Oscars 2025: Stižu nova pravila koja će promeniti kako izgleda dodela najvažnijih filmskih nagrada
Oscars 2025: Stižu nova pravila koja će promeniti kako izgleda dodela najvažnijih filmskih nagrada

Oscars 2025: Stižu nova pravila koja će promeniti kako izgleda dodela najvažnijih filmskih nagrada

Ceremonija dodele Oskara 2025. godine biće drugačija – Akademija uvodi nova pravila. Iako se čini da je sledeća dodela veoma daleko – datum je rezervisan za 2. mart 2025. – pripreme Akademije počinju mnogo ranije. S tim u vezi, objavljeno je nekoliko novih pravila koja će važiti od sledeće godine, na 97. Dodeli nagrada. Od kategorija, do broja trofeja, sve do uslova koje film mora da ispunjava da bi bio nominovan, prenosimo nova pravila za Oskare.

Promene u kategoriji muzike

Mnoge promene koje Akademija uvodi su, pre svega, vraćanje na pred-pandemijska podešavanja. Pandemija korona virusa donela je velike promene u dodele nagrada – od samog načina prezentovanja istih, do kategorija i pravila za njih. Najveća promena dogodiće se u kategoriji Best Original Score, odnosno onoj za Najbolju originalnu muziku za film.

Tako će (do) tri kompozitora od sledeće godine moći da dobiju sopstvene Zlatne statue – za razliku od jedne koja je bila dodeljivana čitavom timu muzičara. To će biti slučaj, podrazumeva se, kada je reč o pesmama u čijem je nastanku zaista podjednak trud uložilo više muzičara. Za filmove Everything Everywhere All at Once i animirani film Soul nagrađene su grupe kompozitora jednom statuom 2023. godine. Od 2025, u takvom slučaju, bili bi nagrađeni svi učesnici – pojedinačno. Takođe, u širi izbor za Najbolju originalnu pesmu sada će u obzir biti uzimano 20, umesto dosadašnjih 15 pesama.

Scenaristi, beware

Što se scenarija tiče – članovi Akademije tražiće da imaju uvid u završeni scenario, nasuprot praksi koja je važila do sada. Dosadašnja praksa podrazumevala je da scenario može da se takmiči i kada je (kraj) nedovršen.

Animirani filmovi, takođe, više neće biti podeljeni u kategorije Najboljih stranih i Najboljih (u globalu). Ukoliko nominovan animirani film ispunjava sve uslove, on se može takmičiti u glavnoj kategoriji, bez obzira na to da li je nastao u stranoj ili domaćoj (američkoj) produkciji.

dodela oskara
oscars / profimedia

Drive-in bioskopi se ne računaju

Još je nekoliko novina koje nas očekuju na dodeli Oskara 2025. godine. Naime, drive-in bioskopi bili su popularan izbor za filmofile tokom pandemije – i distribucija u tim bioskopima računala se kao distribucija u bilo kom (mejnstrim) bioskopu. To više neće biti slučaj – drive-in bioskopi sada će biti izuzetak i svaka karta prodata u istima neće se računati kao prodata, ako se Akademija pita.

Promene na bioskopskim repertoarima?

Da bi film mogao da osvoji Glavnu nagradu, odnosno onu u kategoriji Best Picture, mora biti na bioskopskom repertoaru u sledećem redosledu. Nedelju dana prikazivanja na šest priznatih američkih lokacija, kao i deset (uzastopnih ili ne) dana prikazivanja u bioskopima 45 dana nakon premijere. Što se priznatih američkih lokacija tiče, one su sledeće. Okrug Los Anđelesa, grad Njujork, Zalivska oblast San Franciska, Čikago, Atlanta i (sada dodata) Dallas-Fort Worth regija u Teksasu.

Filmovi koji se premijerno prikazuju u drugoj polovini godine moraju završiti sa bioskopskim projekcijama do 24. januara 2025. Radujemo se novim filmovima, koji će po svemu sudeći dolaziti brže. Nova pravila Akademije ubrzale su proces koji je bio usporen zbog pandemije (i SAG-AFTRA štrajka). Nećemo biti iznenađeni ako odjednom shvatimo da smo u bioskopima više nego pre.

oscars
oscars / Credit: ROBYN BECK / AFP / Profimedia

Foto: Profimedia / Instagram @theacademy / @academymuseum

Učitati još
Zatvori