate pogledati

Danas je Svetski dan pozorišta: Ovo su kultne predstave domaće scene koje morate pogledati

Svetski dan pozorišta obeležava se 27. marta. Početak njegov obeležavanja vezuje se za Helsinki, gde je 1961. godine tadašnji predsednik Finske, Arvi Kivima, predložio da se proslavlja Svetski dan pozorišta.

Njegov predlog je prihvaćen sa oduševljenjem, a na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), već više od 60 godina se širom sveta obeležava. Razlog zašto je upravo 27. mart odabrani datum jeste jer je tada, 1962, otvoren Teatar nacija u Parizu. Ovaj praznik idealan je povod za osvrt na najbolja pozorišna dela u Beogradu – izdvajamo kultne predstave koje (ukoliko niste) morate pogledati.

Dok nas smrt ne razdvoji, Jugoslovensko dramsko pozorište

Emotivna i potresna predstava koja je pravi dragulj Jugoslovenskog dramskog pozorišta je Dok nas smrt ne razdvoji, u režiji Predraga Mikija Manojlovića. Ova predstava nastala je u nezavisnoj produkciji, mada se na repertoaru JDP-a gotovo redovno nalazi od 2013, kada je premijerno izvedena.

Maestralna gluma Jasne Đuričić, Anite Mančić, Jovane Gavrilović i Mikija Manojlovića bio bi dovoljan razlog za gledanje ove predstave. Ali, sam scenario je fantastičan – iza njega stoji Mira Furlan. Reč je o porodičnoj drami, kompleksnoj priči o ljubavi, životu – i smrti. Intimna i razotkrivajuća, ova drama jedno je od onih dela koje će vas potpuno uvesti u svoj svet i naterati da zaboravite da uopšte gledate glumce na sceni. Savet: ponesite maramice.

dok nas smrt ne razdvoji
dok nas smrt ne razdvoji / jdp

Bela kafa, Narodno pozorište

Predstava Bela kafa premijerno je izvedena 4. maja 2015. u Narodnom pozorištu Beograda. U režiji Milana Neškovića, ova dugovečna predstava veliki je hit Narodnog pozorišta. Predstava se bavi temama Drugog svetskog rata i Golog otoka prikazanih u delu Aleksandra Popovića. Popović je, kako sam tvrdi preživevši oba, posvedočio scenama izazivanja onog najanimalnijeg iz svakog ljudskog bića, kako predatora tako i žrtve.

Ovim temama Popović se bavi posmatrajući ih kroz prizmu jednog prostora. Taj prostor je jedna atipična, a opet prepoznatljiva srpska porodica – porodica kao nukleus društva. Kroz pokušaj da se dođe do odgovora na pitanje ko smo, predstava prati članove šestočlane porodice i pojedinačnih idela koji se međusobno sukobljavaju. U ulogama su Branko Vidaković, Olga Odanović, Pavle Jerinić, Vanja i Predrag Ejdus, Nenad Stojmenović, Nada Šargin, Nebojša Babić.

bela kafa
bela kafa / Narodno pozorište

Čikago, Pozorište na Terazijama

Čikago je jedan od najpopularnijih mjuzikala Brodveja, čija popularnost se prelila i na domaću scenu. Ovaj mjuzikl je na Brodvej prvi put postavljen 1975, a u Beograd 2006. godine. Teme strasti, spletki, požude, ubistva, šoubiznisa i potkupljivanja su na sceni Pozorišta na Terazijama urađene dinamično, energično i maestralno. Kroz mnoštvo hitova, poput pesme Sav taj džez i impresivnih koreografija, mjuzikl na satiričan način govori o Americi dvadesetih godina 20. veka.

Roaring twenties atmosfera odlično je preneta na pozorišnu scenu, a priča o Roksi Hart, koja sanja o slavi, je uzbudljiva i zabavna. Kada Roksi završi u zatvoru nakon ubistva svog ljubavnika, sreće svog idola, Velmu Keli, sa kojom iz istih razloga deli ćeliju. Zajedno, njih dve ne prezaju ni od čega da bi stigle do cilja. Na putu do istog, njihov saučesnik je korumpirani advokat, Bili Flin. Mjuzikl je režirao Kokan Mladenović. U ulogama su Ivana Knežević, Jelena Jovičić, Ivan Bosiljčić, Elizabeta Đorevska i drugi.

čikago / pozorište na terazijama
čikago / pozorište na terazijama

Let iznad kukavičjeg gnezda, Beogradsko dramsko pozorište

Let iznad kukavičjeg gnezda je drama napisana 1962. godine. Najpoznatija je njena dramatizacija u istoimenom holivudskom filmu iz 1975, za koju je Jack Nicholson dobio prvog Oskara.

U Beogradskom dramskom pozorištu, Let iznad kukavičjeg gnezda je premijerno izvedena 2005. godine. Do danas, ne prođe njeno izvođenje koje nije rasprodato. Publika svakako voli ovu crnohumornu satiru o represivnom sistemu i slobodi duha. U ulozi Rendla Mekmarfija, pacijenta koji stiže u mentalnu instituciju kako bi izbegao zatvor je Dragan Bjelogrlić. Njegovi sidekick, partneri u zločinu su specifični likovi, koje među ostalima tumače Predrag Bjelac, Milan Čučilović, Daniel Sič, Milutin Mima Karadžić. Ulogu legendarne, stroge medicinske sestre Rečid tumači Milica Zarić. U reditelj Žanko Tomić, ova predstava je ona za koju se u BDP-u uvek traži karta više.

LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA
LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA / BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE

Voz, Zvezdara teatar

Predstava Voz je premijerno izvedena u oktobru 2015. Od tad, izvedena je više od 220 puta. Ova nagrađivana duodrama sa Sergejem Trifunovićem i Vojislavom Vojom Brajović kao protagonistima je možda i najpoznatija predstava Zvezdara teatra. Ona je, ujedno, rediteljski debi Brajovića, nastala po tekstu Kormaka Makartija.

Voz prati profesora filozofije koji je pokušao da se ubije i bivšeg robijaša, ubicu, koji je iz zatvora izašao kao potpuno promenjen čovek. Njihov slučajni susret budi želju za životom i poziva ih – da krenu dalje. Crni i Beli, glavni likovi ove drame, vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i željama, razočaranju i nadi. Po izlasku iz sale, publika dugo ostaje zamišljena nad sopstvenim životima i voz ne napušta ni nakon krajnje stanice.

voz
voz / zvezdara teatar

Foto: Atelje 212 / Beogradsko dramsko pozorište / Jugoslovensko dramsko pozorište / Narodno pozorište / Zvezdara Teatar / Pozorište na Terazijama / Instagram (@narodno_pozoriste_u_beogradu)

Učitati još
Zatvori